maanantai 21. joulukuuta 2015

HS: Vastaanotto­keskuksiin halutaan järjestyksenvalvojat – henkilökunta ei pysty hillitsemään järjestyshäiriöitä

Helsingin Sanomat: Vastaanotto­keskuksiin halutaan järjestyksenvalvojat – henkilökunta ei pysty hillitsemään järjestyshäiriöitä 21.12.2015

Sisäministeriön poliisiosasto käynnisti maanantaina lakihankkeen, jonka tavoitteena on mahdollistaa järjestyksenvalvojien sijoittaminen turvapaikanhakijoiden vastaanotto- ja järjestelykeskuksiin.

Lain mukaan järjestyksenvalvoja voidaan asettaa vain kohteisiin, jotka on laissa erikseen määritelty. Vastaanottokeskuksista ja vastaavista kohteista ei ole nyt erikseen säädetty. Järjestyksenvalvojia koskevat säädökset ovat järjestyslaissa.

Uutta lakihanketta perustellaan sillä, että vastaanottokeskuksien määrä on voimakkaasti lisääntynyt, ja niissä on ilmennyt järjestyshäiriöitä, joiden taltuttamiseen henkilökunnan toiminta ei ole riittänyt. Lakihankkeessa arvioidaan myös vastaanottokeskuksiin asetettavien järjestyksenvalvojien toimivaltuudet.

Lainsäädäntöhankkeen asettamispäätöksen mukaan vastaanotto- ja järjestelykeskuksiin voidaan jo nyt palkata vartijoita. Vartijat voivat vartioida omaisuutta, suojata henkilöiden koskemattomuutta sekä paljastaa rikoksia. Sen sijaan järjestyksenvalvojat voivat ylläpitää järjestystä ja turvallisuutta sekä estää rikoksia.

Suomessa on tällä hetkellä noin 140 vastaanottokeskusta ja yksi turvapaikanhakijoiden rekisteröintiä varten perustettu järjestelykeskus. Poliisiosaston mukaan poliisilla ei ole voimavaroja olla jatkuvasti paikalla vastaanottokeskuksissa.

Lainsäädäntöhankkeen toimikausi jatkuu ensi vuoden kesäkuun loppuun. Tavoitteena on saada uudet säädökset mahdollisimman nopeasti voimaan.