perjantai 23. huhtikuuta 2010

HS: Ahvenanmaa vetää maahanmuuttajia Pohjolan ulkopuolelta

Helsingin Sanomat: Ahvenanmaa vetää maahanmuuttajia Pohjolan ulkopuolelta 23.4.2010
YLE Uutiset: HS: Ahvenanmaalla suomi jäi vähemmistökieleksi

Ahvenanmaa vetää muuttajia. Maakunnan muuttovoitto Pohjolan ulkopuolelta on viime vuosina vilkastunut ja se on ollut selvästi suurempaa kuin Ruotsista tai Suomesta.

Ruotsi on maakunnan valtakieli, mutta esimerkiksi Maarianhaminassa muita kieliä äidinkielenään puhuvia on jo enemmän kuin suomenkielisiä.

Tulijoita on varsinkin uusista EU-maista, kuten Romaniasta, Virosta ja Latviasta, kertoo Ahvenanmaan tilastolaitoksen Åsubin tutkija Kenth Häggblom. Tulijoita on ollut myös esimerkiksi Thaimaasta ja Iranista.

"Ruotsista ja Suomesta muuttaa Ahvenanmaalle yhä selvästi eniten ihmistä, mutta myös poismuutto niihin on suurta. Muuttovoitto on suurinta juuri Pohjolan ulkopuolisista maista", hän sanoo.

Pohjolan ulkopuolelta muuttaneet ovat melko nuori ikäryhmä, Häggblom kertoo. Ahvenanmaalle on muuttanut myös paljon lapsia. Kehitys näkyy myös alueen kouluissa ja päiväkodeissa, jotka ovat viime vuosina kansainvälistyneet nopeasti.

Maahanmuuttoa on vauhdittanut varsinkin Ahvenanmaan hyvä työtilanne. Maakunnan työvoimaviranomaisen laskema työttömyysaste oli maaliskuussa vain 3,3 prosenttia.

Ahvenanmaalle on muuttanut myös jonkin verran alun perin Suomeen pakolaisina tulleita ihmisiä, jotka eivät ole löytäneet mantereelta töitä.

_______________________________________

YLE Uutiset: HS: Ahvenanmaalla suomi jäi vähemmistökieleksi

Ahvenanmaalla maahanmuuttajien määrä on kasvanut viime vuosina voimakkaasti, kertoo Helsingin Sanomat. Suomen kielen asema saaren kakkoskielenä on syrjäytynyt. Ruotsin kielen jälkeen muita kieliä puhutaan yhteensä enemmän kuin suomea.

Ahvenanmaa houkuttelee erityisesti Romaniasta, Virosta ja Latviasta tulevia maahanmuuttajia. Ahvenanmaan väestönkasvu on ollut Suomea ja Ruotsia nopeampaa.

Päiväkodit ja koulut ovat kansainvälistyneet nopeasti, sillä maahanmuuttajat ovat usein työikäisiä ja perheellisiä. Saarelle tullaan muun muassa työn perässä, sillä työttömyysprosentti on alhainen, vain reilut kolme prosenttia.