keskiviikko 28. huhtikuuta 2010

Kaleva: Heinäluoman kirves kapsahti kiveen

Kaleva, pääkirjoitus: Heinäluoman kirves kapsahti kiveen 28.4.2010
Hämeen Sanomat, pääkirjoitus: Maahanmuuttokeskustelu vikaraiteille
Pohjalainen, pääkirjoitus: Eriseuraisuus leimahti palstoille

Sdp:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Eero Heinäluoma on onnistunut viime kuukausina terävöittämään puolueensa oppositioroolia – ja siinä sivussa omaansa. Hufvudstadsbladetin haastattelussa (24.4.) hän iski kuitenkin poliittisen kirveensä pahasti kiveen.

Heinäluoma arvosteli kärkevästi hallituksen pyrkimystä yksinkertaistaa EU:n ulkopuolelta tulevien työntekijöiden oleskelulupamenettelyä. Hänen mukaansa Suomella ei ole edellytyksiä lisätä työperäistä maahanmuuttoa lähivuosina.

”Kun 60 prosenttia suomalaisista sanoo, että maahanmuuttoa ei tulisi lisätä, se ei ole rasismia, vaan täysin järkevä reaktio tilanteessa, jossa meillä on 300 000 työtöntä”, demarijohtaja julisti.

Heinäluoman sanailu sopi hyvin puoluejohtaja Jutta Urpilaisen aiemmin viljelemään maassa maan tavalla -retoriikkaan. Samalla kaksikko eteni niin lähelle muukalaiskriittisten perussuomalaisten pirtaa, että aatteellisempia demareita hirvittää.

On ihmisten tasa-arvoa ja solidaarisuutta korostavan puolueen johdolta vastuutonta populismia yrittää selittää rasismi rationaalisuudeksi tilanteessa, jossa yleinen ilmapiiri on herkistynyt leimaamaan maahanmuuttajat kaikkien mahdollisten suomalaisongelmien syntipukeiksi.

Surkeinta Heinäluoman todistelussa on faktapohjan hetteisyys. Suomeen muutti viime vuonna työn perässä alle 4 000 ulkomaalaista. Miten sellainen joukko voi uhata maamme vajaan 300 000 työttömän työnsaantia?

Työ- ja elinkeinoministeriön tuoreen katsauksen mukaan TE-toimistoissa oli avoinna 93 900 työpaikkaa. Luku osoittaa, ettei likikään kaikki työ löydä Suomessa tekijäänsä. Tai raadollisemmin: likikään kaikki työ ei suomalaisille kelpaa.

Viron EU-jäsenyyden edellä SAK:ssa tehtiin prognoosi, joka ennakoi jopa 400 000 virolaisen vyöryvän vapautuville Suomen työmarkkinoille. Selvitystyötä johti sama Heinäluoma, jonka maahanmuuttopuheista keskusjärjestö ei nyt ole oikein innostunut.

______________________________________________

Hämeen Sanomat, pääkirjoitus: Maahanmuuttokeskustelu vikaraiteille

SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Eero Heinäluoma puhui työperäisestä maahanmuutosta pehmosia.

Hufvudstadsbladetin haastattelussa hän totesi, ettei Suomeen tulisi lisätä työperäistä maahanmuuttoa, koska meillä on 300 000 omaa työtöntä tällä hetkellä.

Heinäluoman mukaan vierastyöläisten tulo vain lisää rasismia.

Heinäluoma oli harkinnut huonosti sanomisensa tai sitten kyse on poliittisesta tarkoitushakuisuudesta. Eli hän haluaa kalastella mielipiteillään perussuomalaisten vesillä.

Vastuuntuntoisten poliitikkojen, kuten Heinäluoma on ainakin tähän asti ollut, pitäisi pysyä faktoissa ja jättää turhanaikaiset pelottelut.

Ensinnäkin pitää muistaa, että Euroopan unionin alueella työvoima voi liikkua vapaasti. EU:n ulkopuolelta ei Suomeen tule työvoimaa merkittävästi kuin ehkä sesonkiluontoisesti tai erikoistehtäviin, joiden täyttäjää ei kotimaasta löydy.

Ylivoimaisesti suurin ongelma on se, että Euroopan unionin alueelta tulevat alihankintayritykset eivät noudata suomalaisia työehtoja.

Valitettevan usein niiltä jää maksamatta myös lakisääteisiä maksuja.

Siksi ne pystyvät tarjoamaan urakkahintoja, joihin eivät laillisesti toimivat ja sopimusten mukaisia palkkoja maksavat suomalaisyritykset kykene.

Maahamme onkin syntynyt epäterve tilanne: suomalaisrakentajista jopa 20 000 on vailla työtä, ja heidän työnsä tekevät itäiseen Eurooppaan rekisteröityjen yritysten rakentajat.

Karkean arvion mukaan valtio menettää harmaan talouden takia vuosittain satoja miljoonia euroja veroina ja muina lakisääteisinä maksuina.

Tällainen epäkohta jos mikä herättää suomalaisissa katkeruutta ja aiheuttaa vihamielistä suhtautumista ulkomaalaisia kohtaan. Näin siitä huolimatta, että alepalkalle pakotetut rakentajat ovat tilanteeseen täysin syyttömiä.

Ongelmaa on katsottu läpi sormien vuosikausia. Välinpitämättömyyteen on vaikuttanut rakennusalalla vallinnut työvoimapula.

Nyt ajat ovat toiset. Viranomaisten tulisikin tarttua kovalla kädellä väärinkäytöksiin. Myös tilaajavastuulaissa määrättyjä rangaistuksia olisi tiukennettava.

Jos työn alihankintana teettävä pääurakoitsija saa satojen tuhansien hyödyn laittomasta toiminnasta, ei muutaman tonnin sakko riitä pelotteeksi. Sanktioita ja valvontaa on lisättävä rajusti.

Poliitikkojen olisi vihdoin puhuttava selkokielellä maahanmuutosta ja sen tuomista ongelmista.

Kansalasilla kun on liian usein tapana niputtaa turvapaikanhakijat, kiintiöpakolaiset ja työperäiset maahanmuuttajat yhteen ja samaan kastiin.

Poliittinen populismi kuten uhkakuvien maalaaminen ja pelottelu vain lisäävät sekaannusta sekä ennakkoluuloja.

________________________________________________

Pohjalainen, pääkirjoitus: Eriseuraisuus leimahti palstoille

SDP on joutunut sisäiseen solmuun eduskuntaryhmän puheenjohtajan Eero Heinäluoman maahanmuuttopuheiden takia. Tiistaina puolueen köydenveto oikein loisti lehtien palstoilla.

Uutispäivä Demarin pääkirjoitus (27.4.) haki kiivaasti yhteyttä Heinäluoman sanomisten ja puolueen linjan välillä. Selityksen ydin oli siinä, ettei Heinäluoma poikennut lainkaan sosialidemokraattien näkemyksestä, jonka mukaan pitää ponnistella työmarkkinoiden kahtiajakautumista vastaan.

Helsingin Sanomien Mielipide-sivulta (27.4.) törähti aivan toisenlainen torvi, eikä ollenkaan pieni.

Yhteensä peräti kaksitoista SDP:n helsinkiläisten puolueosastojen puheenjohtajaa asetti Heinäluoman näkemykset maahanmuutosta kyseenalaisiksi. Joukossa oli muun muassa nuori tohtori Pilvi Torsti, jota ennen EU-vaaleja esiteltiin pohjalaisillekin SDP:n tulevaisuuden nimenä.

Torstin ja kumppaneiden mukaan Heinäluoman haastattelu (HBL 24.4.) lähetti väärän viestin: maahanmuuttajat vievät suomalaisten työt.

Allekirjoittajat muistuttavat, että Suomi on sitoutunut työvoiman vapaaseen liikkuvuuteen EU:n alueella. Pelottelu EU:n ulkopuolelta tulevien maahanmuuttajien aiheuttamalla työttömyydellä on asiatonta, muistuttavat helsinkiläisvaikuttajat.

He vaativat, että SDP:n johtajat muistavat kuuluvansa maailmanlaajuiseen solidaarisuusliikkeeseen, jossa puolustetaan heikkoja ja sorrettuja.

Ainakin yhdessä mielessä Heinäluoma teki palveluksen. Kuukauden päästä on puoluekokous Joensuussa, eikä puheenjohtajiston valinnasta ole nousemassa väkeä tutisuttavaa draamaa. Rividemari on odottanut kesän kokousta jokseenkin tasaisin tuntein.

Nyt voi olla, että maahanmuuttokeskustelu saa posket hehkumaan molemmilla laidoilla kansainvälistä solidaarisuusliikettä.

Konkari Erkki Tuomioja bloggasi jo tiistaina kyynisen näkemyksen: "Kyse on puheenvuoroista, joita julkisuus käsittelee puolueen kantoina, mikä ei ole voinut tulla esittäjille yllätyksenä."