lauantai 24. huhtikuuta 2010

Uusi Suomi: Heinäluoma: Siirtolaisia ei pidä houkutella liikaa

Uusi Suomi/STT: Heinäluoma: Siirtolaisia ei pidä houkutella liikaa 24.4.2010
Helsingin Sanomat/STT: Heinäluoma: Ulkomaista työvoimaa ei pidä houkutella liikaa
HBL: Heinäluoma 
vill stoppa 
invandringen (käännös lopussa)

Helsingin Sanomat/STT: Vanhanen pitää Heinäluoman lausuntoa vastenmielisenä
YLE Uutiset: Vanhanen Heinäluomasta: Vastenmielistä
Ilta-Sanomat: Vanhanen ärähti demareille: Vastenmielistä!
Iltalehti: Vanhanen tulistui Heinäluomalle: Vastenmielistä

Helsingin Sanomat/STT: Soini: Sdp tuli perussuomalaisten linjalle maahanmuuton suhteen
YLE Uutiset: Soini: Kyytiin on tulijoita

MTV3: Demarinuoret irtisanoutuvat Heinäluoman maahanmuuttolinjasta
Tiedote: Demarinuorten Hirvonen: Heinäluoman linjaus ei ole kestävä
YLE Keski-Pohjanmaa: Urpilainen Heinäluoman linjoilla
Pia Viitanen: Hallituksen herättävä työttömyyskriisiin

YLE Uutiset: Zyskowicz: Hallitus ei haali ihmisiä ulkomailta töihin
Kansan Uutiset: Arhinmäen mukaan Heinäluoma kasvattaa rasistista ilmapiiriä
YLE Uutiset: Sinnemäki: SDP perussuomalaisten linjoilla
Ilta-Sanomat: Stubb: Heinäluoman kommentti on ihmeellinen

Verkkoapila: ”Populistinen lausunto Heinäluomalta”
Ilta-Sanomat/Mika Koskinen: Vievätkö he myös meidän naisemme, Eero Heinäluoma?
Uusi Suomi: Maahanmuuttaja tulistui: ”Bussikuskeilleko potkut?”
Ana María Gutiérrez Sorainen: Ulkomaalaiset eli uhrit siis syyttäkööt rasismista itseään! (blogi)
Liisa Jaakonsari: Heinäluoma on väärässä (blogi)
Ilta-Sanomat: Kaunisto: "Sdp lähti populistiselle linjalle"

SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtajan Eero Heinäluoman mielestä hallituksen arvio työperäisen maahanmuuton tarpeesta on täysin pielessä.

Heinäluoma sanoo Hufvudstadsbladet-lehden haastattelussa, että talouden taantuma on olennaisesti vähentänyt ulkomailta saapuvan työvoiman tarvetta. Jos hallitus pitää kiinni tavoitteestaan lisätä työperäistä maahanmuuttoa, töitä ei enää riitä suomalaisille. Tämä voimistaisi rasismia, Heinäluoma varoittaa.

Kansanedustaja puolustaa niitä suomalaisia, jotka katsovat, ettei maahanmuuttoa pidä lisätä.

– Ei se ole rasismia, vaan järkevä reaktio siihen, että meillä on maassa 300 000 työtöntä, hän sanoo.

Heinäluoman mukaan edes väestön ikääntyminen ei ainakaan seuraavan vaalikauden aikana kasvata valtavasti työperäisen maahanmuuton tarvetta, eikä kenties sitä seuraavallakaan vaalikaudella.

Heinäluoma ilmoittaa haastattelussa myös pitävänsä maahanmuuttoministerin virkaa turhana – hänen puolestaan se joutaisi lakkauttaa.

__________________________________________________

Helsingin Sanomat: Heinäluoma: Ulkomaista työvoimaa ei pidä houkutella liikaa

Sdp:n eduskuntaryhmän puheenjohtajan Eero Heinäluoman mielestä hallituksen arvio työperäisen maahanmuuton tarpeesta on täysin pielessä.

Heinäluoma sanoo Hufvudstadsbladet-lehden haastattelussa, että talouden taantuma on olennaisesti vähentänyt ulkomailta saapuvan työvoiman tarvetta.

Jos hallitus pitää kiinni tavoitteestaan lisätä työperäistä maahanmuuttoa, töitä ei enää riitä suomalaisille. Tämä voimistaisi rasismia, Heinäluoma varoittaa.

Kansanedustaja puolustaa niitä suomalaisia, jotka katsovat, ettei maahanmuuttoa pidä lisätä.

"Ei se ole rasismia, vaan järkevä reaktio siihen, että meillä on maassa 300 000 työtöntä", hän sanoo.

Heinäluoman mukaan edes väestön ikääntyminen ei ainakaan seuraavan vaalikauden aikana kasvata valtavasti työperäisen maahanmuuton tarvetta, eikä kenties sitä seuraavallakaan vaalikaudella.

Heinäluoma ilmoittaa haastattelussa myös pitävänsä maahanmuuttoministerin virkaa turhana – hänen puolestaan se joutaisi lakkauttaa.

Vihreiden puheenjohtaja, työministeri Anni Sinnemäki kiistää, että hallitus olisi houkuttelemassa maahan ulkomaalaisia. Hän korostaa, että hallitus on vain helpottamassa tietyiltä osin byrokratiaa, jota liittyy ulkomaalaisten palkkaamiseen.

Heinäluoman logiikkaa rasismin kasvamisesta ulkomaalaisten määrän mukana Sinnemäki ei ymmärrä.

"Minusta on vähän erikoista luoda sellaista asetelmaa, että tänne tulevat ulkomaalaiset sinänsä lisäävät rasismia. Se ei tunnu loogiselta päättelyketjulta", Sinnemäki sanoi Ylen Ykkösaamussa.

_______________________________________________________

HBL: Heinäluoma 
vill stoppa 
invandringen

De som motsätter sig fler invandrare är inte rasister, bara förnuftiga, säger Eero Heinäluoma. Regeringens linje är farlig, menar han, lockar man utlänningar hit nu tar det jobben av finländare och det skapar rasism.

SDP:s ordförande Jutta Urpilainen beskylldes för klumpig okänslighet när hon gav Tarja Filatov silkessnöret så att Eero Heinäluoma kunde ta över som ordförande för partiets riksdagsgrupp. Politiskt var det lyckat, SDP:s gudabenådade taktiker har redan hunnit ställa till med en hel del förtret för regeringspartierna.

Exfinansministern nagelfar inte bara den ekonomiska politiken. Också i utlänningspolitiken har regeringen sjabblat, förklarar Heinä­luoma för Hbl.

– Regeringen startade med pukor och trumpeter, historiens första migrationsminister tillsattes och man beslutade öka invandringen.

Sedan kom kommunalvalet som Heinäluoma betecknar som en politisk krasch för regeringens linje. På det följde djupdykningen för ekonomin som han anser ha minskat behovet av arbetskraftsinvandring.

– Nu sågar regeringen fram och tillbaka med invandringen. Det var hela regeringens beslut att öka invandringen men Centern och Samlingspartiet lämnade migrationsminister Astrid Thors (SFP) ensam så fort det blev svårt. Jag har mått illa när jag i plenisalen följt med diskussionen och sett hur hela den här besvärliga frågan skyfflats i famnen på henne.

Regeringens linje i flykting- och asylfrågor har Heinäluoma inte mycket att anmärka på. Sjuhundrafemtio kvotflyktingar per år är ok och vi ska sköta våra internationella åligganden. Arbetskraftsinvandringen är en helt annan sak.

– Det är helt åt skogen. Med 300 000 arbetslösa och 100 000 till som inte syns i statistiken ser jag inga förutsättningar att öka arbetskraftsinvandringen under nästa valperiod. Om regeringen går in för det leder det till stora konflikter och vi får en A- och en B-arbetsmarknad.

I regeringen är det enligt Heinä­luo­ma särskilt Samlingspartiet som jobbar för en B-arbetsmarknad, där det inte är så noga med övervakning av arbetsvillkoren.

– Linjen borde ha ändrats när man såg att ekonomin störtdyker och inga jobb finns att erbjuda. De som lockas hit får svårt att klara sig. När sextio procent av finländarna säger att invandringen inte bör öka är det inte rasism, det är en helt förnuftig reaktion i ett läge när vi har 300 000 arbetslösa.

En växande rasism blir följden om regeringen slår dövörat till, menar han.

– Tar vi hit en stor skara männi­skor utifrån samtidigt som arbetslösheten är skyhög innebär det att de tar jobben av finländare, gör dem arbetslösa. Det leder till ökad rasism.

Behövs inte invandring när finländarna åldras?

– Det här är under inga omständigheter aktuellt under nästa valperiod och kanske inte heller under följande. Jag ser helt enkelt inte att jobb skulle finnas. Enskilda jobb finns förstås, men inte behöver vi en migrationsminister för det.

Borde Astrid Thors ministerpost slopas?

– Jag ser inget behov av en särskild migrationsminister.
SDP har enligt Heinäluoma en tredje väg i utlänningspolitiken.

– Vi måste motarbeta en grön idealism som välkomnar alla till Finland eftersom vi i praktiken inte har möjlighet att ta hand om de här männi­skorna och ge dem jobb. Vi måste också motarbeta dem som med grumliga tongångar som närmar sig rasism fiskar röster, det som Sannfinländarna sysslar med. Mellan de här två linjerna finns vår tredje väg.

Heinäluoma är ändå rätt pessimistisk när det gäller SDP:s möjligheter införa den tredje linjen i nästa regering.

– Utan stora opinionsförändringar fortsätter den borgerliga regeringen. Samlingspartiet har varit vinnaren i regeringen och blir de störst är det självklart att de väljer Centern. Och Centern går med under alla omständigheter, även om de blir trea eller fyra i valet.

Så SDP måste bli störst?

– Det är enda garantin. Om ens det räcker, nu har man talat om att det största partiet inte nödvändigtvis behöver bli statsministerparti, och Matti Vanhanen (C) har låtit förstå att man kan göra som i Sverige, det borgerliga blocket kan före valet meddela att de har majoritet och ämnar fortsätta att regera.

Det skulle ändå innebära att man våldför sig på valresultatet och det tror Heinäluoma att man inte vågar göra. Han tillbakavisar också rykten om planer på en blåröd koalition.

– Arbetslösheten och tudelningen i samhället är viktigast för den nya regeringen att ta itu med. Samlingspartiet har styrt den ekonomiska politiken, och klyftorna har fördjupats. Om de vill fortsätta på den linjen ser jag inga förutsättningar för ett samarbete mellan oss.

Heinäluoma är överraskad över De grönas bleka roll.

– De gröna aspirerar på SFP:s gamla roll, allt går an. De gröna är det lojalaste regeringspartiet trots att partiets bomärke i politiken är ganska osynligt. Det mest överraskande är att riksdagsgruppen trots det verkar så nöjd.

Och SFP:s bomärke?

– SFP försöker aldrig påverka allt, man koncenterar sig på cirka tio procent av politiken. Jag är ändå förvånad över hur svårt de haft det. Hela dragkampen mellan Karleby och Uleåborg skulle inte ha förekommit om SDP suttit med och det samma gäller Yles ställning, som ju också är en väldigt viktig fråga för SFP.


(käännös)

Hufvudstadsbladet: Heinäluoma haluaa pysäyttää maahanmuuton

Ne jotka vastustavat maahanmuuton lisäämistä eivät ole rasisteja, he ovat vain järkeviä, sanoo Eero Heinäluoma. Hallituksen linja on vaarallinen, sanoo hän. Ulkomaalaisten houkuttelu tänne vie työt suomalaisilta ja luo rasismia.

SDP:n puheenjohtaja Jutta Urpilainen syytettiin kömpelöstä tunteettomuudesta, kun hän ojensi Tarja Filatoville silkkinauhan, jotta Eero Heinäluoma voisi ottaa puolueen eduskuntaryhmän puheenjohtajuuden. Poliittisesti se onnistui, SDP:n taitava taktikko on jo ehtinyt vaivaamaan melkoisesti hallituspuolueita.

Entinen valtiovarainministeri ei kritisoi vain talouspolitiikkaa. Myös ulkomaalaispolitiikan hallitus on sotkenut, selventää Heinäluoma Hbl:lle.

- Hallitus aloitti rummuin ja trumpetein, kaikkien aikojen ensimmäinen maahanmuuttoministeri nimitettiin ja maahanmuuttoa päätettiin kasvattaa.

Sitten tulivat kunnallisvaalit, jotka Heinäluoma kuvaa poliittiseksi epäonnistumiseksi hallituksen linjalle. Sitä seurasi talouden syöksy, jonka hän katsoo vähentäneen tarvetta työvoiman maahanmuuttoon.

- Nyt hallitus soutaa ja huopaa maahanmuuton kanssa. Oli koko hallituksen päätös lisätä maahanmuuttoa, mutta Keskusta ja Kokoomus jättivät maahanmuuttoministeri Astrid Thorsin (RKP) yksin heti kun tuli vaikeuksia. Olen voinut pahoin, kun olen istuntosalissa seurannut keskustelua ja nähnyt kuinka tämä vaikea asia on sysätty kokonaan hänen harteilleen.

Hallituksen linjasta pakolais- ja turvapaikkakysymyksissä Heinäluomalla ei ole paljon huomauttamista. 750 kiintiöpakolaista vuodessa on ok ja meidän pitää hoitaa kansainväliset velvoitteemme. Työvoiman maahanmuutto on kokonaan toinen asia.

- Se on täysin päin mäntyä. Kun meillä on 300 000 työtöntä ja 100 000, jotka eivät näy tilastoissa, ei minusta ole edellytyksiä lisätä työperäistä maahanmuuttoa seuraavalla vaalikaudella. Jos hallitus tekee niin, se johtaa suuriin konflikteihin ja saamme A- ja B-työmarkkinat.

Heinäluoman mielestä hallituksessa erityisesti Kokoomus tekee töitä sellaisten B-työmarkkinoiden puolesta, joilla työehtojen valvomisessa ei olla niin tarkkoja.

- Linjan olisi pitänyt muuttua, kun talous syöksyi ja töitä ei ollut tarjolla. Niillä, jotka tänne houkutellaan, on vaikeuksia selviytyä. Kun 60 prosenttia suomalaisista sanoo, että maahanmuuttoa ei pitäisi lisätä, se ei ole rasismia, se on aivan järkevä reaktio tilanteeseen, jossa on 300 000 työtöntä.

Hallituksen välinpitämättömyys johtaa rasismin kasvuun, hän sanoo.

- Jos otamme tänne paljon ihmisiä samaan aikaan, kun työttömyys on huipussaan, se tarkoittaa, että he vievät työt suomalaisilta, tekevät heistä työttömiä. Se johtaa rasismin kasvuun.

Eikö maahanmuuttoa tarvita, kun suomalaiset ikääntyvät?

- Se ei ole missään nimessä ajankohtaista seuraavalla vaalikaudella ja tuskin edes sitä seuraavalla. En yksinkertaisesti näe, että töitä olisi. Yksittäisiä työpaikkoja toki on, mutta ei siihen maahanmuuttoministeriä tarvita.

Pitäisikö Astrid Thorsin ministerintoimi lopettaa?

- En näe mitään tarvetta erityiselle maahanmuuttoministerille.

SDP:llä on Heinäluoman mukaan kolmas tie ulkomaalaispolitiikassa.

- Meidän pitää torjua vihreä idealismi, joka toivottaa kaikki tervetulleiksi Suomeen, koska käytännössä meillä ei ole mahdollisuuksia pitää huolta kaikista näistä ihmisistä ja antaa heille työtä. Meidän täytyy myös torjua ne, jotka sameilla äänenpainoilla rasismia lähestyen kalastavat ääniä, kuten ne joiden kanssa perussuomalaiset toimivat. Näiden kahden linjan välissä on kolmas tie.

Heinäluoma on kuitenkin pessimistinen sen suhteen, mitkä ovat SDP:n vaikutusmahdollisuudet toteuttaa kolmatta tietä seuraavassa hallituksessa.

- Ilman suuria mielipidemuutoksia porvarihallitus jatkaa. Kokoomus on ollut voittaja hallituksessa ja jos siitä tulee suurin, on ilmeistä, että se valitsee Keskustan. Ja Keskusta tulee mukaan joka tapauksessa, vaikka se olisi kolmas tai neljäs vaaleissa.

Joten SDP:stä täytyy tulla suurin?

- Se on ainoa tae. Jos sekään riittää, kun nyt on puhuttu siitä, että suurimmasta puolueesta ei välttämättä tule pääministeripuoluetta, ja Matti Vanhanen (kesk) on antanut ymmärtää, että voidaan tehdä kuten Ruotsissa, jossa porvaririntama voi ennen vaaleja ilmoittaa, että heillä on enemmistö ja että he aikovat jatkaa vallassa.

Tämä kuitenkin olisi ristiriidassa vaalituloksen kanssa ja Heinäluoma ei usko sitä uskallettavan tehdä. Hän myös kiistää huhut suunnitellusta sinipunayhteistyöstä.

- Työttömyys ja yhteiskunnan kahtiajakautuminen ovat tärkeimmät tehtävät, joihin uuden hallituksen on puututtava. Kokoomus on johtanut talouspolitiikkaa ja epätasa-arvo on lisääntynyt huimasti. Jos he aikovat jatkaa tällä linjalla, en näe mitään edellytyksiä yhteistyöllemme.

Heinäluoma on yllättynyt Vihreiden vaisusta roolista.

- Vihreät pyrkivät SDP:n vanhaan rooliin, siltä näyttää. Vihreät ovat lojaalisin hallituspuolue siitä huolimatta, että puolueen kädenjälki politiikassa on ollut aika huomaamaton. Kaikkein yllättävintä on se, että eduskuntaryhmä vaikuttaa niin tyytyväiseltä.

Entä SDP:n kädenjälki?

- SDP ei koskaan yritä vaikuttaa kaikkeen, vaan keskittyy noin 10 prosenttiin politiikasta. Olen kuitenkin huolestunut, kuinka hankalaa se on ollut. Koko köydenvetoa Kokkolan ja Oulun välillä ei olisi tapahtunut, jos SDP olisi ollut mukana ja sama koskee YLEn asemaa, joka tietysti on erittäin tärkeä kysymys SDP:lle.

________________________________________________________

Helsingin Sanomat/STT: Vanhanen pitää Heinäluoman lausuntoa vastenmielisenä

Keskustan puheenjohtaja, pääministeri Matti Vanhanen pitää vastenmielisenä Sdp:n eduskuntaryhmän puheenjohtajan Eero Heinäluoman lausuntoa, jonka mukaan työperäistä maahanmuuttoa pitäisi rajoittaa.

Vanhanen sanoi puolueensa valtuuskunnan kokouksessa Lappeenrannassa, että Sdp herättää vastakkainasettelua ja poliittista intohimoa. Vanhasen mielestä "rivienvälipolitiikalla" luodaan ulkomaalaisvastaisuutta.

________________________________________________________

YLE Uutiset: Vanhanen Heinäluomasta: Vastenmielistä

Pääministeri Matti Vanhanen pitää SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtajan Eero Heinäluoman maahanmuuttopuheita vastenmielisinä.

Vanhanen sanoi Keskustan puoluevaltuuskunnan kokouksessa Lappeenrannassa, että SDP lietsoo vastakkainasettelua.

- On vastenmielistä, kuinka SDP yrittää nostaa poliittisia intohimoja.

Vanhanen vakuutti, etteivät keskustan ehdokkaat tule kampanjoimaan ulkomaalaisvastaisuudella.

- Me emme osallistu äänestäjien yllyttämiseen, Vanhanen sanoi.

_________________________________________________

Ilta-Sanomat: Vanhanen ärähti demareille: Vastenmielistä!

Pääministeri Matti Vanhanen (kesk) hyökkäsi voimakkaasti SDP:n maahanmuuttopuheita vastaan.

- Aamulla herätessä oli vastenmielistä nähdä, että SDP:n suunnalta herätetään taas vastakkainasettelua vieraiden ja meidän välillä. Se on vastenmielistä! Vanhanen sanoi keskustan puoluevaltuuskunnassa Lappeenrannassa.

Vanhanen viittasi SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtajan Eero Heinäluoman haastatteluun. Heinäluoma sanoi lauantaina Hufvudstadsbladet-lehdessä, että talouden taantuma on olennaisesti vähentänyt ulkomailta saapuvan työvoiman tarvetta.

Heinäluoman mielestä töitä ei riitä enää suomalaisille, jos hallitus pitää kiinni tavoitteestaan lisätä työperäistä maahanmuuttoa. Tämä voimistaisi rasismia, Heinäluoma varoittaa.

Vanhasen mielestä on "vastenmielistä", että yritetään nostaa poliittisia intohimoja ihmisten töihin tuloa vastaan.

- Se on rivienvälipolitiikkaa. Monia äänestäjiä yllytetään muukalaisvihamielisyyteen. En tiedä, miten vaaleissa käy, mutta me emme ole siinä mukana, viimeistä puoluevaltuuskuntaansa keskustan puheenjohtajana vetänyt Vanhanen sanoi.

________________________________________________________

Iltalehti: Vanhanen tulistui Heinäluomalle: Vastenmielistä

Pääministeri Matti Vanhanen hyökkää spd:n Eero Heinäluomaa vastaan.

Keskustan puheenjohtaja Matti Vanhanen arvostelee voimakkaasti demareiden eduskuntaryhmän puheenjohtajan Eero Heinäluoman näkemyksiä ulkomaalaispolitiikasta.

Heinäluoma toteaa lauantain Hufvudstadsbladetissa, että talouden taantuma on vähentänyt ulkomailta saapuvan työvoiman tarvetta.

Heinäluoma pelkää, että jatkossa töitä ei riitä enää suomalaisille.

- Aamulla herätessä oli vastenmielistä nähdä, että sdp:n suunnalta herätellään vastakkainasettelua, Vanhanen totesi aamupäivällä keskustan puoluevaltuuskunnan kokouksessa Lappeenrannassa.

Vanhanen lyttää Heinäluoman näkemykset tiukasti.

- Tuollainen on vastenmielistä!

- Tässä yritetään nostaa intohimoja rivien välissä. Me (keskusta) emme sellaista tee. Vanhasen mukaan äänestäjiä yllytetään muukalaisvihamielisyyteen sopivasti juuri vaalien alla.

- En tiedä miten vaaleissa käy, mutta me emme ole siinä mukana.

- Meille kaikki ihmiset ovat samanarvoisia - tämä on arvovalinta.

________________________________________________________

Helsingin Sanomat/STT: Soini: Sdp tuli perussuomalaisten linjalle maahanmuuton suhteen

Perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini tulkitsee Sdp:n tulleen nyt perussuomalaisten linjalle huolestuessaan työperäisen maahanmuuton määrästä.

Soini katsoo Sdp:n ottaneen nyt järjen käteen ja pitää tätä myönteisenä asiana.

Hän ei kuitenkaan ole vielä täysin vakuuttunut demareiden vakaumuksen aitoudesta vaan uskoo, että Sdp on maahanmuuttokriittisillä lausunnoilla hamuamassa perussuomalaisten ääniä.

______________________________________________________

YLE Uutiset: Soini: Kyytiin on tulijoita

Perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini ei ole huolissaan muiden puolueiden tulosta perussuomalaisten ”tontille” maahanmuuttopolitiikassa. Hän ei myöskään usko, että perussuomalaiset menettävät ääniä muille puolueille.

- Kyllä on kyytiin tulijoita, kun kelkka liikkuu, Soini huomautti ennen puoluevaltuuston kokousta.

Hän muistutti puolueensa puhuneen asiasta jo vuosia - tai Soinin sanoin vuosilinttuulla. Puolueen järkilinjalle on nyt tungosta.

- SDP puhuu jo maassa maan tavalla. Ryhmäpuheenjohtaja (Eero) Heinäluoma kailottaa RKP:n median kautta hallituksen maahanmuuttopolitiikan epäonnistumista, Soini sanoi puoluevaltuustolle lauantaina pitämässään puheessa.

Myös kokoomuksen hän arvioi ajavan puolueensa jalaksilla maahanmuutossa, mutta puhuvan niin epäselvästi, ettei kukaan saa selvää, mitä kokoomus haluaa.

_______________________________________________________

MTV3: Demarinuoret irtisanoutuvat Heinäluoman maahanmuuttolinjasta

Demarinuorten varapuheenjohtaja Teemu Hirvonen kritisoi SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtajan Eero Heinäluoman lausuntoa, jonka mukaan Suomen tulisi kiristää työperäisen maahanmuuton linjaa. Hirvosen mielestä ei ole syytä asettaa vastakkain suomalaisia ja ulkomaalaisia työnhakijoita.

Hirvonen toteaa tiedotteessaan, että Suomessa on edelleen verrattain vähän maahanmuuttajia ja tulevaisuudessa työvoimaa tarvitaan Suomen rajojen ulkopuolelta.

- Väestön ikääntyminen ja huoltosuhteen muutos vaatii työperäistä maahanmuuttoa. Olisi lyhytnäköistä rajoittaa sitä tämänhetkisen taantuman varjolla, Hirvonen sanoo.

Hirvosen mukaan sosialidemokraattien on pidettävä kiinni arvoistaan, eikä antaa niin sanottujen maahanmuuttokriitikoiden hallita keskustelua.

- Heinäluoman pelko kaksista työmarkkinoista on aiheellinen. On pidettävä huoli siitä, että Suomeen tulevilla maahanmuuttajilla on mahdollisuus kielikoulutukseen ja oikeat tiedot suomalaisen työelämän pelisäännöistä, Hirvonen linjaa.

__________________________________________________

Tiedote: Demarinuorten Hirvonen: Heinäluoman linjaus ei ole kestävä

Demarinuorten varapuheenjohtaja Teemu Hirvonen kritisoi SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtajan Eero Heinäluoman lausuntoa, jonka mukaan Suomen tulisi kiristää työperäisen maahanmuuton linjaa. Hirvosen mielestä ei ole syytä asettaa vastakkain suomalaisia ja ulkomaalaisia työnhakijoita. Suomessa on edelleen verrattain vähän maahanmuuttajia ja tulevaisuudessa työvoimaa tarvitaan Suomen rajojen ulkopuolelta. ”Väestön ikääntyminen ja huoltosuhteen muutos vaatii työperäistä maahanmuuttoa. Olisi lyhytnäköistä rajoittaa sitä tämänhetkisen taantuman varjolla.” toteaa Hirvonen. Hirvosen mukaan sosialidemokraattien on pidettävä kiinni arvoistaan, eikä antaa ns. maahanmuuttokriitikoiden hallita keskustelua. ”Heinäluoman pelko kaksista työmarkkinoista on aiheellinen. On pidettävä huoli siitä, että Suomeen tulevilla maahanmuuttajilla on mahdollisuus kielikoulutukseen ja oikeat tiedot suomalaisen työelämän pelisäännöistä.” Hirvonen linjaa.

___________________________________________________

YLE Keski-Pohjanmaa: Urpilainen Heinäluoman linjoilla

SDP:n puheenjohtaja Jutta Urpilaisen mukaan puolue ei ole tiukentanut suhtautumistaan maahanmuuttoon. Urpilaisen mielestä tässä työttömyystilanteessa ei ole järkevää aktiivisesti hankkia Suomeen ulkomaisia työntekijöitä. Hän ei myöskään pidä linjausta rasistisena, vaan pelkkänä maalaisjärjen käyttönä.

SPD:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Eero Heinäluoma kertoi lauantaina Hufvudstadsbladetin haastattelussa, että hallituksen linja työperäisestä maahanmuutosta on vaarallinen nykyisessä työttömyystilanteessa. Heinäluoman mukaan ulkomaalaisten työntekijöiden ottaminen Suomeen korkean työttömyyden aikana johtaisi rasismin kasvuun, kun he veisivät suomalaisilta työt.

Urpilainen uskoo, että Heinäluoma tarkoitti lausunnollaan parhaillaan eduskuntakäsittelyssä olevaa ulkomaalaisia työntekijöitä koskevaa saatavuusharkintaa, jolla voidaan linjata muun muassa työlupien pituuksia.

- Saatavuusharkintaa ei pidä löysentää, vaan meidän on ensisijaisesti autettava jo täällä olevia maahanmuuttajia löytämään töitä. Toki työvoimapulasta kärsiville aloille voidaan houkutella ulkomaista työvoimaa, jos osaajia ei Suomesta löydy, toteaa Urpilainen

Työurien alkupää syyniin

Pohjanmaan Sosialidemokraattien piirikokouksessa Kokkolassa lauantaina puhunut Urpilainen linjasi jo ensi vuoden eduskuntavaalien tärkeimpiä aiheita. Hänen mukaansa voittajaksi nousee puolue, jolla on selkeä resepti suomalaisen hyvinvointivaltion pelastamiseksi. Tähän SDP aikoo pyrkiä esittämällä uskottavan ja konkreettisen ohjelman.

Eläkepoliittisissa puheissa Urpilainen toivoo enemmän huomiota työuran alkupäähän, eikä niinkään työurien pidentämisen painostamiseen.

- Esimerkiksi lukiosta valmistuksen jälkeen nuorilla kestää kolmesta neljään vuotta löytää jatko-opiskelupaikka. Se on liian kauan.

Myös nuorten mielenterveysongelmat, ja niistä seurannut työkyvyttömyyseläkäisten joukko huolestuttaa Urpilaista. Kuitenkaan koulun aloittamista jo 6-vuotiaana Urpilainen ei kannata.

- Niin alkupäähän ei muutoksia tarvita. Nykyinen koulunaloitusikä on toimiva.

___________________________________________________

Pia Viitanen: Hallituksen herättävä työttömyyskriisiin

SDP:n varapuheenjohtaja, kansanedustaja Pia Viitanen ihmettelee, eikö pääministeri Matti Vanhanen ole huomannut, että Suomessa on 300 000 ihmistä työttömänä ja 100 000 piilotyötöntä.

- Toivoisin pääministeri Matti Vanhasen kertovan, mihin tässä tilanteessa työperäisen maahanmuuton lisäämistä tarvitaan.

Pia Viitasen mielestä hallitus voisi keskittyä työttömien ja työttömien maahanmuuttajien työllistämiseen leimakirveen heiluttamisen sijaan. Viitasen mukaan vaara kahden kerroksen työmarkkinoista on todellinen.

- Pääministeri Vanhanen on täysin saamaton ulkomaalaisten työntekijöiden työehtojen turvaamisessa. Nyt työsuojelua ja valvontaresursseja on ajettu alas ja tämän myötä viranomaisten mahdollisuudet valvoa oikeudenmukaisia ja turvallisia työehtoja ovat heikentyneet olennaisesti. On riski, että Suomen kieltä ja työehtoja tuntemattomat ulkomaalaiset joutuvat hyväksikäytetyksi.

Laiminlyömällä ulkomaalaisten työntekijöiden työehtojen valvonta synnytetään Suomeen A- ja B-luokan työmarkkinat pääministerin luvalla.
- Herää kysymys, kuinka vieraantunut pääministeri on todellisuudesta, kun hän ei ole huomannut, mitä taloudessa ja työpaikoilla on jo nyt tapahtunut.

___________________________________________________

YLE Uutiset: Zyskowicz: Hallitus ei haali ihmisiä ulkomailta töihin

Kokoomus aloitti lauantaina Helsingistä ja Oulusta "kuuntelukiertueen", johon puolue kutsuu kantasuomalaisia ja maahanmuuttajia keskustelemaan maahanmuutosta. Helsingissä keskustelulle antoi kasvot ulkoministeri Alexander Stubb ja Oulussa viestintäministeri Suvi Lindén. Kansanedustaja Ben Zyskowicz kommentoi Helsingin Vanhalla ylioppilastalolla YLE Uutisille SDP:n eduskuntaryhmän Eero Heinäluoman lehtihaastattelupuheita.

- Ensinnäkin Heinäluoma on siinä väärässä, että hallitus ajaisi politiikkaa, jossa haalitaan tänne ihmisiä ulkomailta töihin. Toiseksi, EU-maista voi jo nyt tulla vapaasti Suomeen tekemään töitä, Zyskowicz huomautti.

Perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini hyökkäsi puolueensa valtuuston kokouksessa Helsingissä puolilta päivin kokoomusta vastaan sanomalla, että kokoomuksen maahanmuuttolinja on epäselvä. Zyskowicz torjui väitteen.

- Ehkä se on Soinille epäselvä, kun hän on siellä Brysselissä ollut simpukoiden äärellä, eikä ole ehkä seurannut riittävän tarkasti suomalaista keskustelua, Zyskowicz näpäytti.

Kokoomuksen kannan mukaan työperäinen maahanmuutto on tervetullutta, "kun eletään Suomen lakien mukaan ja suomalaisten työehtojen mukaan ja pidetään huolta itsestä ja omasta perheestä".

Zyskowicz korosti että, ulkomailta Suomeen tulevat ammattilaiset, asiantuntijat ja yrittäjät hyödyttävät Suomen taloutta ja että työperäistä maahanmuuttoa tarvitaan.

- Sen jokainen tietää, että pitkällä tähtäimellä me tarvitsemme työperäistä maahanmuuttoa. Heinäluomakaan ei voi olla eri mieltä, Zyskowicz totesi.

- Mitä tulee humanitaariseen maahanmuuttoon eli turvapaikanhakijoihin, siinä on selviä ongelmia, Zyskowicz sanoi.

Kokoomuspoliitikon mielestä ongelmia aiheuttavat EU-kansalaisten aiheettomat turvapaikanhakemukset sekä niin sanotut Dublin-tapaukset, eli jo yhdessä EU-maassa kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneet. Turvapaikkapäätöksen saaneille pitää kokoomuksen mukaan antaa hyvät mahdollisuudet elämään ja kotoutumiseen.
___________________________________________________

Kansan Uutiset: Arhinmäen mukaan Heinäluoma kasvattaa rasistista ilmapiiriä

JHL:n Vasemmistoryhmän seminaarissa Vantaalla lauantaina puhunut Vasemmistoliiton puheenjohtaja Paavo Arhinmäki hämmästeli SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtajan Eero Heinäluoman maahanmuuttajalausuntoja. Heinäluoma vaati lauantaina työperäisen maahanmuuton kiristämistä Hufvudstadsbladetin haastattelussa.

Arhinmäen mukaan Heinäluoman täytyy tietää, että suurin osa ulkomaalaisista työntekijöistä tulee Suomeen EU:n vapaan liikkuvuuden perusteella. Tätä Heinäluomakaan ei kyseenalaista.

Arhinmäki vaati hallitukselta kovia toimia huijariyritysten kuriin laittamiseksi. Käänteinen arvonlisävero on hyvä alku, mutta rehellisten yrittäjien ja työttömien aseman korjaaminen vaatii paljon enemmän.

- Ei hallitustakaan ihan kaikesta voi syyttää. On väärin, että ulkomaista työvoimaa käytetään hyväksi palkkoja polkemalla ja veroja kiertämällä. Se voidaan estää tilaajavastuulakia parantamalla, kunnollisella valvonnalla ja sanktioilla. Maahanmuuttajien syyllistäminen työttömyydestä ei paranna tilannetta mitenkään.

- Heinäluoman tulisi keskittyä ongelmien aiheuttajaan, ulkomaista halpatyövoimaa hyväksikäyttäviin yrityksiin ja sen mahdollistavaan politiikkaan. Ei maahanmuutto luo rasismia jos lainsäädäntö on kunnossa. Nyt Heinäluoma on itse halpahintaisella pisteiden kalastelullaan kasvattamassa rasistista ilmapiiriä, Arhinmäki sanoi.

Hallituksen suunnitelma luopua tarvehankinnasta kolmansien maiden työntekijöiden osalta voi avata mahdollisuuden entistä suuremmalle halpatyövoiman käytölle ja jopa ihmiskaupalle, jos valvontaa ei tiukenneta.
___________________________________________________

YLE Uutiset: Sinnemäki: SDP perussuomalaisten linjoilla

Vihreiden puheenjohtaja, työministeri Anni Sinnemäki hämmästelee SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtajan Eero Heinäluoman arvioita hallituksen maahanmuuttopolitiikasta. Sinnemäen mukaan SDP:n maahanmuuttolinjaukset ovat nyt lähentyneet perussuomalaisten näkemyksiä.

SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Eero Heinäluoma arvosteli lauantain Hufvudstadsbladetissa hallituksen maahanmuuttopolitiikkaa. Hänen mielestään se on vaarallista nykyisessä työttömystilanteessa ja lisää rasismia.

TV1:n Ykkösaamussa Sinnemäki vastasi, ettei hallitus ole houkuttelemassa Suomeen ulkomaisia työntekijöitä.

Sinnemäki myös tyrmäsi ajatuksen, että rasismi lisääntyisi, koska maahanmuuttajat vievät töitä suomalaisilta.

- Minusta on vähän erikoista luoda sellaista asetelmaa, että tänne tulevat ulkomaiset ihmiset sinänsä lisäävät rasismia. Se ei tunnu loogiselta päättelyketjulta, Sinnemäki arvioi.

Sinnemäen mukaan myös väitteet siitä, että hallitus houkuttelisi ulkomaisia työntekijöitä Suomeen, ei pidä paikkansa.

- Hallitus on muuttamassa tiettyjä byrokraattisia käytäntöjä, jotka liittyvät Euroopan ulkopuolelta avoimena olevia työpaikkoja hakeviin. Jos esimerkiksi syrjäseudun terveyskeskus löytäisi venäläisen lääkärin, tavoite on, että byrokratia ei olisi niin monimutkaista kuin se on ollut aikaisemmin, Sinnemäki selvitti.

Sinnemäen mielestä SDP:n puheenjohtajan Jutta Urpilaisen ja Eero Heinäluoman viimeaikaiset maahanmuuttolinjaukset ovat tiukentuneet ja lähentyneet perussuomalaisten maahanmuuttoretoriikkaa.

Vihreät pysyvät hallituksessa

Sinnemäki vakuutti Ykkösaamussa vihreiden pysyvän hallituksessa, vaikka eduskunta hyväksyisi kaksi ydinvoimalupaa. Hän ei myöskään usko että puolue hajoaa kysymykseen ydinvoimaluvista.

-Tätä päätöstä voi olla vaikea perustella puolueen kannattajille, mutta siitä ei ole merkkejä että se aiheuttaisi puolueessa jakautumista. Kysymys hallituksessa olemisesta ei ole helppo ja se on ollut puolueessa lukuisten keskustelujen aihe jo vuosia. Itse olen sitä mieltä ettei poliittinen moraali voi olla sitä että hermostutaan sellaisesta päätöksestä joka on omien tavoitteiden vastainen ja kävellään ulos hallitusyhteistyöstä, hän painotti.

Pekkarinen pahoittanut mielensä arvostelusta

Sinnemäki kommentoi myös elinkeinoministeri Mauri Pekkarisen perjantaina keskustan Verkkoapilalle antamaa haastattelua, jossa hän sanoi vihreiden olleen hallituksen energiaratkaisuja tehtäessä pelkkiä statisteja.

- Luulen että ministeri Pekkarinen on pahoittanut mielensä siitä että olemme arvostelleet hänen esitystään ja tämä oli vain siihen liittynyt purkaus.

Vihreät aikovat eduskunnassa viedä eteenpäin omaa esitystään energiaratkaisuista.

- Luotan siihen että kaikissa puolueissa kansanedustajat käyvät itse läpi tämän hallituksen esityksen ja tekevät itsenäisesti omat ratkaisunsa asiasta, totesi Sinnemäki.

________________________________________________________

Ilta-Sanomat: Stubb: Heinäluoman kommentti on ihmeellinen

Ulkoministeri Alexander Stubb (kok) hämmästelee SDP:n Eero Heinäluoman huolta liiallisesta työperäisestä maahanmuutosta.

Stubb myöntää taantuman vaikuttaneen jonkin verran työvoiman kokonaistarpeeseen, mutta hänen mielestään Heinäluoman johtopäätös, että töitä ei enää kohta riitä suomalaisille, kun lama vie töpaikkoja ja tekijöitä tulee ulkomailta, on ihmeellinen.

Stubbin mielestä rasismia ei lisää niinkään maahanmuuton lisääntyminen kuin puheenvuorot, joissa annetaan ymmärtää, että ulkomaalaiset työntekijät olisivat jollain tavalla huonompia kuin suomalaiset.

________________________________________________________

Verkkoapila: ”Populistinen lausunto Heinäluomalta”

Keskustan varapuheenjohtaja Antti Rantakangas hämmästelee SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtajan Eero Heinäluoman maahanmuuttolausuntoja.

SDP-johtaja totesi tänään Hudvudstadsbladetin haastattelussa, että talouden taantuma on olennaisesti vähentänyt ulkomailta saapuvan työvoiman tarvetta. Heinäluoman mukaan töitä ei enää riitä kaikille suomalaisille, jos hallitus pitää kiinni tavoitteestaan lisätä työperäistä maahanmuutoa.

Rantakangas pitää Heinäluoman lausuntoa populistisena. Keskustan varapuheenjohtaja huomauttaa, että eduskunnassa on nähty tarpeellisena työperäisen maahanmuuton edistäminen.
- Taloustaantumalla on lyhytaikainen vaikutus, mutta pitemmällä tähtäimellä työperäisellä maahanmuutolla on tärkeä merkitys. Suomen ikärakenne on sellainen, että me tarvitsemme työperäistä maahanmuuttoa, Rantakangas sanoo.

________________________________________________________

Ilta-Sanomat/Mika Koskinen: Vievätkö he myös meidän naisemme, Eero Heinäluoma?

Sdp:n puheenjohtajan Jutta Urpilaisen maaliskuun alussa heittämä maahanmuuttopoliittinen "maassa pitää elää maan tavalla" -lausunto kohahdutti.

Varsinainen megalataus kuultiin kuitenkin lauantaina, kun puolueen vahva mies Eero Heinäluoma (sd) päästi ilmoille "He vievät suomalaisten työt" -lausuntonsa.

Se on kovaa puhetta. Maltillisimmat perussuomalaiset eivät Heinäluoman lausunnon edessä voi muuta kuin punastella.

He vievät suomalaisten työt on alkeellisinta retoriikkaa, mitä maahanmuuttokeskustelussa kuulee heti sen jälkeen, että he vievät meidän naisemme. Se on puhetta, jota yleensä kuulee lähiöiden kuppiloissa ja yleensä niiltä, jotka ovat omat työhalunsa jo menettäneet.

Heinäluoma ei yleensä lausu mitään sattumalta eikä hän tehnyt niin nytkään. Demarit ovat viime vaaleissa menettäneet runsaasti ääniä Timo Soinin perussuomalaisille. Kun lisäksi gallupit kertovat, että suomalaisten maahanmuuttoasenteet ovat jyrkentyneet, niin hän ei voinut tehdä muuta kuin jatkaa siitä, mihin Urpilainen jäi.

Kadonneet äänet on pakko kalastaa, jos mielii voittaa vaalit ja päästä oppositiosta hallitukseen.

Kirjoittaja on Ilta-Sanomien politiikan toimituksen esimies.


_________________________________________________________

Uusi Suomi: Maahanmuuttaja tulistui: ”Bussikuskeilleko potkut?”

SDP:n Eero Heinäluoman puheet maahanmuuttopolitiikan tiukentamisesta ärsyttivät demarien eduskuntavaaliehdokkaaksi tarjolla olleen Ana María Gutiérrez Soraisen (sd.) lopullisesti.

Kuubasta Suomeen 1992 muuttanut Nurmijärven kunnanvaltuutettu sanoo Uudelle Suomelle tänään varmistuneen, ettei hän aio lähteä demarien ehdokkaaksi.

- Minun mielestäni he [SDP:n johtohahmot] ovat ihan hakoteillä. Se että Suomessa moni ihminen on työtön, ei johdu siitä, että tänne tulisi työntekijöitä muualta. Tänne tullaan tekemään töitä siksi, että Suomessa ei ole kaikkiin hommiin valmiina työntekijöitä, Gutiérrez Sorainen sanoo.

Heinäluoma sanoi tänään Hufvudstadsbladet-lehden haastattelussa, että hallituksen arvio työperäisen maahanmuuton tarpeesta on täysin pielessä. Heinäluoman mielestä työperäisen maahanmuuton lisääminen vie Heinäluoman mielestä "suomalaisilta työt".

- Voisin kysyä Heinäluomalta, pitäisikö kaikille [maahanmuuttajataustaisille] bussikuskeille ja sairaanhoitajille antaa lähtöpassit, jos heidän tilalleen löydetään täältä työttömiä? Olen ymmärtänyt, että näin se menee hänen ajattelussaan.

Gutiérrez Soraisen mukaan Heinäluoma ei ole demareissa yksin ajatustensa kanssa. Samoilla linjoilla ovat hänen käsityksensä mukaan varapuheenjohtaja Maria Guzenina-Richardson ja kansanedustaja Jukka Gustafsson.

- Nyt on alkanut vastakkainasettelu työperäisten maahanmuuttajien ja suomalaisten työttömien välille.

Samoilla linjoilla oli pääministeri Matti Vanhanen (kesk.), joka piti Heinäluoman puheita vastenmielisinä.

Gutiérrez Soraisen mielestä Heinäluoman puheet eivät ole rasistisia, mutta vastakkainasettelujen tekemisestä rasismi alkaa kummuta.

- Voiko yhtäkkiä kieltää, että älä rakastu vaikka intialaiseen mieheen tai naiseen? Ei voi. Tervetuloa vain, hän pamauttaa.

Gutiérrez Soraisen mukaan kaikkien pitäisi voida tehdä tasaveroisesti työtä Suomessa. Halpatyövoiman hyväksikäytön olisi hänen mielestään loputtava suomalaisten työnantajien taholta.

Häntä ihmetyttää, miksi puoluejohto "yks kaks" alkaa laukoa tällaisia kommentteja julkisuuteen, kun keskustelua ei ole käyty lainkaan puolueen sisällä.

- Tämä on pyrkimys viedä perusduunarien ääniä Perussuomalaisilta, Gutiérrez Sorainen toteaa, kuten puoluejohtaja Timo Soini (ps.) tänään myös itse asian näki.

Gutiérrez Soraisen mielestä demareissa on aina ollut porukkaa, joka pelkää jonkun vievän heidän työpaikkansa.

- Paavo Lipponen ei käyttänyt "maassa maan tavalla"-sanoja, kuten Jutta Urpilainen.

Uusi Suomi tavoitti puolueen ex-puheenjohtaja Paavo Lipposen, mutta hän kieltäytyi kommentoimasta millään tavalla maahanmuuttopoliittisia kysymyksiä.

Heinäluoma ehdotti myös, että maahanmuuttoministerin virka pitäisi lakkauttaa tarpeettomana. Gutiérrez Sorainen ei ymmärrä, mikä Suomessa olisi yhtäkkiä muuttunut niin, että tälle ministerille ei olisikaan tarvetta.

Gutiérrez Sorainen ei aio erota demareista - ainakaan vielä. Hän sanoo harkitsevansa asiaa ja tekevänsä ratkaisun kesän puoluekokouksen jälkeen.

Millä puolueella on mielestäsi paras linja maahanmuuttoon? Ota kantaa US-kyselyssä.

___________________________________________________

Ilta-Sanomat: Kaunisto: "Sdp lähti populistiselle linjalle"

Keskustan puheenjohtajaksi pyrkivä Timo Kaunisto kummastelee Sdp:n eduskuntaryhmän puheenjohtajan Eero Heinäluoman maahanmuuttopuheita.

- On valitettavaa, jos Sdp lähtee populistiselle linjalle kansallisesti näin tärkeässä asiassa. On vaarallista lietsoa epäilyksiä, Kaunisto sanoi lauantai-iltapäivänä Lappeenrannassa.

Kaunisto ihmetteli, miten entinen valtiovarainministeri Heinäluoma puuttui nimenomaan työperäiseen maahanmuuttoon. Hän huomautti, että valtiovarainministeriön tavoitteena on noin 10 000 töihin tulevaa ulkomaalaista vuodessa.

- Siten varmistetaan, että Suomessa riittää työvoimaa erityisesti julkisella sektorilla.

Kaunisto ei usko, että työperäinen maahanmuutto aiheuttaa väristyksiä keskustassa.

- Meillä on vaikea saada työvoimaa maalle esimerkiksi mansikanpoimintaan tai metsätöihin, ei niihin paljon suomalaisia tyttöjä ja poikia ole hakeutumassa.