torstai 22. huhtikuuta 2010

YLE: Maahanmuuttovirastolle huomautus ylipitkistä hakemusten käsittelyajoista

YLE Uutiset: Maahanmuuttovirastolle huomautus ylipitkistä hakemusten käsittelyajoista 22.4.2010
Helsingin Sanomat: Maahanmuuttovirastolle moitteet perheenyhdistämisselvityksestä

Maahanmuuttovirasto on saanut huomautuksen apulaisoikeusasiamieheltä viivyttelystä perheen yhdistämisessä. Somaliperheen yhdistämistä koskeneen hakemuksen käsittely vei virastolta lähes kaksi vuotta ja neljä kuukautta. Ulkomaalaislain mukaan hakemusten käsittely saa kestää korkeintaan yhdeksän kuukautta.

Kantelun teki Joensuussa asuva somalialaistaustaisen mies. Hän oli hakenut vaimolleen ja heidän yhdeksälle lapselleen oleskelulupaa perhesiteen perusteella.

Maahanmuuttovirasto on perustellut viivytystä sillä, että somalialaisten perheiden yhdistämistä koskevat hakemukset vaativat paljon selvitystyötä, eikä työhön ole annettu tarvittavia resursseja. Viraston mukaan kantelijan hakemuksen käsittelyyn ei ole mennyt merkittävästi kauemmin aikaa kuin muihinkaan somalialaisten hakemuksiin. Virastossa on tällä hetkellä useita yli 2,5 vuotta vireillä olleita hakemuksia.

Maahanmuuttoviraston mukaan noin 4 000 somalialaisia perhettä odottaa hakemuksen käsittelyä. Hakemuksia tulee virastoon kuukaudessa noin 300. Useimmat hakijoista joudutaan haastattelemaan henkilökohtaisesti Suomen Addis Abeban edustustossa.

Apulaisoikeusasiamies Maija Sakslinin mukaan Maahanmuuttoviraston syyt eivät ole hyväksyttäviä, sillä julkisen vallan tulee turvata perusoikeuksien toteutuminen. Erityisen moitittavaksi Maahanmuuttoviraston toiminnan tekee apualisoikeusasiamiehen mukaan se, että tilanne on ollut tiedossa pitkään.

Apulaisoikeusasiamies on patistanut Maahanmuuttovirastoa toimenpiteisiin tilanteen korjaamiseksi.

_______________________________________

Helsingin Sanomat: Maahanmuuttovirastolle moitteet perheenyhdistämisselvityksestä

Eduskunnan apulaisoikeusasiamies moittii maahanmuuttovirastoa liian pitkäksi venyneestä perheenyhdistämishakemuksen käsittelystä. Käsittely kesti virastossa kaksi vuotta ja neljä kuukautta, kun lain mukainen enimmäisaika on yhdeksän kuukautta.

Tapauksessa on kyse somalialaismiehen vireillepanemasta hakemuksesta. Mies hakee Somaliassa olevan vaimonsa ja yhdeksän alaikäisen lapsen tuloa Suomeen.

Maahanmuuttoviraston mukaan käsittelyn viive johtui siitä, että somalialaisten perheenyhdistämishakemukset vaativat paljon selvittelyä. Viraston mukaan sillä ole työhön riittäviä resursseja.

Apualaisoikeusasiamies Maija Sakslin ei hyväksy maahanmuuttoviraston selitystä. Apulaisoikeusasiamies huomauttaa muun muassa, että hakemus oli odottanut käsittelyvuoroa yli vuoden, vaikka sitä varten tehdyt selvitykset olivat jo valmistuneet.

Lain mukaan hakemus pitäisi käsitellä nopeutetussa järjestyksessä, kun sen vaatimat selvitykset on tehty, sanoo oikeusasiamiehensihteeri Astrid Geisor-Goman. Somalialaismiehen tapauksessa hakemus oli juuttunut jonon hännille.

Apualaisoikeusasiamies vaatii, että maahanmuuttovirasto antaa tapauksessa uuden selvityksen elokuun puoliväliin mennessä.

Samalla apualaisoikeusasiamies vaatii maahanmuuttovirastolta ja sisäasiainministeriöltä ilmoitusta siitä, mihin toimenpiteisiin nyt ilmenneet puutteet johtavat yleisellä tasolla.

Nykytilanne on apulaisoikeusasiamiehen mukaan perustuslain vastainen. Maahanmuuttoviraston antaman selvityksen mukaan jonossa odottaa kymmeniä yli kaksi vuotta päätöstä odottaneita perheenydistämishakemuksia.

Somalialaisten perheenyhdistämishakemukset ovat ruuhkauttaneet maahanmuuttovirastoa. Viime vuonna perhesideperusteisten hakemusten määrä kasvoi peräti 81 prosenttia.

Selvitystyötä vaikeuttaa Somalian sekava turvallisuustilanne ja muun muassa kasvattilapset, joiden omien vanhempien sanotaan kuolleen. Lasten päästyä Suomeen heidän vanhempansa saattavat kuitenkin löytyä ja he voivat hakea perheenyhdistämistä.

Somalialaisten perheenyhdistämishakemusten määrän on ennustettu kasvavan vauhdilla myös tänä vuonna. Kun vuonna 2009 hakemuksia tuli 2 200, tänä vuonna määrä voi olla maahanmuuttoviraston mukaan yli 4 000.