maanantai 26. huhtikuuta 2010

PAM: Ihmiskauppa kuriin

Tiedote: PAM: Ihmiskauppa kuriin 26.4.2010

PAM oli mukana järjestämässä ihmiskauppaa ruotinutta seminaaria Suomen sosiaalifoorumissa. Työn on määrä jatkua.

PAM, Rakennusliitto ja Helsingin seurakuntayhtymä järjestivät ihmiskauppa-aiheisen seminaarin Suomen sosiaalifoorumin yhteydessä viime viikonloppuna. Tilaisuus houkutteli Arbiksen juhlasaliin kymmenittäin kuulijoita.

Työperäinen ihmiskauppa on rantautunut myös Suomeen, seminaarissa todettiin. Ravintoloissa, telakoilla, rakennusmailla ja siivoajina työskentelee maahanmuuttajia, joiden työolot ja työehdot ovat epäinhimilliset. Moni on joutunut kotimaassaan maksamaan välityspalkkioita suomalaisesta työpaikastaan, asumisolot ovat ahtaat ja vuokra korkea, työnantaja uhkailee ja kiristää pitääkseen työntekijät ruodussa, tai sairaanakin joutuu hoitamaan työvuoronsa.

Miten ammattiliitto ja yhteiskunta voivat puuttua ihmiskauppaan? Käytössä olevia keinoja ovat ainakin valvonnan tehostaminen, lainsäädännölliset keinot ja yhteistyö työnantajien ja työntekijäpuolen kesken sekä maahanmuuttajien järjestäytyminen.

Esimerkiksi PAM järjestää maahanmuuttajille suomen kielen kursseja, tarjoaa tessejä ja muuta liittotietoa monella eri kielellä sekä viimeisimpänä satsauksena on saanut kiinteistöpalvelualan tessiin kirjauksen maahanmuuttoa koskevasta työryhmästä, jossa työnantaja ja työntekijäpuoli yhdessä pohtivat keinoja lieveilmiöiden ehkäisemiseksi.

Paljon on vielä porsaanreikiä, ja jotkut työnantajat tuntuvat olevan hyvin innovatiivisia näiden löytämisessä. Seurakunnat, rakennusliitto ja PAM aikovatkin laajentaa sosiaalifoorumissa pidetyn seminaarin myötä alkanutta yhteistyötä vielä tänä vuonna.

Mari Taivainen, PAMin kv-koordinaattori