keskiviikko 28. huhtikuuta 2010

Verkkouutiset: Satonen: Faktat puhuvat työperäisen maahanmuuton puolesta

Verkkouutiset: Satonen: Faktat puhuvat työperäisen maahanmuuton puolesta 28.4.2010

SDP:n Eero Heinäluoman Hufvudstadsbladetin haastattelussa kärjistämä vastakkainasettelu suomalaisten työntekijöiden ja Suomessa töissä olevien ulkomaalaisten työntekijöiden välillä on hyvin lyhytnäköistä politiikkaa.

Suomi ei voi antaa ulkomaalaisille työntekijöille sellaista signaalia, että heitä ei tarvita, sillä heti taantuman jälkeen edessä on työvoimapula.

Kaiken lisäksi taantuman hetkellä juuri ulkomainen työvoima joustaa nopeimmin. Vuonna 2008 Suomeen myönnettiin työlupia EU/ETA-alueen ulkopuolelta 6000 työntekijälle, vuonna 2009 vain kolmelle tuhannelle.

Vastaavalla tavalla myös EU:n sisältä Suomeen tulleiden työntekijöiden määrä laski nopeasti taantuman aikana. Puheet siitä, että hallitus houkuttelisi ulkomaista työvoimaa taantuman aikana, ovat siten täysin tuulesta temmattuja.

Talouden elpymisen merkit ovat jo nähtävissä. Avoimien työpaikkojen määrä on jo 48 000. Toki työttömyys on edelleen korkealla tasolla, mutta jo nyt on monia palvelualoja, joilla työvoiman kysyntä ja tarjonta eivät kohtaa. Tällaisessa tilanteessa ovien sulkeminen ulkomaiselle työvoimalle olisi isku orastavalle talouskasvulle.

Vuosittain työmarkkinoilta poistuu eläkkeelle 10 000-15000 ihmistä enemmän kuin nuoria tulee työmarkkinoille. Vuonna 2012 eläköityy jopa 70 000 suomalaista. Jos tänne ei saada riittävästi tekijöitä, niin työt siirtyvät muualle. Suomen ikärakenteella kansainvälistymiselle ei siten ole vaihtoehtoa.

Suomessa tehdään töitä Suomen lakien ja suomalaisten työehtosopimusten mukaan. Harmaata taloutta ja epätervettä kilpailua työehdoilla ei pidä sallia. Sen vuoksi saatavuusharkinnasta luopumiseen on perusteltua liittää tarkastusjärjestelmä, jossa ensimmäisen vuoden jälkeen työlupaa jatkettaessa tarkastetaan, että verot on maksettu ja pelisääntöjä on noudatettu.

Tämä on erityisen tarpeellista harmaan talouden päätoimialoilla rakennusurakoinnissa ja ravintola-alalla. Työntekijän lupa voidaan myöntää suoraan pidemmäksi ajaksi silloin, kun kyseessä on yleisesti luotettavaksi tiedetty työnantaja.

Suomen työmarkkinat ovat jo osassa maata kansainvälistyneet ja se on väistämättä laajemminkin edessä. Siksi Elinkeinoelämän keskusliitto EK ja palkansaajajärjestö SAK ovat aivan oikein yhdessä toteuttaneet kampanjaa rasismin kitkemiseksi työpaikoilta. Rasismia torjutaan parhaiten sillä, että pelisäännöt ovat kaikille samat. Työntekijöitä ei pidä jaotella kahteen kastiin myöskään puheissa.

Minä pidin enemmän siitä SDP:stä, joka puolueen satavuotisten perinteiden mukaisesti lauloi kaikkien maailman työläisten puolesta.

Suomen maahanmuuttopolitiikan muutostarpeet liittyvät turvapaikkapolitiikkaan. Siinä työssä Kokoomus on ollut jo vuoden etulinjassa ja ajanut hallitusta voimakkaasti Euroopan liberaaleimmista käytännöistä realistisemmalle pohjoismaiselle linjalle. Työperäistä maahanmuuttoa sen sijaan olemme kannattaneet aina. Ovet pitää olla auki niille, jotka tulevat rehelliseltä pohjalta töihin Suomeen omaa ja samalle kansakuntamme hyvinvointia rakentamaan.