keskiviikko 28. huhtikuuta 2010

Kainuun Sanomat: Pössäytys löi tuhkat omille silmille

Kainuun Sanomat, Antti Ylönen: Pössäytys löi tuhkat omille silmille 28.4.2010

Demareiden Eero Heinäluoma yritti pössäyttää pienen tuhkapilveen viime viikonloppuna sanomalla, että hallituksen arvio työperäisen maahanmuuton tarpeesta on täysin pielessä. Taantuma on Heinäluoman mukaan vähentänyt ulkomaalaisen työvoiman tarvetta ja sitten tulevat ne ratkaisevat sanat: tulijat vievät suomaisilta työt.

Politiikan kokenut kehäkettu ei taatusti sanonut sitä ajattelemattomuuttaan. Joka tapauksessa asiasta nousi poliittinen äläkkä, ja pääministeri Matti Vanhanen leimasi oitis lausuman vastenmieliseksi poliittiseksi pössäytykseksi.
* * *

Parlamentaarista politiikkaa määrittelee määrän määräävyys. Kannatuksen maksimointi on ensisijaista ja sehän mitataan viime kädessä vaaleissa. Eduskuntavaalit lähestyvät ja äänivuoto erityisesti perussuomalaisten suuntaan huolestuttaa demareita kuten muitakin puolueita.

Demarit ovat kalalla, kirkuivat tiedotusvälineet. Perussuomalaisten ”ideologisten tuhkapilvien punaisen paronin” Timo Soinin mukaan demarit ovat tulossa ”meidän” linjoille, joskin vakaumuksen aitoutta Soini kuitenkin epäili.

Mitä pössäytyksestä jäi ilmaan leijumaan? Ei yhtään mitään, sillä varsinaiseen aiheeseen ei kukaan halunnut puuttua. Sitä saattoi toivoa myös Heinäluoma.
* * *

Kollegani sai vastikään ryhmätekstiviestin, jossa häneltä tiedusteltiin, onko puolueilla ideologisia eroja. Tekstiviestillä! Taisi kysymyksen lähettäjä jo itsekin tietää vastauksen.

Minua vaivaa se, että olivatpa Heinäluoman tarkoitusperät pössäytykselleen mitkä tahansa, kukaan ei vaivautunut miettimään itse asiaa sen sijaan, että Heinäluomaa syytettiin poliittisesta vastenmielisestä pelistä tai reviirille tunkeutumisesta.
* * *

Kun puolueiden välillä ei oikeasti ole suuriakaan ideologisia eroja, erot haetaan näköjään ilmassa sen kuuluisan tuhkapilven kanssa leijuvista populistisista teemoista.

Kuten Soinin lausumasta hyvin voi päätellä, pakolaiset, muukalaiset ja maahanmuuttajat kuuluvat perussuomalaisten ideologiseen tuhkapilveen. Muiden puolueiden on nähtävästi vaikea ohittaa tätä pilveä koneen sakkaamatta.
* * *

Niinpä demaritkin joutuivat laskeutumaan takaisin ”me olemme kansainvälisin puolue” -kentälle odottamaan tuuliolojen parantumista ja tuhkapilven poistumista.

Voi kuitenkin olla, että muukalaisuhkatuhka leijuu yllämme ainakin vaaleihin saakka, joten demareidenkin pitää miettiä uusia konsteja päästä ilmaan.

Miksi mikään puolue ei ota tuhkasta mittaa aloittamalla oikean, syvällisen perustellun keskustelun suomalaisesta maahanmuuttopolitiikasta oikeilla termeillä, oikeilla sisällöillä pelkäämättä leimautumista hyysääjiksi tai rasisteiksi. Taidan pyytää liikaa.