torstai 29. huhtikuuta 2010

Vartti: Ahtaus kiristää turvapaikanhakijoiden hermoja

Vartti: Ahtaus kiristää turvapaikanhakijoiden hermoja 29.4.2010

Helsingissä Kallion vastaanottokeskuksessa tarvittiin poliisia torstaina iltapäivästä. Kyseessä oli tämänhetkisten tietojen mukaan tappelu.

Naapuritalosta tilannetta seuranneen Vartti.fi:n lukijan mukaan paikalla oli muun muassa poliisin koirapartio.

Helsingin poliisin päivystävän komisarion mukaan mistään vakavasta välikohtauksesta ei ollut kysymys.

Tiedossa ei ole, onko poliisilla syytä tutkia tapahtumia pahoinpitely-nimikkeellä, tai onko ketään otettu kiinni tapahtumien johdosta.

Vastaanottokeskuksissa majoittuu toisilleen vieraita, eri-ikäisiä, eri kulttuureista ja eri sosiaaliluokista tulevia ihmisiä, joilta saattaa puuttua kokonaan myös yhteinen kieli. Mieltä painaa epävarmuus ja huoli omista perheenjäsenistä tai omasta tulevaisuudesta.

- Yksittäisissä huoneissa voi olla useampia ihmisiä. Tilat ovat ahtaat. Oven takaa voi tulla ääntä ja meteliä, siitä mennään sanomaan, toinen kiivastuu ja tilanne eskaloituu, rikosylikonstaapeli Juha Lehikoinen Helsingin poliisin rikostutkinnan esikäsittely-yksiköstä antaa esimerkin tutkintaan johtaneista välikohtauksista.

Lehikoinen on kuullut muun muassa Lammin vastaanottokeskuksessa asuneelta Lähi-Idästä kotoisin olleelta korkeasti kouluttautuneelta turvapaikanhakijalta, miten vaikeaa oli asua ongelmitta kuuden muun vieraan miehen kanssa samassa huoneessa.

Kaarlenkadun vastaanottokeskuksessa on majoitustilaa noin 200 turvapaikanhakijalle.