tiistai 27. huhtikuuta 2010

Veikko Pyykkönen: Kotouttamista joudutetaan

Veikko Pyykkönen: Kotouttamista joudutetaan 27.4.2010

Takuu turvapaikanhakijoiden vuokrille ei ole uusi taloudellisen tukemisen muoto, kuten uutisoinnista on saattanut ymmärtää (SS 20.4.). Menettelytapa koskee vain jo oleskeluluvan Suomesta saaneita.

Jos turvapaikanhakijalle myönnetään oleskelulupa ja hän rekisteröityy maistraatin ja Kelan palvelujen piiriin, hänellä on oikeus asettua asumaan mihin kuntaan itse haluaa.

Muuton vastaanottokeskuksesta kuntaan pitäisi tapahtua yhteistyössä ely-keskuksen, vastaanottavan kunnan ja vastaanottokeskuksen kanssa. Kunta järjestää maahanmuuttajalle asunnon yleensä omasta asuntokannastaan. Tällöin kunta tarvittaessa sitoutuu takaamaan vuokrasopimuksen.

Nyt järjestelmä on jumiutunut kuntapaikkojen puutteen vuoksi, mikä tarkoittaa, etteivät kunnat ole valmiita vastaanottamaan oleskeluluvan saaneita. Tämän vuoksi vastaanottokeskuksissa asuu tällä hetkellä yli 500 oleskeluluvan saanutta henkilöä, jotka eivät pääse kotoutumaan suomalaiseen yhteiskuntaan.

Osa oleskeluluvan saaneista on ollut itse aktiivisia ja onnistunut löytämään asunnon vapailta vuokramarkkinoilta. Esteeksi on kuitenkin muodostunut takuuvuokra.

Esteen poistamiseksi vastaanottokeskus voi sitoutua vastaamaan takuuvuokrasta. Vuokralainen eli oleskeluluvan saanut henkilö ei kuitenkaan missään vaiheessa saa takuurahaa käyttöönsä, vaan se palautuu vastaanottokeskukselle, jos vuokralainen hoitaa velvoitteensa.

Vuokratakuumenettely on ollut jo jonkin aikaa käytössä muutamissa vastaanottokeskuksissa, Maahanmuuttoviraston tavoitteena on saada se käyttöön laajemminkin. Käytäntö ei ole automaattinen, vaan päätökset tuesta tehdään tapauskohtaisesti.

Tarkoituksena on edistää oleskeluluvan saaneiden itsenäistä muuttoa kuntaan silloin, kun kuntapaikkaa ei löydy kohtuullisessa ajassa. Pitkäksi venyneestä vastaanottokeskusajasta aiheutuu harmia ja usein myös lisäkustannuksia sekä yksilölle että yhteiskunnalle.

Toki edelleen olisi ensisijaista, että oleskeluluvan saaneet pääsisivät muuttamaan omiin asuntoihinsa normaalisti ely-keskusten ja kuntien kautta, mikä helpottaisi myös kuntien kotouttamistyön järjestämistä.

Veikko Pyykkönen Ylitarkastaja Maahanmuuttovirasto