torstai 29. huhtikuuta 2010

HS: Nigerialaisnaisten paritusjuttu tänään käräjäoikeudessa

Helsingin Sanomat/STT: Nigerialaisnaisten paritusjuttu tänään käräjäoikeudessa 29.4.2010

Nigerialaisnaisten paritusjutussa syytetyt kiistävät tiukasti syyllisyytensä. Helsingin käräjäoikeus alkoi aamulla puida nigerialaisiin liittyvää laajaa paritusjuttua.

Nigerialaisten pyörittämän paritusrenkaan epäillään tuottaneen maahan naisia prostituoiduiksi viime vuoden kevään ja tämän vuoden alun välisenä aikana. Prostituoituja on työskennellyt noin 60 yhteensä 24 paikkakunnalla. Toiminnan lonkerot ulottuvat Suomen ohella moniin muihinkin maihin, kuten Ruotsiin, Norjaan ja Tanskaan.

Paritusrikoksista on Suomessa syytettynä seitsemän naista ja miestä, jotka kaikki kiistävät syyllisyytensä.

Vyyhden toisena kenttäjohtajana pidetty nainen katsoo, että toiminnassa oli kyse siitä, että prostituoidut auttoivat toinen toisiaan sekä neuvoivat puolin ja toisin.

"Hän on itsekin toiminut prostituoituna. Kaikki rahat, mitä hänellä on ollut ja mitkä on lähetetty kotiin, hän on itse ansainnut prostituutiotyöllä", totesi asianajaja Kari Aarrevuo torstaina.

Hän puolustaa törkeästä parituksesta ja laittoman maahantulon järjestämisestä syytettyä kolmekymppistä naista, josta on käytetty kutsumanimeä "Mama Blessing".

Syyttäjät eivät tällaista selitystä sisarrakkaudesta tehdystä auttamisesta kuitenkaan niele. Heidän mielestään kyse oli bisneksestä.

Paritusrikoksista syytettyjen roolina oli syyttäjän mukaan tarjota prostituoiduille työskentelyolosuhteet korvausta vastaan. Syytteiden mukaan naisille hankittiin muun muassa matkalippuja, järjestettiin hotellihuoneita ja annettiin käyttöön matkapuhelimet. Lisäksi heidän puolestaan laadittiin ilmoituksia internetsivustoille.

Vastineeksi naiset maksoivat syytetyille erilaisia maksuja, kuten kynnysrahaa toimintaan pääsystä sekä viikkomaksua.

Syyttäjät laskevat, että "Mama Blessing" sai toiminnastaan taloudellista hyötyä ainakin liki 70 000 euroa. Toisen samassa asemassa olleen osalta summa on reilut 10 000 euroa.

Paritusrikosten ohella oikeudessa puidaan laittoman maahantulon järjestämistä.