maanantai 26. huhtikuuta 2010

Aamulehti: Tiedätkö, miten käy homoille Gambiassa?

Aamulehti: Tiedätkö, miten käy homoille Gambiassa? 26.4.2010

Gambia: ainutlaatuinen luonto, pitkät rannat, ystävälliset ihmiset ja vaikuttavat retket tekevät lomastasi ikimuistoisen.

Yksi matkatoimiston mainostamista "ystävällisistä ihmisistä" lienee Gambian presidentti Yahya Jammeh, joka pari vuotta sitten kertoi keksineensä yrtteihin ja Koraaniin perustuvan parannuskeinon aidsiin.

Samainen presidentti ilmoitti myös katkaisevansa kaulan jokaiselta homoseksuaalilta, joka yrittää jäädä maahan.

Yksi johdannainen Jammehin hallinnosta on nyt rantautunut häiritsemään suomalaisten viranomaisten mielenrauhaa.

Metsälän vastaanottokeskuksen säilöönottoyksikössä Helsingissä istuu kolmatta kuukautta nuori gambialaismies. Hän on hakenut Suomesta turvapaikkaa mutta saanut Maahanmuuttovirastolta käännytyspäätöksen.

Tapauksen kinkkisyys on tässä: Mies kertoi vasta toisen kerran turvapaikkaa hakiessaan olevansa homoseksuaali.

Koska Gambiassa häntä homouden takia ilman muuta uhkaisi vankeustuomio, asian pitäisi olla selvä. Suomella on sitoumustensa perusteella velvollisuus antaa suojaa yksilölle, jonka vapaus ja ihmisoikeudet - jopa henki - olisivat uhattuna mikäli hänet palautettaisiin kotimaahansa.

Maahanmuuttovirasto on oman ilmoituksensa mukaan tätä periaatetta noudattanutkin. Se on myöntänyt turvapaikkoja seksuaalisen suuntautumisenkin perusteella. Kuinka monta? Sitä virasto ei kerro, eikä se kommentoi yksittäistapauksia.

Tässä yksittäistapauksessa virasto ei ilmeisesti usko hakijan olevan homoseksuaali.

Suomalaiset tiedotusvälineet eivät ole kovin paljon julkisuutta tälle tapaukselle suoneet. Syykin lienee selvä. Katsokaa esimerkiksi lukijoiden reaktioita uutisiin Uusi Suomi -verkkolehdessä. Siisteimmissäkin kommenteissa ihan tosissaan todetaan, että omassa maassaan lakia rikkonut mies pitää toimittaa sinne tekoaan sovittamaan.

Toiset toivovat, että miehelle löytyisi Gambiaa lähempää paikka, jossa on "luvallista homostella". Useimmat näyttävät viraston tavoin vähintään epäilevän, että karkotusta pelätessään mies on tekeytynyt homoksi.

Vieras- ja homokammoisille verkkokeskustelijoille tapaus on ollut kuin pubin pöytään unohdettu täysi tuoppi rahattomalle juopolle; äkkiä kiinni ja sitten karkuun.

Poliitikoista gambialaismiehen tueksi on uskaltautunut vain tamperelainen kansanedustaja Minna Sirnö (vas). Hän ihmettelee, miksi homoseksuaalisuus pitää erikseen todistaa. Hyvä pointti.

Kannattaa miettiä myös tätä: Jos gambialainen valehteli, niin hän otti aika uskomattoman riskin karkotuksen jo odottaessa. Lausumalla julki homoseksuaalisuutensa hän jo "allekirjoitti oman tuomionsa" kotimaassa.

Länsimaisessa oikeudessa on käsittääkseni in dubio pro reo -periaate, jonka mukaan selvittämättömissä tapauksissa ratkaistaan syytetyn hyväksi. Ehkei se vain koske kaikkia.