perjantai 23. huhtikuuta 2010

Etelä-Saimaa: Georgialaismies esiintyi väärällä henkilöllisyydellä viisi vuotta

Etelä-Saimaa: Georgialaismies esiintyi väärällä henkilöllisyydellä viisi vuotta 23.4.2010

Georgialaismies oleskeli ja toimi väärän passin turvin Suomessa viisi vuotta. Hän jäi kiinni rajatarkastuksessa Vaalimaalla 29. tammikuuta.

Mies saapui Suomeen talvella 2005, jolloin hän haki turvapaikkaa esiintyen georgialaisena, mutta väärällä nimellä. Mies sai käännytyspäätöksen 27. huhtikuuta 2005. Hän oli kuitenkin jo ehtinyt hankkia väärennetyn liettualaisen passin ja aloittaa työnteon Suomessa. Mies rekisteröi poliisilaitoksella Euroopan unionin kansalaisen työnteko-oikeuden.

Mies sai väärennetyn liettualaispassin tiedot myös väestötietojärjestelmään ja hankki suomalaisen ajokortin. Työttömänä olleessaan hän sai toimeentulotukea ja ammattiliiton työttömyyskassasta työttömyyspäivärahaa. Hän sai myös Kelalta työmarkkinatukea ja ammattiliitolta koulutustukea.

Mies matkusteli väärällä passilla. Hän ylitti Suomen rajan Vaalimaalla 18 kertaa ja Helsinki—Vantaan-lentoasemalla kaksi kertaa. Hän otti lainaa ja osti kiinteistöjä.

Oikeudessa mies väitti passia omakseen ja sanoi olevansa kyseinen liettualainen. Oikeus ei löytänyt näyttöä väitteelle.

Kymenlaakson käräjäoikeus tuomitsi miehen väärennyksestä, rekisterimerkintärikoksesta, valtionrajarikoksesta, ulkomaalaisrikkomuksesta, petoksesta sekä törkeästä petoksesta. Hänet tuomittiin vuoden ja kahden kuukauden ehdolliseen vankeusrangaistukseen. Kymenlaakson poliisilaitos käännytti miehen Georgiaan huhtikuun alkupuolella.