tiistai 27. huhtikuuta 2010

YLE: Skanska perui virolaisrakentajien tuonnin

YLE Lappi: Skanska perui virolaisrakentajien tuonnin 27.4.2010

Rakennusyhtiö Skanska on perunut aikeensa tuoda virolaisia rakennusmiehiä Haltikin työmaalle Rovaniemellä. Suunnitelma kaatui turvallisuusvaatimuksiin.

Haltik eli Hallinnon tietotekniikkakeskus teettää jokaisesta rakentajasta turvallisuusselvityksen, koska valtion virastossa käsitellään viranomaisten, kuten poliisin, salaisia tietoja.

Haltikin hankevastaava Pekka Rautio sanoo, että virolaisten rakentajien turvallisuuden selvittäminen olisi vienyt jopa kolme kuukautta.

- Turvaselvityksen tekeminen suomalaisille kestää noin seitsemän vuorokautta ja sitten kun se tehdään ulkomaalaisille, se vie huomattavasti pidemmän ajan. Kun ilmoitimme tämän Skanskalle, yhtiö teki nopeasti johtopäätöksen, ettei heillä ole varaa jäädä odottamaan vastauksia ulkomaalaisten turvaselvityksistä, Rautio sanoo.

Yhtiö suunnitteli käyttävänsä virolaisia Haltikin rungon rakentamiseen. Nyt työt menevät suomalaisille rakennusalan ammattilaisille.

Kaikkien taustat tutkitaan

Rautio muistuttaa, että Haltikin toimitila Rovaniemen Pöyliövaarassa on turvaluokiteltu hanke. Sen takia kaikkien hankkeeseen osallistuvien työntekijöiden taustat selvitetään.

Turvallisuusselvitykset viranomaisille tekee suojelupoliisi. Suojelupoliisi selvittää muun muassa, onko työntekijällä merkintöjä rikos- tai tiedustelurekistereissä. Laajassa turvallisuusselvityksessä, jota todennäköisesti Haltikin työmaa vaatii, selvitetään lisäksi myös esimerkiksi työntekijän taloudellinen tilanne

Skanska vastaa Haltikin toimitilan rungon rakentamisesta. Urakka-aika päättyy elokuun lopussa. Skanska on palkannut ensimmäiset rakentajat tekemään Haltikin betonirunkoa. Ensimmäiset rakentajat ovat Lapista, Oulun seudulta ja Keski-Suomesta.

- Työmaalla ollaan aloittamassa anturan valutöitä, Rautio sanoo.

Haltikin runko valmistunee elokuun lopulla. Koko toimitilan rakentaminen kestää elokuun lopulle 2011. Haltikin 190 Rovaniemen työntekijää on tällä hetkellä useissa paikoissa eri puolilla Rovaniemeä. He pääsevät uusiin toimitiloihin vuosien 2011-2012 vaihteessa.

Skanska ei kommentoi asiaa salassapitosopimukseen vedoten.