sunnuntai 25. huhtikuuta 2010

Vantaan Sanomat: Possunliha tietää monille pakollista kasvispäivää

Vantaan Sanomat: Possunliha tietää monille pakollista kasvispäivää 25.4.2010

Pakollisista kasvisruokapäivistä kiistellään pääkaupunkiseudulla, mutta osalle oppilaista nämä ovat arkipäivää.

Monille maahanmuuttajataustaisille oppilaille esimerkiksi sikanaudasta valmistetut lihapullat, kinkkukiusaus tai possukastike tietävät kasvisruokapäivää uskonnollisista syistä.

Sianlihan vaihtoehtona tarjotaan Vantaan kouluissa aina kasvisruokaa.

Keittiöhenkilökunnan kokemusten mukaan asia harmittaa ainakin osaa koululaisista, sillä he eivät pidä kasvisruokaa riittävän ravitsevana.

Tilakeskuksen ateriapalvelujohtajan Hannele Vuorikosken mukaan hänelle palautetta asiasta ei ole juurikaan tullut, lukuun ottamatta joitakin vanhempien tiedusteluja.

Monikulttuurisuusasiain koordinaattorin Hannele Lautiolan mukaan asiaa ei koeta ongelmana.

Päiväkodeissa linjaus on erilainen kuin kouluissa. Päiväkotilapsille, jotka eivät voi uskonnollisista syistä syödä sianlihaa, tarjotaan muuta liharuokaa.

–Kai siinä on ajateltu kasvavaa lasta, vaikka onhan kasvavia lapsia kouluissakin. Tällainen linjaus Vantaalla on ollut jo pidempään, kertoo Vuorikoski.

Vuorikosken mukaan kasvisruokaa tarjotaan kouluissa joka päivä vaihtoehtona, koska se sopii kaikille.

–Voi olla, että jollekin toiselle sopii sianliha, mutta ei naudanliha, huomauttaa Vuorikoski.

Monet uskonnot antavat määräyksiä tai suosituksia siitä, mitä ihmisen tulee syödä ja mitä ei.

Esimerkiksi islaminuskossa ja juutalaisuudessa sianlihaa pidetään yleensä kiellettynä. Jehovan todistajat eivät syö veriruokia ja hindut välttävät naudanlihan syömistä.

Aina uskonnolla ja ruokavaliolla ei kuitenkaan ole yhteyttä, eivätkä kaikki noudata ohjeita samalla tavoin.

Vantaalla lapsi tai nuori voi saada uskonnollisista tai eettisistä syistä erilaisen ruokavalion. Tästä ilmoitetaan etukäteen lomakkeelle päiväkotiin tai kouluun.

Valittavana on lakto-ovo-vegetaarinen kasvisruokavalio tai kala-kasvisruokavalio. Molemmat sisältävät munaa ja maitotuotteita.

Valita voi myös ruokavalion, joka ei sisällä sianlihaa, sikaperäisiä aineksia tai verta. Erikseen voi ilmoittaa vielä ruokavalion, joka ei sisällä verta.

Vuorikosken mukaan uskonnollisista syistä valittavien ruokavalioiden määrissä ei ole tapahtunut merkittävää kasvua.

–Muutosta tapahtuu siinä määrin, kun pääkaupunkiseutu kansainvälistyy. Välttämättä se ei kuitenkaan tarkoita rajoituksia ruokavalioon. Ihmiset syövät nykyisin hyvin samalla tavoin eri puolilla maailmaa.