perjantai 23. huhtikuuta 2010

Etelä-Suomen Sanomat: Gambialaisen homon käännyttäminen kiihdyttää

Etelä-Suomen Sanomat: Gambialaisen homon käännyttäminen kiihdyttää 23.3.2010
Kansan Uutiset: Sirnö ja Minkkinen vaativat perumaan gambialaisen homon käännyttämisen 22.4.2010
Minna Sirnön tiedote: Tiedotteeni: Gambialaisen homon käännytys peruttava

Maahanmuuttoviraston päätös käännyttää turvapaikkaa hakenut gambialainen mies, joka tunnusti hakuprosessin aikana olevansa homoseksuaali, on ajanut vasemmistoliiton kansanedustaja Minna Sirnön ja Vasemmistoliiton sateenkaarirakastajat -toimintaryhmän puheenjohtajan Minna Minkkisen tositoimiin.

Sirnö ja Minkkinen vaativat lähettämässään tiedotteessa käännyttämispäätöksen perumista, sillä heidän näkemyksensä mukaan on törkeää, että homon sana ei riitä.
- On uskomatonta, että gambialaismies joutuu maahanmuuttovirastolle todistelemaan homouttaan. Joutuvatko heterot turvapaikanhakijat todistelemaan heterouttaan, ihmettelee Minkkinen.

Minkkinen kysyy, mikä on se tapa, jolla joku voi todistaa olevansa homo? Haluavatko maahanmuuttoviranomaiset nähdä miehen tositoimissa, vai mitä?
- Gambian oikeuskäytännön mukaan homo voidaan tuomita jopa 14 vuoden vankeustuomioon tai jopa pitempään, päivittelee Sirnö.

Toisaalta turvapaikanhakija voi julistautua homoksi, jos katsoo hyötyvänsä siitä turvapaikkaa hakiessaan.
- Emme missään tapauksessa ole yhteydessä turvapaikkaa hakevan henkilön kotimaahan. Se on täysin mahdoton yhtälö, sanoo johtaja Juha Similä maahanmuuttovirastosta.

Similän lausunto kumoaa Sirnön näkemyksen siitä, että turvapaikkaa hakenut mies vangitaan kotimaassaan, koska hän tunnusti hakuprosessin yhteydessä olevansa homo.
- Selvitämme hakijan taustoja laajasti eri järjestöjen ja muiden maiden viranomaisten kautta, sanoo Similä.

Similä ei voi käydä julkista keskustelua yksittäisistä tapauksista, joten hän ei kommentoi esillä ollutta tapausta.
- Ihmiset huijaavat eikä sille voi mitään. Eihän sitä voi sanoa puhuuko gambialaismies totta, kiteyttää Minkkinen.

_________________________________________

Kansan Uutiset: Sirnö ja Minkkinen vaativat perumaan gambialaisen homon käännyttämisen

Vasemmistoliiton kansanedustaja Minna Sirnö ja Vasemmistoliiton sateenkaarirakastajat -toimintaryhmän (Vasara) puheenjohtaja Minna Minkkinen vaativat peruuttamaan gambialaisen homomiehen käännyttämisen Suomesta.

Gambialainen Jawara (nimi muutettu) on hakenut turvapaikkaa Suomesta kahdesti. Gambiassa miestä uhkaa jopa 14 vuoden vankeustuomio, koska homoseksuaalisuus tulkitaan luonnonvastaiseksi sukupuoliyhteydeksi.

Sirnö ja Minkkinen toteavat, että Maahanmuuttoviraston päätös käännyttää Jawara loukkaa Suomen perustuslakia sekä yhdenvertaisuuslakia asettaessaan homoseksuaalisen turvapaikan hakijan eriarvoiseen asemaan heteroseksuaalisen hakijan kanssa.

– On uskomatonta, että gambialaismies joutuu maahanmuuttovirastolle todistelemaan homouttaan. Joutuvatko heterot turvapaikanhakijat todistelemaan heteroutaan? Epäilen. Gambialaismiestä on jo rangaistu viemällä häneltä puoliso, perhe ja yhteisö. Miksi häneltä pitäisi vielä suomalaisviranomaisen päätöksellä riistää vapaus?, kysyy Minkkinen.

Gambialaismiehen elinkumppani on jo vangittuna homoseksuaalisuutensa vuoksi Gambiassa. Kotimaassaan hän on jo ollut vainoamisen kohde sukupuolisen suuntautuneisuutensa vuoksi.

Tämän tiedon viimeistään olisi pitänyt estää Maahanmuuttovirastoa tekemästä käännytyspäätöstä, Sirnö ja Minkkinen toteavat. Suomea sitovat kansainväliset ihmisoikeussopimukset, joiden mukaan turvapaikkaa hakevaa ihmistä ei voi käännyttää, jos hän mielipiteen, uskonnon, sukupuolen tai sukupuolisen suuntautumisen mukaan on vaarassa joutua vainotuksi.

Se, että turvapaikkaa hakenut gambialaismies tunnusti hakemusprosessin yhteydessä olevansa homoseksuaali, johtaa jo sellaisenaan hänen vangitsemiseensa Gambiassa, sanoo Sirnö.
_________________________________________

Minna Sirnön tiedote: Tiedotteeni: Gambialaisen homon käännytys peruttava

Vasemmistoliiton kansanedustaja Minna Sirnö ja Vasemmistoliiton sateenkaari rakastajat -toimintaryhmän (Vasara) puheenjohtaja Minna Minkkinen vaativat gambialaismiehen käännyttämispäätöksen perumista.

Sirnö ja Minkkinen toteavat, että Maahanmuuttoviraston päätös loukkaa Suomen perustuslakia sekä yhdenvertaisuuslakia asettaessaan homoseksuaalisen turvapaikan hakijan eriarvoiseen asemaan heteroseksuaalisen hakijan kanssa.

”On uskomatonta, että gambialaismies joutuu maahanmuuttovirastolle todistelemaan homouttaan. Joutuvatko heterot turvapaikanhakijat todistelemaan heteroutaan? Epäilen. Gambialaismiestä on jo rangaistu viemällä häneltä puoliso, perhe ja yhteisö. Miksi häneltä pitäisi vielä suomalaisviranomaisen päätöksellä riistää vapaus?”, kysyy Minkkinen.

Sirnö ja Minkkinen muistuttavat, että gambialaismiehen elinkumppani on jo vangittuna homoseksuaalisuutensa vuoksi Gambiassa ja että gambialaismies on ollut jo kotimaassaan vainoamisen kohde sukupuolisen suuntautuneisuutensa vuoksi. Tämän tiedon viimeistään olisi pitänyt estää Maahanmuuttovirastoa tekemästä käännytyspäätöstä.

Suomea sitovat kansainväliset ihmisoikeussopimukset, joiden mukaan turvapaikkaa hakevaa ihmistä ei voi käännyttää, jos hän mielipiteen, uskonnon, sukupuolen tai sukupuolisen suuntautumisen mukaan on vaarassa joutua vainotuksi.

”Gambian oikeuskäytännön mukaan homo voidaan tuomita jopa 14 vuoden vankeustuomioon. Tuomio vastaisi Suomen käytäntöjen mukaan elinkautisrangaistus. Se, että turvapaikkaa hakenut gambialaismies tunnusti hakemusprosessin yhteydessä olevansa homoseksuaali, johtaa jo sellaisenaan hänen vangitsemiseensa Gambiassa. Turvapaikkahakemuksen myöntämiseen oikeuttava sukupuoliseen suuntautumiseen perustuvan vainoamisen kohteeksi joutumisen riski täyttyy siis gambialaismiehen kohdalla täysin. Ja siksi päätös on peruttava”, sanoo Sirnö.