keskiviikko 28. heinäkuuta 2010

Apu: Viha siirtyy netistä kadulle

Apu 28/2010, Jorma Lehtola: Viha siirtyy netistä kadulle

Rikokset. Suomessa, joka perinteisissäkin rikostilastoissa on Euroopan viides, lisääntyviin viharikoksiin suhtaudutaan vakavasti. Netti on poistanut valtakuntien rajat.

Seksuaalivähemmistöjen Pride-kulkueeseen kohdistunut kaasuisku Helsingissä nosti taas esiin viharikosongelman. Homovastaisia kommentteja huudelleet parikymppiset pojat käyttivät savusoihtuja, pippurisumutetta ja kyynelkaasua. Kolme heistä on vangittu.

Siinä, missä kouluampumisten ja tavarataloiskujen uhrit ovat pääosin sattumanvaraisia, viharikosten kohteena ovat etnisesti, seksuaalisesti tai uskonnollisesti "vääränlaiset" ihmiset, myös vammaiset. Rikokselta suojautuminen on vaikeaa, koska se perustuu ihmisen ominaisuuteen.

Viharikoksessa ihminen asettuu aatteellisesti toisen yläpuolelle. Ennakkoluulot ja patoutunut vihamieli saattavat jopa ulkopuoliset vaaralle alttiiksi, kuten Helsingissä tapahtui.

Jo kaksi vuotta sitten poliisin tietoon tuli selvästi enemmän epäiltyjä viharikoksia kuin aiemmin: 859, yleisimmin pahoinpitelyjä. Helsingissä määrä kaksinkertaistui edellisestä vuodesta, johtuen osittain viharikosten laajemmasta tilastoinnista.

Rasistista rikollisuutta on Suomessa seurattu yli kymmenen vuotta. Viime vuonna poliisi laajensi tilastointiaan viharikoksiin.

Vaikka Pride-iskun tekijöiltäkin löytyi natsisympatioita, suojelupoliisi pitää ääriliikehdintää vielä vähäisenä, lähinnä kaupunkeihin keskittyvänä. Helsingin hyökkääjät tulivat eri puolilta maata.

Suomen lainsäädännössä rasistinen tai viharikollisuus ei ole oma lajinsa. Se voidaan nähdä raskauttavana seikkana, mutta tähän pykälään Suomessa on turvauduttu harvoin.

Keskustelu on kuitenkin käynnissä. Oikeusministeriön työryhmä on esittänyt lakiin muutoksia, joilla erityisesti nettirasismiin voisi puuttua ankarammin.

Internet on lisännyt verkossa tapahtuvaa viharikollisuutta räjähdysmäisesti. Verkkoon on syntynyt erityisiä viharyhmiä, ja toiminnan globalisoituessa kansallinen lainsäädäntö voidaan kiertää.

Työryhmä lisäisi lakiin uuden rikosnimikkeen törkeästä kiihottamisesta kansanryhmää vastaan. Sitä voisi olla jo nettilinkkien avaaminen rasistisille sivuille. Rangaistus olisi enimmillään neljä vuotta vankeutta.