perjantai 30. heinäkuuta 2010

HS: Poliisi: Väkivaltainen katujengi haluaa levittäytyä Suomeen

Helsingin Sanomat: Poliisi: Väkivaltainen katujengi haluaa levittäytyä Suomeen 30.7.2010

Tanskassa ja Ruotsissa vaikutusvaltaansa kasvattanut erittäin väkivaltainen katujengi Black Cobra haluaa poliisin tietojen mukaan laajentaa toimintaansa Suomeen. Maahanmuuttajataustainen Black Cobra salakuljettaa, myy huumeita, tekee ryöstöjä ja kiristää ihmisiä.

Ruotsissa Black Cobra toimii muun muassa Tukholmassa, Malmössä ja Göteborgissa. Keskusrikospoliisin rikoskomisarion Jussi Oksasen mukaan jengi on käyttänyt väkivaltaa myös todistajia, poliisia ja palokuntaa vastaan.

Black Cobra on perustettu Tanskassa 1999–2000. Jengillä on Tanskassa neljä alaosastoa ja noin 70 jäsentä, ja se taistelee Helvetin enkeleitä vastaan Kööpenhaminan huumekaupasta.

Jengi tekee yhteistyötä monien muiden etnisten jengien ja Bandidosin kanssa.

Poliisilla olevien tietojen mukaan Black Cobra haluaa myös Suomeen.

”Mutta vielä se ei ole levittäytynyt tänne. Toivotaan, ettei se tulekaan”, Oksanen sanoo. Järjestäytyneet rikollisjengit ovat levittäneet verkostonsa yhä useampiin maihin erityisesti Itä-Euroopassa.

Esimerkiksi Helvetin enkelit on laajentunut vuoden alussa Liettuaan, Latviaan ja aivan äskettäin Viroon, kerrotaan Suomen poliisista.

_________________________________________

Uusi Suomi/Niklas Herlin: Lisää väkivaltaa

Eri syistä en haluaisi kirjoittaa tätä, mutta kirjoitan nyt kuitenkin. Taitaa olla pakko.

Helsingin Sanomain ulkomaansivuillaan perjantaina 30.7. julkaisema juttu rikollisten moottoripyöräjengien laajenemisesta on kammoa luettavaa. Olin monen muun tavoin hämmästynyt, lähes järkyttynyt vajaat parikymmentä vuotta sitten, kun poliisi teki hurjan äkkirynnäkön silloisen Overkill-moottoripyöräklubin tiloihin. Rynnäkössä poliisi käytti järeintä kalustoaan panssaroituja Pasi-ajoneuvoja ja helikoptereita myöten. Jotenkuten tunsin muutamia kerholaisia ja heidän lähipiiriään.

Minulle Overkill oli moottoripyöräilyä harrastavien, aika lailla ikäisteni vähän machoilevien kundien klubi ja harrastus. Ja itse asiassa olin oikeassa. Mutta oli poliisikin oikeassa. Klubi laajeni hiljalleen osaksi kansainvälistä Hell's Angels -järjestöä, jota voi ihan rauhassa kutsua rikollisjärjestöksi, vaikka tämä nimitys ei jäseniä miellytäkään.

Muutoksen yksi indikaattori oli se, että kun meno äityi yhä hurjemmaksi, rauhallisemmasta päästä olevia kavereita jätti Overkill-liivinsä naulaan ja jätti klubin. Overkill muuttui Enkeleiden ehdokasjäseneksi ja lopulta täysjäseneksi.

Overkillin ehdokasjäsenyyden aikana tapahtui konflikti, jonka seurauksena edesmennyt Marko Hirsma jätti klubin. Hirsman tunsin jotenkuten, hän soitti samassa Backsliders-yhtyeessä parin kaverini kanssa. Potkut Enkeleistä saatuaan Marko halusi jatkaa samoissa kuvioissa ja toi kilpailevan Bandidos-jengin värit Suomeen.

Aika oli kypsä jengisodalle. Viimeistään siinä vaiheessa, kun Bandidos-jäsen ampui varastetulla Ruotsin armeijan singolla Helvetin Enkeleiden klubirakennukseen ja kun Enkeleiden jäsen ampui hengiltä Helsingin keskustassa Bandidos-jäsenen, kaltaiseni luupääkin tajusi poliisin aiemman rynnäkön Overkillin tiloihin olleen oikea ratkaisu. Poliisi oli yrittänyt iskullaan estää näiden kansainvälisten jengien rantautumisen Suomeen. Ei onnistunut.

Tilanne Suomessa muuttui osapuilleen niin, että ensin prätkäkundeista tuli rikollisia. Myöhemmin tilanne muuttui päinvastaiseksi. Rikolliset hakeutuivat prätkäjengiläisiksi. Juuri tämän(kin) tajuamiseen minulta kului aikaa.

Hell's Angels veteraani Sonny Bargerin muistelmateos "Hell's Angel" antaa jotakin osviittaa siitä, miten tähän tultiin. 1960-luvulla Kalifornian Enkelit olivat retkuilevia, kamaa vetäviä hurjalla tavallaan moottoripyöriään ajavia jannuja. Kerhon taustoja kuvaa se, että porukassa oli paljon sotaveteraaneja toisesta maailmansodasta, Koreasta ja Vietnamista. Kyllästyneitä ja katkeria miehiä.

Oman tulkintani mukaan nimenomaan Barger oli niin vahva johtajahahmo, että hän sai organisoitua remuporukan rikollisjärjestöksi, joka sitten laajeni ensin kaikkialle Yhdysvaltoihin ja myöhemmin Eurooppaan, Suomen perukoille saakka. Ja nyt, kuten Hesari kertoi, vuorossa ovat kolme Baltian maata.

Yksi syy siihen, että tämän kirjoittaminen on minulle vaikeaa, on eri kansalaisryhmien vaatimukset siitä, miten jengiläisiä pitäisi kohdella. Ruotsissa joskus julkaistiin kaikkien liivijengiläisten nimet ja kuvat. Siihen aikaan olin toimittaja ja muistan, että yksityisporukoissa asiasta puhuttiin Suomessakin. Minusta asia ei ole noin yksiselitteinen. Bandidos ja Helvetin Enkelit ovat rikollisjärjestöjä, epäilemättä, mutta nahkaliivin käyttämistä, vaikka sen selässä mitä lukisi, ei voi pitää rikoksena. Ei ainakaan minun moraalikäsitykseni mukaan. Burkha-kiellossakin on enemmän järkeä, koska burkhan käyttö voidaan tulkita alistamiseksi.

Mutta pahempaa on tulossa, jos uskomme HS:n haastattelemia poliiseja. Nimittäin, Tanskassa riehuu taas jengisota, jossa vastakkain ovat Helvetin Enkelit ja maahanmuuttajataustainen Black Cobra, joka on erittäin väkivaltainen. Jengisodan takana ovat huumemarkkinat. Black Cobran liiketoimiin kuuluvat huumekaupan ohella ryöstöt, kiristys ja ihmiskauppa.

Poliisin mukaan Ruotsissakin kolmessa kaupungissa toimiva Black Cobra haikailee jalansijaa Suomesta. Parissakymmenessä vuodessa olen kasvanut: sitä jalansijaa ei saa antaa.

Toisin kuin jopa vakavasti otettavien poliitikkojen lausunnoista voisi päätellä, Suomessa ei ole hillitöntä ja hallitsematonta maahanmuutto-ongelmaa. Mutta vastakkainasettelua on sitäkin enemmän. Jos Black Cobra rantautuu tänne, luvassa on väkivaltaa jonkun jengin kanssa. Oli se sitten moottoripyöräjengi, muu rikollisjengi tai skinhead-jengit, niin väkivalta ja paheneva vastakkainasettelu ovat varmasti tulossa. Ja se on syrjäytymisvaarassa olevien kantasuomalaisten ja syrjäytymisvaarassa olevien maahanmuuttajien välistä väkivaltaa ja sitä myöten rankkaa sellaista.