tiistai 13. heinäkuuta 2010

Kauppalehti: Poliisi voimaton venäläisten rahapesurien edessä

Kauppalehti: Poliisi voimaton venäläisten rahapesurien edessä 13.7.2010

Keskusrikospoliisin mukaan paksulompakkoiset venäläisrikolliset pesevät jo ahkerasti rahojaan Suomessa. Poliisi on neuvoton löyhän rahanpesulain takia

Krp potee voimattomuutta venäläisten rahanpesijöiden edessä, sillä rikollisen itse pesemään omaisuuteen ei voida Suomessa puuttua takavarikoin.

Poliisin tiedossa on lukuisia tuoreita tapauksia, joissa epäillään rikollisen omissa nimissään suorittamaa rahanpesua. Varojen laillistaminen toteutetaan sijoittamalla, harjoittamalla liiketoimintaa tai kiinteistökaupoin.

Kauppalehden tietojen mukaan ulkomaisten rahanpesuepäilyjen yhteissumma kipuaa miljooniin euroihin. Poliisi vetoaa tutkinnallisiin syihin vaietessaan tarkemmista luvuista. - Olemme lähes voimattomia tarttumaan esimerkiksi venäläisten virka-apupyyntöihin, jos esirikos on tehty Venäjällä ja siellä hankittu laiton raha pestään omissa nimissä Suomessa. Ilmiö on tuore. Meillä on ollut jo tapauksia, joissa emme voi selvittää rahojen alkuperää takavarikoiden kautta, koska itsepesua ei ole meillä kriminalisoitu, rikostarkastaja Laura Kuitunen krp:sta sanoo.

Laitonta muualla

Laittomien varojen itsepesu on kriminalisoitu laajalti Euroopassa. Suomessa rahanpesu on rikos vain, jos toinen henkilö kuin rikollinen itse muuttaa tai välittää rikollisella toiminnalla saatua varallisuutta lailliseksi. Valtionsyyttäjä Ritva Sahavirta jakaa poliisin huolen. Hänen mukaansa Suomi ei ole pitänyt kiinni kansainvälisistä velvoitteistaan rahanpesulain tiukennusten kohdalla. Ongelmasta huomautellaan Suomea taajaan. Sahavirta edustaa Suomea Euroopan laajuisessa oikeusviranomaisten yhteistyöelimessä Eurojustissa. - Kansainväliset velvoitteet vaativat Suomea kriminalisoimaan itsepesun. Velvoitteesta voi poiketa vain, mikäli sopimus on perustuslain tai rikosoikeuden peruskäsitteiden vastainen. Ministeriön vetoaminen näihin suojalausekkeisiin on sanahelinää, Sahavirta paukauttaa. Rahanpesulainsäädännön muutostarpeita arvioinut oikeusministeriön (OM) asettama työryhmä sai ristiriitaisen vastaanoton lausuntokierroksella, jonka viimeisiä kommentteja odotetaan yhä. Mietinnössä pohditaan itsepesua monelta kantilta. Lopputuloksena päädyttiin esittämään, ettei muutostarpeita tältä osin ole. Syksyllä mietintö etenee jatkovalmisteluun. Mielenkiintoista on korkeimman oikeuden tuore lausunto. KKO toteaa, että hanketyöryhmän tulisi perustella paremmin, miksi itsepesun kriminalisointi olisi oikeusjärjestyksen vastaista.

Oikeusministeriö harkitsee

Oikeusministeriön lainsäädäntöjohtaja Asko Välimaa toppuuttelee valmisteluun kohdistettua kritiikkiä. Välimaan mukaan lausuntokierroksen pohjalta arvioidaan, millainen esitys syksyllä eduskuntaan tuodaan. - Periaatteessa itsepesun kriminalisointi on oikeuskäytäntömme vastaista. Rankaisemme siitä, jos hankkii rikoksella rahaa. Emme rankaise enää toista kertaa, jos tätä rahaa käyttää. Eihän nakkivarasta tuomita nakin syömisestä, vaan pelkästään nakin anastamisesta. Lainsäädäntöjohtaja ei kuitenkaan pidä poissuljettuna itsepesun avaamista, "tiettyjen erityistilanteiden" kohdalta.- Tapaukset tulee linjata tarkkarajaisesti. Esimerkiksi tällaisiin kansainvälisiin tapauksiin voitaisiin hakea ratkaisua, Välimaa sanoo.