lauantai 31. heinäkuuta 2010

MTV3: Maahanmuutosta tulossa tärkeä vaaliteema

MTV3/STT: Maahanmuutosta tulossa tärkeä vaaliteema 31.7.2010

Maahanmuutosta on tulossa erittäin tärkeä teema ensi kevään eduskuntavaaleissa. Kaikki eduskuntapuolueet arvioivat STT:lle, että maahanmuutto on tärkeä tai erittäin tärkeä kysymys tulevissa vaaleissa.

Puolueet valmistautuvat vaalikeskusteluun päivittämällä maahanmuuttolinjauksiaan. Useimmat puolueet ovat päivittäneet tai päivittävät parhaillaan maahanmuutto-ohjelmiaan.

Helsingin yliopiston tutkijan Arno Tannerin mielestä maahanmuuttokeskustelu on Suomessa jo myöhässä.

________________________________________________________

Verkkouutiset/STT: Maahanmuutosta tulossa erittäin tärkeä vaaliteema

Maahanmuutto on nousemassa merkittäväksi teemaksi ensi kevään eduskuntavaaleissa.

Kaikki eduskuntapuolueet luokittelevat maahanmuuton tärkeäksi tai erittäin tärkeäksi vaalikysymykseksi.

Hallituspuolueista kokoomus, vihreät ja RKP katsovat maahanmuuton olevan vaaleissa erittäin tärkeä aihe. Myös perussuomalaiset ja kristillisdemokraatit pitävät maahanmuuttoa erittäin tärkeänä vaalikysymyksenä. Vain keskusta sekä oppositiota tällä vaalikaudella johtanut SDP pitävät sitä hiukan vähemmän merkittävänä. Nekin arvioivat maahanmuuton tärkeäksi teemaksi vaaleissa.

STT tiedusteli suomalaisten puolueiden maahanmuuttopoliittisia linjauksia kaikille eduskuntapuolueille lähetetyssä kyselyssä.

Puolueet päivittävät maahanmuuttolinjojaan

Moni puolue päivittää parhaillaan tai on juuri päivittänyt maahanmuuttolinjaansa. Jo se kertoo valmiusasemien vaaleihin olevan haussa.

Vaalikeskustelusta saatiin esimakua, kun kolmetoista perussuomalaisten ehdokasta julkisti oman maahanmuuttokriittisen manifestinsa. Varsinainen perussuomalaisten vaaliohjelma on työn alla.

SDP:llä on valmisteilla laajempi maahanmuuttoa käsittelevä ohjelma, jonka on määrä valmistua lähiaikoina. Myös kristillisdemokraatit päivittävät maahanmuuttopoliittisen ohjelmansa syksyyn mennessä.

Keskusta kirjasi näkemyksiään maahanmuutosta kesäkuun puoluekokouksessa hyväksytyssä tavoiteohjelmassa. Vihreät antoivat niin ikään tuoreen linjauksensa kevään puoluekokouksessa, jossa hyväksyttiin tulevan vaalikauden poliittinen ohjelma.

Vasemmistoliiton puoluevaltuusto hyväksyi maahanmuuttajapoliittisen ohjelman maaliskuussa. Kesän puoluekokouksessa hyväksyttiin poliittinen tavoiteohjelma, joka linjaa myös siirtolaisuuspolitiikkaa.

Kokoomuskin kirjasi maahanmuuttokantansa viime marraskuussa julkistamassaan raportissa. Vain RKP luottaa vanhempaan, vuonna 2008 hyväksyttyyn maahanmuuttopoliittiseen ohjelmaan.

Rasismia ei hyväksytä

Puolueiden maahanmuuttolausunnot ovat jo iskeneet kipinöitä. Keskustan puheenjohtaja Mari Kiviniemi syytti heinäkuussa SDP:n eduskuntaryhmän johtajaa Eero Heinäluomaa rasismilla flirttailusta. SDP:n puheenjohtajan Jutta Urpilaisen kommentit maahanmuuttajien kotoutumisesta kimpaannuttivat monet keväällä.

Vaikka julkisuudessa on esitetty aiempaa kovempia lausuntoja, puolueille on niiden vastausten perusteella tärkeää irrottautua rasismista. Keskusta, vihreät ja vasemmistoliitto ilmoittavat suoraan, etteivät hyväksy ehdokkailta rasistisia puheenvuoroja tai vihapuhetta. RKP sanoo lähtevänsä jo ehdokasasettelussa siitä, että puolueen ehdokkaat ovat "valistuneita, asiallisia ja käyttävät asiallisia termejä".

Harva puolue kuitenkaan sanoo suoraan neuvovansa ehdokkaita siinä, kuinka maahanmuutosta saa puhua. Perussuomalaiset kieltää ohjeistavansa ehdokkaitaan millään tavoin. Myös vihreät ilmoittaa, ettei opasta ehdokkaitaan sanavalinnoissa.

Vain keskusta sanoo "ohjaavansa ehdokkaitaan". Kristillisdemokraatit kertovat järjestävänsä syksyllä ehdokaskoulutuksen, jonka yhteydessä "on tarkoitus ohjeistaa ehdokkaita myös maahanmuuttopolitiikassa". Ohjeistaminen koskee kuitenkin lähinnä maahanmuuttotermejä.

Maahanmuuttokeskustelu on tutkijan mielestä Suomessa jo myöhässä

Äänestäjien menettämisen pelko voi nostaa maahanmuuton vähintään sivuteemaksi eduskuntavaaleissa, uskoo dosentti Arno Tanner Helsingin yliopistosta.

-Osa perussuomalaisista saattaa pyrkiä houkuttelemaan ääniä muista puolueista, Tanner näkee.

Tannerin mielestä kaikkien puolueiden tulee valmistautua maahanmuuttokeskusteluun hyvillä argumenteilla. Kysymyksiä esitetään, vaikka pääteemaksi maahanmuutosta ei välttämättä olekaan.

Turvapaikanhakijoiden määrä on pienentynyt, eikä massiivista työperäistä maahanmuuttoa ole näköpiirissä.

Äärilaidoilta lähtenyt maahanmuuttokeskustelu on jo saanut puolueet valmistelemaan maahanmuuttopoliittisia ohjelmia. Sellaisen puuttuminen joltain puolueelta vaaleissa olisi Tannerin mielestä yllättävää.

Maahanmuuttokeskustelun siirtyminen valtavirtaan on tutkijan mielestä ollut hyvä asia.

-Valtakunnan syvät rivit ja isot puolueet joutuvat ottamaan kantaa asiassa, jota äärimielipiteet ovat helposti hallinneet. Ennen pitkää kaikki faktat tulevat avoimeen keskusteluun.

-Avoimessa demokratiassa tämä keskustelu pitää käydä. Suomessa keskustelu on myöhässä, hän huomauttaa.

Kielteisten maahanmuuttoasenteiden lisääntyminen on ollut näkyvissä kautta puoluekentän.

-Näkisin, että syynä on nimenomaan reagointi äärikirjoittelun puolitotuuksiin. Niihin on pitänyt reagoida oman poliittisen kannatuksen menettämisen pelossa.

Maahanmuuttovastaisuudella vaaleissa ratsastaminen voi Tannerin mielestä olla puolueelle vaarallista.

-Ääripuhe ei tule menestymään Suomessa, jossa ihmiset ovat aika sivistyneitä. Hollannin vaaleissakaan maahanmuuttovastaisuus ei kantanut populisteja vaalivoittoon.