perjantai 23. heinäkuuta 2010

Länsi-Suomi: Maahanmuuton käsittely medialle ongelmallista

Länsi-Suomi, pääkirjoitus: Maahanmuuton käsittely medialle ongelmallista 23.7.2010

Suomalaisella valtamedialla on ollut merkittävän suuria hankaluuksia käsitellä monipuolisesti maahanmuuttajia, kertoa heidän elämäntarinoitaan – ja myös käsitellä viileästi maahanmuutosta aiheutuvia ongelmia. Edessä siintävät kuitenkin eduskuntavaalit; vaalit, joissa teemalla ratsastavat niin maahanmuuttokriitikot kuin maahanmuuttoon ja monikulttuurisuuteen vailla varauksia suhtautuvat.

Tunteita herättävää aihetta pitäisi osata käsitellä mediassa kiihkottomasti ja analysoiden.

Tutkija Kaarina Nikusen mukaan median näkökulma maahanmuuttoon on ollut vuosikymmeniä ongelmakeskeinen ja viranomaislähtöinen, siis ennalta-arvattava, tylsä ja toisteinen. Maahanmuuttajien oma näkökulma on puuttunut, samoin juttujen liittäminen kansainväliseen kontekstiin.

Jonkinlaista hallaa maahanmuuttajille itselleen media on aiheuttanut tosin niillä yksittäisillä sankaritarinoilla, joissa menestyvästä somaliyrittäjästä tehdään näyttävä, koko sivun juttu. Suurin piirtein jokainen valveutunut suomalainen kun tietää, että kyseessä on sittenkin poikkeus. Suurella osalla somalitaustaisia maahanmuuttajia on ongelmia työllistyä Suomessa jo toisessa sukupolvessa.

Taitavaa mediakritiikkiä jo muutaman vuoden ajan esittänyt helsinkiläinen kaupunginvaltuutettu Jussi Halla-aho (ps.) pitää valtamedian suhtautumista itseensä hysteerisenä. Silti hänkään ei usko salaliittoon, jossa maahanmuuttokriittiset mielipiteet yritettäisiin vaientaa.

Kyse saattaa yksinkertaisesti olla siitä, ettei media tunne riittävässä määrin maahanmuuttajien arkea, kontaktit ovat huonot. Toisaalta on sekin mahdollisuus, että monesti avarakatseisiksi ja suvaitsevaisiksi itsensä määrittelevät toimittajat eivät halua tarttua edes maahanmuuton ilmiselviin ongelmiin. Aamulehteen päätoimittajaksi siirtyvä Jouko Jokinen epäili, että kyseessä voi nimenomaan olla itsesensuurista.

Jos näin todella on, medialla on peiliin katsomisen paikka.

Joka tapauksessa maahanmuuttokeskustelu velloo terävimmillään ja tympeimmillään internetin keskustelupalstoilla. Valtamedian pitäisikin kiihkottomasti haastaa maahanmuuttokriittiset perustelemaan monesti äärimmäisiltä kuulostavia väitteitään. Miten niin maahanmuutto on mennyt länsimaissa päin helvettiä jo parinkymmenen vuoden ajan, kuten Halla-aho sanoo? Miksi kotouttaminen ontuu?

Viisasta olisi myös antaa arvoa maahanmuuttokriittisten argumenteille niissä tapauksissa, kun väitteille löytyy katetta, eikä kyseessä ole vastenmielinen rasistinen älämölö. On kai sanomattakin selvää, että valtamedia tekee itselleen karhunpalveluksen, jos se pimittää lukijoilta faktoja, eikä tee niistä asiaankuuluvia johtopäätöksiä.