torstai 22. heinäkuuta 2010

HS: Populismi jäytää puoluejohtajia

Helsingin Sanomat: Populismi jäytää puoluejohtajia 22.7.2010

Puolueet mittailevat toistensa rehellisyyttä maahanmuutto- ja talouspolitiikassa.

Välillä leppoisassa, välillä kiivaassa puoluejohtajatapaamisessa kävi ilmi, että keskustan Mari Kiviniemi kannattaa paljon keskustelua herättänyttä sukupuolineutraalia avioliittolakia, vaikka keskusta puolueena ei sitä tue. Vain perussuomalaiset ja kristillisdemokraatit vastustavat sitä, joten lain eteneminen on todennäköistä. Keskustelemassa olivat myös Jyrki Katainen, Jutta Urpilainen, Päivi Räsänen ja Anni Sinnemäki.

Poliitikkoja liikuttavat tätä nykyä tällaiset kysymykset: mikä on totta, mikä epärehellistä populismia; mikä riitelyä ja mikä vaihtoehtojen esiin tuomista.

Kokoomuksen Jyrki Katainen julisti keskiviikkona Porin Suomi Areenassa pidetyssä puoluejohtajatentissä, että kokoomus ei syyllisty populismiin. Katainen ei halua seuraavaan hallitukseen populistien kanssa.

Tuore pääministeri ja keskustan puheenjohtaja Mari Kiviniemi pitää omaa puoluettaan keskustaa kaikkein selkeimmin populistisen maahanmuuttovastaisuuden tuomitsevana puolueena.

Populisteiksi Kiviniemi ja Katainen nimittävät erityisesti demareita. Kiviniemen mukaan Sdp:n puheenjohtajan Jutta Urpilaisen "maassa maan tavalla" -puheet ovat "rasismilla flirttailua".

Urpilainen tulistui väitteestä. Demareille lause tarkoittaa sitä, että noudatetaan Suomen lakeja ja sopimuksia. Esimerkiksi rakennusalalla näin ei ole Urpilaisen mukaan.

Anni Sinnemäki (vihr) huomautti, että lain noudattaminen ei ole mikään "tapa". Katainen muistutti, että demarien omimaa lausetta ovat tätä ennen käyttäneet "maahanmuuttokriitikot".

"Hallitus on heikentänyt harmaan talouden valvontaresursseja", Urpilainen huomautti. Urpilaisen mukaan Sdp:n kritiikissä on kyse siitä, että hallituksen ansiosta löysätään EU:n ulkopuolelta palkattavien työntekijöiden maahanpääsyä myös sellaisilla aloilla, joilla on suomalaisia työttömiä.

Hallituksen edustajat korostivat, että Suomi tarvitsee ihmisiä muualta töihin.

Myös Fazer, Gutzeit ja Sinebrychoff olivat maahanmuuttajia, huomautti Stefan Wallin (r). Wallinin mielestä maahanmuuttovastaisuutta ilmentävät gallupit johtuvat siitä, että ihmiset sekoittavat maahanmuuttoon liittyviä käsitteitä.

Puoluejohtajat ovat yhtä mieltä siitä, että talouspolitiikka ja veroasiat ovat eduskuntavaalien tärkein teema. Sdp ei aja paljon huomiota herättänyttä maksutonta päivähoitoa ainakaan seuraavalla vaalikaudella, koska taloustilanne on niin kireä.

Urpilainen sanoi, että hallitus on tehnyt kokoomuslaista talouspolitiikkaa, mitä Kiviniemi ei hyväksynyt.

Kiviniemi muistutti, että hallitus pienensi ruuan arvonlisäveroa. Katainen lohkaisi Urpilaiselle, että tämä on lukenut tarkkaan Asterix ja riidankylväjä -sarjakuvaa.

Hallituspuolueet syyttävät Sdp:tä populismista myös talouspolitiikassa, sillä se on arvostellut hallituksen tapaa viedä Suomi mukaan EU:n talouskriisin hoitoon. Sdp:n mukaan pankkeja pitäisi valvoa tiukemmin.

Sinnemäen mukaan päätös oli välttämätön ja sillä suojeltiin myös suomalaisia työntekijöitä.

Kaikki puoluejohtajat korostivat, että seuraavan hallituspohjan ratkaisee kansa.

"Ihmisillä on iso vaikutus siihen, millainen hallitus tulee. Mutta mitä vaikeita päätöksiä puolueet ovat valmiita tekemään", Sinnemäki kysyi.

Millään puolueella ei ole vielä tarkkoja vastauksia.

____________________________________________


MTV3: Heinäluoma tulistui Kiviniemen vaalitenttiväitteille

Sdp:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Eero Heinäluoma ei sulata pääministeri Mari Kiviniemen (kesk.) puheita työperäisestä maahanmuutosta. Kiviniemi syytti Heinäluomaa MTV3:n vaalitentissä flirttailusta rasismin kanssa.

Pääministerin puheet sopivat Heinäluoman mielestä huonosti pääministerin toimenkuvaan ja SuomiAreenan henkeen.

- Hallituksen suunnitelmien kritikoimisella ei ole mitään tekemistä rasismin kanssa. Kiviniemeltä on jäänyt huomaamatta, että järkevissä EU-maissa kaikissa pyritään säätelemään maahanmuuttoa. Näin on muun muassa Tanskassa, Saksassa ja Englannissa jne.

Kiviniemi väistää hänen mielestään rasismipuheillaan asiallisen maahanmuuttokeskustelun.

- Leimakirveet heiluvat. Kiviniemen lausunnot ovat suomalaisten aliarviointia, ja niillä yritetään vain sulkea suita maahanmuuttokeskustelulta.

Sdp:n ryhmäjohtaja muistuttaa, että työperäinen maahanmuutto perustuu siihen, että täällä on tekemätöntä työtä ja avoimia työpaikkoja.

- Näin ei nyt ole. Maassa on 300 000 työtöntä ja 100 000 piilotyötöntä, joille pitäisi antaa työllistymisen mahdollisuus. Työttömien joukossa on poikkeuksellisen paljon maahanmuuttajia. Joka neljäs maahanmuuttaja on työtä vailla jo nyt.

- Pitäisi olla itsestään selvää, että työttömyyden kasvaessa työperäisen maahanmuuton tarve vähenee. Tätä ei hallitus tunnusta vaan haluaa työttömyydestä huolimatta lisätä ulkomaisen työvoiman houkuttelua maahan.