perjantai 23. heinäkuuta 2010

Verkkouutiset: Zyskowicz Heinäluomalle maahanmuutosta: Puhut asian vierestä - ongelma on perheenyhdistämisissä

Verkkouutiset: Zyskowicz Heinäluomalle maahanmuutosta: Puhut asian vierestä - ongelma on perheenyhdistämisissä 23.7.2010

Kokoomuksen Ben Zyskowicz on päinvastaista mieltä SDP:n Eero Heinäluoman kanssa maahanmuuton ongelmista.

Keskiviikkoiltana MTV3:n puoluejohtajatentissä pääministeri Mari Kiviniemi (kesk.) sanoi Eero Heinäluoman (sd.) flirttailleen rasismin kanssa halutessaan rajoittaa työperäistä maahanmuuttoa.

Eero Heinäluoma vastasi tänään Ilta-Sanomissa toteamalla, että Mari Kiviniemelle on nopeasti noussut valta päähän. Heinäluoman mukaan kaikki järkevät maat rajoittavat työperäistä maahanmuuttoa työttömyyden aikana.

Ben Zyskowiczin (kok.) mukaan Eero Heinäluoma näkee jälleen ongelman väärässä paikassa.

- Hän näkee ongelman työperäisessä maahanmuutossa ja on tyytyväinen turvapaikkapolitiikan tilanteeseen. Minä olen täysin päinvastaista mieltä, Ben Zyskowicz sanoo Verkkouutisille.

- Työperäisen maahanmuuton, sen että ihmiset tulevat tänne ja elättävät itsensä, ongelmat ovat lähinnä työehtojen noudattamisessa. Maahanmuuton todelliset ongelmat ovat turvapaikkapolitiikan ja humanitäärisen maahanmuuton puolella, joista Heinäluoma on sanonut, ettei hän näe niissä ongelmia.

Ben Zyskowiczin mukaan ykkösongelma ovat räjähdysmäisesti kasvaneet turvapaikkahakemukset.

Niistä yli puolet on perusteettomia. Niitä tekevät mm. muista EU-maista tulevat ja jo muualla hylätyt hakijat.

Heinäkuun alusta voimaan tullut laki rajoittaa EU-maista tulevien hakijoiden oikeutta vastaanottopalveluihin. Lain vaikutuksista ei vielä tiedetä.

- Toinen erittäin iso ongelma tällä hetkellä ovat perheenyhdistämistilanteet. Kun Suomeen on saapunut alaikäinen turvapaikanhakija - pääosin he tulevat Somaliasta - hän hakee perheensä yhdistämistä Suomeen, Ben Zyskowicz toteaa.

- Yhdistämällä perheet tänne lähtömaan sijasta me käytännössä rohkaisemme ihmissalakuljettajia tuomaan alaikäisiä ankkurilapsiksi, joiden perässä vaikkapa kymmenhenkinen muu perhe pääsee Suomeen. Tämä ei voi olla järkevää eikä lasten etujen mukaista.

- Näitä tapauksia on nyt valtavasti. Maahanmuuttovirastossa on noin 8000 tapausta. Käsittelyajat ovat vuosia. Suomi on näissä selvästi anteliaampi kuin muut Pohjoismaat ja maailman ainoa maa, joka maksaa koko perheen matkakustannukset Suomeen, Zyskowicz ihmettelee.

Ben Zyskowiczin mukaan maahanmuuttoasioista on voitava keskustella.

- En ole innoissani siitä, että lyödään helposti rasistin tai muita leimoja. Se ei ole maahanmuuton hyvistä puolista eikä ongelmista käytävän keskustelun kannalta paikallaan, hän viittaa Kiviniemen ja Heinäluoman sananvaihtoon.

---

Verkkouutiset: "Maahanmuuton epäkohdat hallitusneuvotteluihin"

Kokoomus edellyttää Ben Zyskowiczin mukaan maahanmuuton epäkohtien selvittämistä seuraavissa hallitusneuvotteluissa.

Kokoomuksen eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja Ben Zyskowicz kertoo Verkkouutisille puolueen vaatimuksesta, jos kokoomus on mukana kasaamassa seuraavaa hallitusta.

- Kokoomus tulee vaalien jälkeisissä hallitusneuvotteluissa edellyttämään Suomen maahanmuuttopolitiikassa, nimenomaan turvapaikkapolitiikassa, olevien eräiden selkeiden epäkohtien korjaamista. Tulemme toimimaan niin, että seuraava hallitus jo hallitusohjelmassaan sitoutuu meidän turvapaikkapolitiikassamme olevien selkeiden epäkohtien korjaamiseen, Ben Zyskowicz sanoo.

- Toivon että saamme äänestäjiltä sellaisen mandaatin, että meidän painoarvomme hallitusneuvotteluissa on riittävä, jotta me saamme hallitusohjelmaan ja hallituksen politiikkaan näitä välttämättömiä korjauksia turvapaikkapolitiikassamme oleviin ilmeisiin epäkohtiin.

Ben Zyskowicz kertoi aiemmin tänään Verkkouutisten haastattelussa, että maahanmuuton todelliset polttavat epäkohdat liittyvät perusteettomien turvapaikkahakemusten jättäjiin ja perheenyhdistämisiin.

Työperäisessä maahanmuutossa ongelmat sen sijaan ovat Zyskowiczin mukaan vähäisiä.

"Omia johtopäätöksiään"

Kynnysten asettaminen saattaa teoriassa muodostaa vaikeuksia vihreille ja Rkp:lle. Ben Zyskowicz ei usko siihen.

- Sen jälkeen kun vihreät ovat katsoneet voivansa osallistua hallitukseen, joka päätti kahdesta uudesta ydinvoimalasta, vaikka ydinvoiman vastustaminen on heille uskontoon rinnastettava asia, on minun vaikea kuvitella että olisi mitään asiaa jonka vuoksi vihreät jättäytyisivät hallituksesta pois, Zyskowicz kuittaa.

- Tästä voidaan mielestäni päätellä, ettei ole sellaista asiaa, jonka vuoksi vihreät jättäytyisivät hallitusyhteistyön ulkopuolelle - jos se heistä on kiinni.

Jos taas Rkp ei hyväksy epäkohtien korjaamista, "he saavat sitten vetää siitä omia johtopäätöksiään", Zyskowicz katsoo.

- Mutta kokoomuksen kannalta on tärkeää, että näihin eräisiin ilmeisiin epäkohtiin puututaan.