lauantai 24. heinäkuuta 2010

Kainuun Sanomat: Häntä heiluttaa koiraa

Kainuun Sanomat, pääkirjoitus: Häntä heiluttaa koiraa 24.7.2010

Eduskuntavaaleihin on aikaa enää yhdeksän kuukautta. Apua! Gallupdemokratian aikakaudella se tarkoittaa, että täytyy alkaa laittaa panoksia peliin.

Gallupit kertovat, että muukalais- ja kaiken maailmaan muullakin vastaisuudella surffailevat perussuomalaiset ovat saamassa jättipotin ensi kevään vaaleissa.


* * *

Mitä korkeammalle persujen kannatus gallupeissa nousee, sitä hermostuneemmaksi muiden puolueiden johtajat ovat käymässä.

Kuvaava on, että kannatuslukujen tähtenä komeileva perussuomalaiset määrää myös poliittisten keskustelujen aiheet. Voi sanoa, että häntä heiluttaa koiraa.

Sen sijaan, että keskusteltaisiin tärkeistä talous- ja työllisyyspolitiikasta, kansantalouden suurista tulevaisuuden haasteista puhumattakaan, suuria tunteita herättävät maahanmuutto, rasismi ja seksuaaliset vähemmistöt.

* * *

Harkitut populistiset heitot seuraavat toisiaan. Ja, kun kuitenkin joku älähtää, saa jatkojulkisuutta siitä, että selittää asian kuoliaaksi.

Voin kuvitella, kuinka Timo Soini myhäilee tyytyväisenä. Kannatus nousee ja sitä avittavat muiden puolueiden johtohenkilöiden kiistelyt persuille rakkaissa aiheissa.

Kun vielä media tietysti tarttuu jokaiseen kesäsammakkoon kuin sika limppuun, saavat etoaiheet ilmaa siipiensä alle ja kaikki lopulta ropisee persujen kannatuslaariin.

* * *

Vastenmielisin heitto ehdottomasti on tähän asti ollut kristillisten puheenjohtajan Päivi Räsäsen kysymyksen muodossa tehty väite siitä, että seksuaalisten vähemmistöjen Pride-kulkueeseen tehty rasistinen isku mahdollisesti johtuisi Suomen johtavien poliitikkojen arvoliberalismista.

Vaikka Räsänen tietysti kiisti hyväksyvänsä iskun, ei se muuta sitä tosiasiaa, että esittämällä vaikka kysymyksen muodossa yhteyden näiden asioiden välillä, hän tarttuu aiheeseen populistisella tavalla. Sen jälkeen on turha esittää viatonta.

Ymmärrän täysin pääministeri Mari Kiviniemen lehdessämme esittämän syvän paheksunnan Räsäsen inhottavalle populismille.

Räsänen tietysti vetäisi sen jälkeen sananvapauskortin esiin. Eikö maassa saa keskustella asioista.

Tietysti saa, mutta puolueen puheenjohtajalta voi edellyttää ainakin jonkinlaista todellisuudentajua, jotta ei yhdistele asioita toisiinsa miten sattuu.

* * *

Demareiden Eero Heinäluoman rykäisy työperäisen maahanmuuton rajoittamisesta suuren työttömyyden aikana on harmittomampi, mutta kuuluu samaan sarjaan.

Työperäisen maahanmuuton rajoittamisella ei ratkaista mitenkään Suomen työttömyyttä. Sen Heinäluoma varsin hyvin tietää.

Nokittelu pääministerin kanssa asiasta ei nosta Heinäluoman uskottavuutta, päinvastoin.