lauantai 24. heinäkuuta 2010

HS: Zyskowicz puolustaa voimakkaasti kerjäämisen kieltävää lakia

Helsingin Sanomat: Zyskowicz puolustaa voimakkaasti kerjäämisen kieltävää lakia 24.7.2010

Kokoomuksen kansanedustaja Ben Zyskowicz puolustaa voimakkaasti suunnitteilla olevaa kerjäämisen kieltävää lakia. Sisäministeri Anne Holmlundin (kok) asettaman työryhmän mukaan kerjääminen julkisella paikalla itsensä elättämistarkoituksessa pitäisi kieltää järjestyslailla. Rangaistuksena olisi sakko, kuten juopottelusta tai virtsaamisesta julkisella paikalla.

Helsingin Sanomien (HS 11.7.) haastattelemien oikeusoppineiden mielestä lakihanke on suunnattu Romaniasta tulevia romanikerjäläisiä kohtaan, joten sen käytännön seurauksena olisi tiettyä etnistä ryhmää syrjivä laki. Tällainen laki olisi perustuslain ja Euroopan ihmisoikeussopimuksen vastainen.

Zyskowicz ei ymmärrä oikeusoppineiden perusteluja, sillä hänen mukaansa Suomessa on jo nyt voimassa useita lakeja, jotka kohdistuvat käytännössä vain tiettyjä kansanryhmiä vastaan.

Tällaisista laeista hän nostaa esimerkiksi moniavioisuuden, naisten ympärileikkauksen ja taskuvarkauksien kiellon. Hänen mielestään oikeusoppineiden esittämän logiikan mukaan myöskään näitä ei voisi kieltää lailla.

"Voidaan esimerkiksi väittää, että naisten ympärileikkaus on perustuslain syrjintäkiellon vastaista, koska lainsäädäntö käytännössä kohdistuu vain henkilöihin, joiden kulttuuriin ja traditioon naisten sukuelinten silpominen kuuluu."

Hän sanoo "menevänsä jopa niin pitkälle", että vertaa kerjäämistä taskuvarkauksiin.

"Suomessa tapahtuvista taskuvarkauksista aivan ylivoimainen osuus on ulkomaisten tekemiä ja näin ollen joku voisi väittää, että laki syrjii ulkomaalaisia."

Zyskowicz sanoo, ettei kerjäämisen kieltäminen ratkaise Keski-Euroopasta tulevien romanien ongelmia. Hän toivoisi kiellon arvostelijoilta kuitenkin kommentteja siihen, tekeekö myöskään kerjäämisen salliminen niin.

EU-maista kerjäämistä koskevia kieltoja sisältyy joko kansallisen tai alueelliseen lainsäädäntöön esimerkiksi Tanskassa, Itävallassa, Iso-Britanniassa, Luxemburgissa ja Espanjassa.

Irlannissa kerjäämisen kieltämistä koskeva lakiehdotus on parlamentin käsittelyssä. Norjassa käydään julkista keskustelua kerjäämisen kieltämisestä.