perjantai 23. heinäkuuta 2010

YLE: Somalit jalkapalloilevat radikalisoitumista vastaan

YLE Helsinki: Somalit jalkapalloilevat radikalisoitumista vastaan 23.7.2010

Helsingin Kalliossa on potkaistu käyntiin Euroopan somalien jalkapalloturnaus EUROSOM . Tuhannen osallistujan tapahtumassa paitsi pelataan jalkapalloa niin myös mietitään somalinuorten radikalisoitumista.

Suomen somalien lisäksi turnaukseen saapuu 300 somalia pohjoismaista ja Isosta-Britanniasta. Kaikkiaan tapahtumaan ottaa osaa noin tuhat somalia.

EUROSOM on myös kulttuuritapahtuma. Runsaan viikon aikana keskustellaan muun muassa somalinuorten työttömyydestä ja syrjäytymisestä. Euroopassa asuu lähes puoli miljoonaa somalia ja heistä suurin osa on nuoria.

Erityisesti nuorten somalien työttömyysprosentti on ollut korkea ja laman vaikutuksesta työttömyys on ollut vielä kasvussa, sanoo Nuorisojärjestö Kanavan toiminnanjohtaja Mohamud Musse.

- Työttömyys lisää nuorten syrjäytymisriskiä. Nuori saattaa liukua rikollisuuteen, kun ei ole mitään järkevää tekemistä.

Tänä vuonna teemana on varsinkin nuorten somalien radikalisoituminen, kertoo Mohamud Musse.

– Radikalisoitumisesta tullaan kovasti keskustelemaan tämän tapahtuman yhteydessä, siitä, kuinka Somalian sota ja nuorten radikalisoituminen vaikuttaa EU:ssa ja Suomessa asuviin nuoriin.

Mussen mukaan ongelmaa ei aiota vain päivitellä, vaan tavoitteena on löytää keinoja radikalisoitumisen vastaiseen työhön.

– Mietimme sitä, kuinka tälläistä ilmiötä vastaan voi tehdä järkeviä toimenpiteitä. Haluamme antaa nuorille ohjeita ja työkaluja, jotta he voittavat ongelmansa ja pystyvät vastustamaan näitä ihmisiä, jotka johtavat nuoria harhaan.

EUROSOM on järjestetty 12 kertaa Euroopan eri maissa. Suomessa tapahtuma järjestetään nyt toista kertaa. Viimeksi turnaus pelattiin Helsingissä vuonna 2007.