tiistai 13. heinäkuuta 2010

Vartti: Poliisi häätää kerjääviä hanuristeja

Vartti: Poliisi häätää kerjääviä hanuristeja 13.7.2010

Verkkouutiset: Romanikerjäläisille ruokaa antava: Minut tuomitaan joka puolella 13.7.2010

Vartti.fi kertoi maanantaina pienestä kerjääjäpojasta, joka soitti haitaria aamuyhdeltätoista Helsingissä Hämeentiellä sijaitsevan kerrostalon sisäpihalla. Tämän jälkeen lukijat ovat raportoineet haitarin soivan kerjäysmielessä ainakin Ruoholahdessa, Kalliossa, Alppilassa, Merihaassa, Katajanokalla, Itäkeskuksessa ja Espoossakin.

Soittamassa on nähty pieni poika ja mies sekä nainen, jolla on ollut mukanaan pieni tyttö. He ovat soittaneet sisäpihoilla, kaduilla ja metrossa sekä raitiovaunulinjoillakin.

Helsingin poliisille on jo tullut pari ilmoitusta häiritsevästä haitarinsoitosta. Asialla ovat olleet Romanian romanit.

- Tämä on taas uusi ilmiö. Ovatko kyseessä olleet samat vai eri henkilöt, ei ole tiedossa, rikoskomisario Juha Laaksonen Helsingin poliisista kertoo.

Poliisi voi puuttua kerjäämiseen, jos se on häiritsevää. Haitarinsoitto voi täyttää häiritsevän kerjäämisen kriteerit.

- Tietysti kyse on siitä, missä soittaa. Hälytyksissä, joita meille on tullut, on menty sisäpihoille asuntojen välittömään läheisyyteen. Jos Aleksilla harrastaa musikaalisuutta, se on vähän eri asia.

Toistaiseksi poliisi on pyytänyt soittajia poistumaan, eikä muita toimenpiteitä ole tarvittu.

____________________________

Verkkouutiset/STT: Romanikerjäläisille ruokaa antava: Minut tuomitaan joka puolella

Sipoossa asuva Alpo Hälinen kantaa romaneille viikoittain ruokakasseja, vaikka auttaminen tuomitaan.

– Sydämestä tulee se, että annan nälkäisille. Jos kyseessä olisi järki, ahmisin, mitä heistä kirjoitetaan. Minut tuomitaan joka puolella. Toveripiirissäkin ihmiset oikein sähähtävät, että minä en anna, älä sinäkään vie sinne, 62-vuotias Hälinen kertoo.

Nälkäisten auttaminen tulee kuitenkin luonnostaan eläkkeellä olevalle Häliselle. Hänen mukaansa suomalaiset on valistettu pilalle romaniasiassa.

– Joka paikasta saa lukea, että ei saa antaa kerjäläisille. Ihmiset omaksuvat tällaiset asiat ja petkuttavat itseään, että voi kävellä ohi antamatta.

Suunniteltu kerjäyskielto ei Hälistä miellytä. Kiellon kohdistuminen pelkkiin romanikerjäläisiin olisi hänestä eriarvoistavaa.

– On norppakerjääjää ja kaljapullon kerjääjää. Yksi ryhmä joutuisi silmätikuksi, hän toteaa.

Ruokaa, ei lumppuja

Hälinen vie makkarapaketteja täynnä olevat ruokakassinsa Helsingin Kyläsaaressa leiriytyville romaneille. Kassin päällä on kuitti kertomassa, että ruoka on vastaostettua. Hänen mukaansa ihmiset vievät Kyläsaareen usein vanhat vaatteensa, joita siellä on iso röykkiö. Ruoka tulee enemmän tarpeeseen.

– Voi sitä iloa, mikä heidän kasvoilleen tulee, kun he älyävät, ettei siellä olekaan vanhoja kenkäpareja. Makkaraa vien, koska kun syö lenkin, ei tarvitse kuin vettä päälle ja pärjää iltaan asti. Vanhoja rytkyjä on vähän vaikeampi syödä.

Kerran nelivuotias lapsi iski hampaat makkaraan suoraan muovin läpi.

Hälinen antaa kerjäläisille myös rahaa. Hän uskoo, että rahat ja ruoka menevät suoraan kerjäläisille itselleen eikä esimerkiksi järjestäytyneelle rikollisuudelle. Hänen mielestään on mahdotonta, että niin pienistä rahoista menisi jotain sivuun.

Raha riittää auttamiseen, sillä Hälinen elää säästäväisesti. Hän muistuttaa, että yksikin ihminen voi tehdä paljon.

– Tänäkin aamuna työnsin kerjäläisen mukiin kympin mennessäni yhdelle toimistolle ja tullessani pois vielä vitskan. Silti aina tuntuu, että annan liian vähän.

Sisäministeriö ajaa kerjäämisen kieltämistä

* Sisäministeriön työryhmä esittää, että kerjääminen julkisella paikalla itsensä elättämiseksi kielletään järjestyslailla.
* Työryhmä ehdottaa alustavassa esityksessään harkittavaksi myös luvattoman leiriytymisen kieltämistä lailla.
* Lisäksi esitetään selvitettäväksi, tulisiko kerjäämisen organisointi kieltää.
* Sosiaali- ja terveysministeriö sekä oikeusministeriö ovat jättäneet esitykseen eriävät mielipiteensä. Ne kritisoivat muun muassa sitä, että valmistelussa ei ole riittävästi otettu huomioon perus- ja ihmisoikeuksia.
* Työryhmä saattaa työnsä päätökseen syyskuun loppuun mennessä.