torstai 15. heinäkuuta 2010

Ilta-Sanomat: Lisäsikö Porvoon kolmoissurma romanien vainoa?

Ilta-Sanomat: Lisäsikö Porvoon kolmoissurma romanien vainoa? 15.7.2010

- Mustalaisia ja etenkin Åkerlund -nimisiä mustalaisia on alettu selvästi vainota murheellisen Porvoon ampumisjutun seurauksena, väittää helsinkiläinen pariskunta Tenho ja Aila Åkerlund.

- Esimerkiksi me emme ole mitään sukua kolmen ihmisen ampumisesta vangitulle Esa Åkerlundille. Silti olemme selvästi kohdanneet ihmisten nyreän vihjailun siitä kuin olisimme jotenkin osallisia murhenäytelmään.

Tenho Åkerlund törmäsi epäkohtaan sairaalassa, jossa hän kävi näyttämässä venähtänyttä jalkaansa. Vielä pahemmin kävi eräälle Åkerlund-nimiselle sukulaiselle, jonka ulko-oveen sukunimen eteen oli mustalla tussilla tekstattu "Esa" vangitun ampujan mukaan.

Tiettävästi Pohjois-Suomessa sattui hiljattain vakava tappelu, jonka perusteena olivat Porvoon tapahtumat. Porvoon seudun omat romanit ovatkin jo oma-aloitteisesti kadonneet kaupunkinsa katukuvasta ampumisen jälkeen.

Jotkut romanit ovat huolissaan pikkulasten saamasta kohtelusta päivähoitopaikoissa. Myös koululaisia kohtaan on jo oltu pahansuopia.

Yleisin kommentti mustalaisille oli pian ampumisjutun jälkeen: Tiedän, että tällaisia he ovat pohjimmiltaan.

Tenho Åkerlund ymmärtää ihmisten katkeruuden yleisellä tasolla, mutta ei hyväksy sitä, että se suunnataan viattomiin henkilöihin.

Hän itse menetti 18-vuotiaan poikansa rajussa ryöstössä kymmenen vuotta sitten Korsossa, kun huumejengi kävi tämän kimppuun. Jengi hakkasi pojan kuoliaaksi ja poltti ruumiin.

Katkerista kokemuksista huolimatta isä ei ole julistanut sotaa kaikkia valkolaisia kohtaan.

Åkerlundin pariskunnan mukaan mustalaiset olivat pitkään silmätikkuina, kunnes Suomeen alkoi tulla enemmän uusia vähemmistöryhmiä. Mustalaisten tilanne helpottui joksikin aikaa.

- Näyttää kuitenkin, että tällainen ampumisjuttu voi hetkessä muuttaa asiat päälaelleen.

Pariskunta uskoo itse viranomaisiin, joiden tehtävä on tutkia ja rangaista silloin, kun joku on syyllistynyt rikoksiin.

Åkerlundit eivät aio muuttaa sukunimeään tai mennä piiloon Porvoon kolmen ihmisen ampumisjutun takia.

- Ei kannata lietsoa riitaakaan, olivat vihjaukset millaisia tahansa. Pääasia, että joku oppii ymmärtämään, ettei yksittäistä murhenäytelmää tule väärällä tavalla yleistää, pariskunta sanoo.