maanantai 26. heinäkuuta 2010

Kansan Uutiset: Syrjintäepäilystä Pori Jazzeilla vaaditaan selvitystä

Kansan Uutiset: Syrjintäepäilystä Pori Jazzeilla vaaditaan selvitystä 26.7.2010

Vapaa liikkuvuus -verkosto kertoo tiedotteessaan epäilevänsä, että Pori Jazzissa on pyritty rajoittamaan ulkomaalaisten romanien liikkumista.

Verkoston tietojen mukaan Porin poliisi antoi tapahtuman järjestäjille ohjeen, jonka mukaan kerjäämistä tai kaupustelua ei tule sallia Kirjurinluodolla. Käytännössä Romanian romanien pääsy Kirjurinluodolle on vaikeutunut.


Muusikot eivät hyväksyisi

Kirjurinluoto on laaja julkinen virkistysalue, josta Pori Jazzin konserttialue muodostaa vain osan. Poliisin ohje koskee kuitenkin koko Kirjurinluotoa myös festivaalialueen ulkopuolella.

– Pori Jazzin järjestäjien onkin nyt syytä antaa selvitys siitä, onko tapahtumalla jotain tekemistä etnisen vähemmistön liikkumisvapauden estämisessä, kommentoi Kyösti Roth Suomen Romanitaiteilijoiden Verkostosta.

Roth jatkaa, etteivät tapahtumassa esiintyneet muusikot hyväksyisi rasismia eivätkä todennäköisesti tiedä asiasta mitään.

”Vaikea kuvitella”

– Kyseessä täytyy olla virheellinen informaatio, sillä on vaikea kuvitella, että Pori Jazzin järjestäjät syyllistyisivät tällaiseen, kommentoi Katja Tuominen Vapaa liikkuvuus -verkostosta.

Suomen Romanitaiteilijoiden Verkoston ja Vapaa liikkuvuus -verkoston mukaan Pori Jazzin olisi tärkeä selvittää suurelle yleisölle, ilmaiseeko romaneihin kohdistuva syrjintä tapahtuman järjestäjien tahtoa.

______________________________________

Satakunnan Kansa: Katja Leppäkoski: romanit pitivät Kirjurinluotoa siistinä Pori Jazzeilla

Pori Jazzin toimitusjohtajan Katja Leppäkosken mukaan Romanian romanien vapaata liikkumista tai pääsyä Kirjurinluotoon ei mitenkään rajoitettu menneellä viikolla.

– Emme saaneet poliisilta mitään ohjeita rajoittaa romanien liikkumista tai kulkua. Festivaalialueen välittömässä läheisyydessä on ollut niin romaneja kuin muitakin henkilöitä, muun muassa keräämässä pulloja. He ovat saaneet ihan vapaasti liikkua ja toimia koko jatsien ajan. Emme ole puuttuneet heidän toimintaansa.

– Kukaan heistä ei ole aiheuttanut mitään häiriötä. Päinvastoin, keräämällä pulloja he ovat olleet avuksi pitäessään puhtaana Kirjurinluodon parkkipaikkaa ja Kirjurinluodontietä, Leppäkoski kertoi.

Romanitaiteilijoiden verkosto ja Vapaa liikkuvuus -verkosto vaativat Pori Jazzilta julkista kannanottoa väittäessään, että Pori Jazzeilla olisi epäilyjen mukaan tapahtunut etnistä profilointia.