sunnuntai 25. heinäkuuta 2010

MTV3: KSML: Romanikerjäläisten matkoilla kova korko

MTV3: KSML: Romanikerjäläisten matkoilla kova korko 25.7.2010

Suomeen kerjäämään tulevat romanikerjäläiset joutuvat maksamaan matkastaan kovan koron.

Romanian parlamentin romaniasioiden neuvonantaja Petru Zelariun mukaan eniten matkoista tienaavat matkanjärjestäjät, jotka lainaavat rahaa romaneille. Keskisuomalaisen haastattelema neuvonantaja kertoo, että matkanjärjestäjät kiertävät Romaniassa busseilla hakemassa ihmisiä länteen.

Suomen keskusrikospoliisin mukaan romanikerjäläisten toimintaa ohjataan ainakin osittain.

Zelariu kiistää sanomalehti Keskisuomalaisessa, että Euroopassa kerjäävät romanit olisivat osa järjestäytynyttä rikollisuutta.

Tämän vuoden toukokuuhun mennessä 561:tä Romanian kansalaista on epäilty Suomessa rikoksesta.

________________________________________________

Savon Sanomat: Romanialaiset itsekin häpeävät kerjäämistä

Romanian parlamentin romaniasioiden neuvonantaja Petru Zelariu laskee, että ulkomailla työskentelee tällä hetkellä reilusti yli 100 000 romania. Kaikki eivät kuitenkaan löydä työtä ja he jäävät kerjäämään Euroopan pääkaupunkeihin.

- Kerjääminen on hävettävä asia. Romanien pitäisi työskennellä täällä, missä ovat syntyneet, mutta talouskriisi estää sen, murehtii myös sosiaalityöntekijä Demeter Zoltan.

Demeterin haaveissa etujärjestö pystyisi luomaan tarpeeksi uusia työpaikkoja Romaniaan ja hakemaan Euroopassa kerjäävät romanit takaisin kotiin. Hän neuvoo, ettei kerjäläisille saa antaa koskaan rahaa.

Sekä Zelariu että Demeter vastustavat kerjäämistä ja kertovat kannattavansa Suomen aikeita kieltää kerjääminen lailla. Aihe on kuitenkin herkkä eikä siitä haluta puhua pitkään.

Laman takia töitä on vähän koko maassa. Romaneja myös syrjitään työnhaussa.

Zelariun mielestä tilanne on parantunut kuitenkin voimakkaasti vuoden 1989 vallankumouksen jälkeen Romanien ja valtaväestön väliset väkivaltaisuudet ovat vähentyneet, romanilapsia ei erotella enää omiin kouluihin ja lapset voivat opiskella koulussa sekä omaa äidinkieltään että romanien historiaa.