maanantai 12. heinäkuuta 2010

Vihreä Lanka: Nuorisojärjestöt pitävät Jussi Pajusen romanivastaisuutta myös nuorisovastaisuutena

Vihreä Lanka: Nuorisojärjestöt pitävät Jussi Pajusen romanivastaisuutta myös nuorisovastaisuutena 12.7.2010

Vasemmistonuoret ja Vihreät nuoret ja opiskelijat pitävät Helsingin kaupunginjohtajan Jussi Pajusen vaatimuksia romanileirin purkamisesta Helsingin Kalasatamasta hyökkäyksenä myös nuorisotoimea vastaan.

Pajunen on uhannut tyhjentää Kalasatamasta myös sosiaalikeskus Sataman, elleivät Sataman aktiivit saa romaneja purkamaan leiriään sosiaalikeskuksen pihamaalta. Nuorisojärjestöjen mukaan Pajunen ei myöskään tiedottanut häätöuhasta nuorisolautakunnalle eikä kaupunginvaltuutetuille.

"Se, että nuorille halutaan lisää vaikuttamismahdollisuuksia yhteiskunnassa ei näyttäydy uskottavalta, kun samaan aikaan kävellään nuorisolautakunnan päätösvallan yli", sanoo vasemmistonuorten varapuheenjohtaja Minna Minkkinen nuorisojärjestöjen yhteistiedotteessa.

Kesäkuussa kaupunginhallitus päätti vastoin Pajusen esitystä hankkia Sataman pihalle sanitaatiotilat romanien olojen helpottamiseksi.

Nuorisojärjestöt epäilevät, että kaupunginjohtaja ajaa oman mielensä mukaisia päätöksiä muiden päätöksentekijöiden lomaillessa.

"Jos nyt hyväksytään häätö, jatkossa kaupungissa voidaan lakkauttaa tai ainakin yrittää lakkauttaa muitakin palveluita virkamiestyöryhmien esityksinä ilman demokraattista prosessia. Kysymyksessä on laajempi asia kuin romanit", sanoo Vihreiden nuorten ja opiskelijoiden toinen puheenjohtaja Heikki Sairanen.

________________________________________

Kansan Uutiset: Nuorisojärjestöt: Pajusen romanivastaisuus kohdistuu myös nuorisotoimeen

Vasemmistonuoret sekä Vihreät nuoret ja opiskelijat vaativat, että Helsingin kaupunginjohtajan Jussi Pajusen uhkaus Sosiaalikeskus Sataman häätämisestä jätetään omaan arvoonsa. Järjestöjen mukaan kaupunki tarvitsee lisää omaehtoista nuorisotilaa, eikä sen vähentämistä.
”Häätötoimet eivät kestä päivänvaloa”

Järjestöjen mukaan Pajusen toimet romanisiirtolaisten häätämiseksi Kalasatamasta eivät kestä päivänvaloa. Pajunen on määrännyt nuorisotoimenjohtaja Lasse Siuralan antamaan Sosiaalikeskus Satamalle varoituksen ja häätöuhkauksen. Varoitusta pidetään perusteettomana, koska siinä viitataan sopimusrikkomuksiin, joista ei vuokrasopimuksessa säädetä.

– Se, että Sataman aktiiveilta löytyy inhimillisyyttä kanssaihmisiään kohtaan ei voi olla syy rankaista nuorisoa kollektiivisesti uhkaamalla suurta suosiota nauttivaa sosiaalikeskusta häädöllä, Vasemmistonuorten puheenjohtaja Dan Koivulaakso toteaa.

– Nuorisotilan pihassa majoittuu romaneja, joille kaupunki ei ole onnistunut osoittamaan tiloja tai paikkaa, jossa majoittua. Julkisen vallan on taattava kaikille maassa oleskeleville ihmisille elämisen perusedellytykset ja varmistettava heidän inhimillinen kohtelunsa, vaatii Vihreiden Nuorten ja Opiskelijoiden puheenjohtaja Paloma Hannonen.

Demokratian yli kävelyä

– Se, että nuorille halutaan lisää vaikuttamismahdollisuuksia yhteiskunnassa ei näyttäydy uskottavalta kun samaan aikaan kävellään nuorisolautakunnan päätösvallan yli, sanoo Vasemmistonuorten varapuheenjohtaja Minna Minkkinen.

Kesäkuussa kaupunginhallitus päätti vastoin Pajusen esitystä hankkia Sataman pihaan sanitaatiotilat koko kesäksi, jotta romaneilla olisi inhimillisemmät olot. Nuorisojärjestöjen mukaan ajankohta on tarkoituksella valittu kesälomien aikaan.

– Jos nyt hyväksytään häätö, jatkossa kaupungissa voidaan lakkauttaa tai ainakin yrittää lakkauttaa muitakin palveluita “virkamiestyöryhmien" esityksinä ilman demokraattista prosessia. Kysymyksessä on siis laajempi asia kuin romanit, tiivistää Vihreiden Nuorten ja Opiskelijoiden toinen puheenjohtaja Heikki Sairanen.
_________________________________________

Tiedote: Nuorisojärjestöt: Pajusen romanivastaisuus kohdistuu myös nuorisotoimeen

Vasemmistonuoret sekä Vihreät nuoret ja opiskelijat vaativat, että Helsingin kaupunginjohtajan Jussi Pajusen uhkaus Sosiaalikeskus Sataman häätämisestä jätetään omaan arvoonsa. Kaupunki tarvitsee lisää omaehtoista nuorisotilaa, eikä sen vähentämistä.

Pajusen toimet romanisiirtolaisten häätämiseksi Kalasatamasta eivät kestä päivänvaloa. Pajunen on määrännyt nuorisotoimenjohtaja Lasse Siuralan antamaan Sosiaalikeskus Satamalle perusteettoman varoituksen ja häätöuhkauksen. Varoituksessa viitataan sopimusrikkomuksiin, joista ei vuokrasopimuksessa säädetä.

“Se, että Sataman aktiiveilta löytyy inhimillisyyttä kanssaihmisiään kohtaan ei voi olla syy rankaista nuorisoa kollektiivisesti uhkaamalla suurta suosiota nauttivaa sosiaalikeskusta häädöllä,” Vasemmistonuorten puheenjohtaja Dan Koivulaakso toteaa.

“Nuorisotilan pihassa majoittuu romaneja, joille kaupunki ei ole onnistunut osoittamaan tiloja tai paikkaa, jossa majoittua. Julkisen vallan on taattava kaikille maassa oleskeleville ihmisille elämisen perusedellytykset ja varmistettava heidän inhimillinen kohtelunsa,” vaatii Vihreiden Nuorten ja Opiskelijoiden puheenjohtaja Paloma Hannonen.

Pajunen ei tiedottanut nuorisolautakunnan jäsenille eikä kaupunginvaltuutetuille häätöuhasta. Tämä osoittaa puutteellista demokratiakäsitystä. "Se, että nuorille halutaan lisää vaikuttamismahdollisuuksia yhteiskunnassa ei näyttäydy uskottavalta kun samaan aikaan kävellään nuorisolautakunnan päätösvallan yli," sanoo Vasemmistonuorten varapuheenjohtaja Minna Minkkinen.

Demokraattisesti valitut päättäjät ovat jo aikaisemmin estäneet Pajusta kurjistamasta romanisiirtolaisten elämää. Kesäkuussa kaupunginhallitus päätti vastoin Pajusen esitystä hankkia Sataman pihaan sanitaatiotilat koko kesäksi, jotta romaneilla olisi inhimillisemmät olot. Nyt Pajunen yrittää käyttää hyväksi kesälomia toteuttaakseen omaa missiotaan.

“Jos nyt hyväksytään häätö, jatkossa kaupungissa voidaan lakkauttaa tai ainakin yrittää lakkauttaa muitakin palveluita “virkamiestyöryhmien" esityksinä ilman demokraattista prosessia. Kysymyksessä on siis laajempi asia kuin romanit,” tiivistää Vihreiden Nuorten ja Opiskelijoiden toinen puheenjohtaja Heikki Sairanen.

Lisätietoja:

Dan Koivulaakso, 0445066613
Vasemmistonuorten puheenjohtaja

Paloma Hannonen, 0445253225
Heikki Sairanen, 0442834268
Vihreiden nuorten ja opiskelijoiden puheenjohtajat, järjestöllä on kaksi tasa-arvoista puheenjohtajaa