tiistai 27. heinäkuuta 2010

Iltalehti: Viidakkorumpu toimii

Iltalehti, pääkirjoitus: Viidakkorumpu toimii 27.7.2010

Laittomaan maahanmuuttoon otettu tiukempi linja näyttää toimivan.

Ruotsin pääministeri Fredrik Reinfeldt on kehottanut maataan ottamaan oppia Suomen nopeasta päätöksenteosta. Oman maansa epäonnistuneesta pakolaispolitiikasta hän syyttää aiempia demarihallituksia.

Turvapaikanhakijoiden määrä on pudonnut viime vuoden ennätyslukemista, jolloin hakijoita oli peräti 6 000. Tänä vuonna turvapaikkaa arvioidaan hakevan noin 4 000 henkilöä.

Maahanmuuttovirasto on perustanut parin viime vuoden aikana kymmenkunta uutta vastaanottokeskusta ja -yksikköä. Nyt ne ovat osin vajaakäytössä. Kesän aikana on jo luovuttu 700 asukaspaikasta, ja lisää karsintaa on todennäköisesti tulossa syksyn mittaan. Myös nuorten turvapaikanhakijoiden määrä on pudonnut selvästi. Alaikäisiin, yksin maahan tulleisiin turvapaikanhakijoihin keskittynyt Parikkalan vastaanottokeskus on voitu lakkauttaa.

On naiivia selittää näin dramaattista muutosta maailman kriisialueitten rauhoittumisella. Niin nopeasti ihmisvirtojen suunnat ja määrät eivät täällä pohjolan perukoilla reagoi lähtömaiden tapahtumiin.

Viranomaiset "yllättänyt" tulijoitten vyöry ja nyt tapahtunut nopea väheneminen ovat reagointia Suomen ja naapurimaiden harjoittamaan maahanmuuttopolitiikkaan. Ensin meillä suorastaan houkuteltiin tulijoita muita maita paremmilla toimeentulotuilla ja jopa vuosia kestävällä turvapaikkahakemusten käsittelyllä. Nyt tieto omaksutusta tiukemmasta linjasta on kiirinyt viidakkorummun välityksellä sinne, mistä muuttotoimintaa organisoidaan. Merkittävä osa ihmisten siirroista tapahtuu tuottoisana bisneksenä ja järjestäytyneen rikollisuuden organisoimana.

Heinäkuun alussa tuli voimaan lakimuutos, jonka perusteella EU-maiden kansalaisten hakemukset käsitellään nopeutetusti ja kielteisen päätöksen saaneen on poistuttava maasta heti. Siksipä uusia Bulgarian romaneja ei ole juurikaan tullut heinäkuun alun jälkeen. Aiemmin he olivat suurin yksittäinen turvapaikanhakijoitten ryhmä. Myös päivärahojen leikkaus on pienentänyt Suomen vetovoimaa muuton kohdemaana.

Voidaan perustellusti sanoa, että laiton maahanmuutto karkasi takavuosina pahasti viranomaisten, hallituksen ja maahanmuuttoministeri Astrid Thorsin (rkp) käsistä. Tänä vuonna on jouduttu lisäbudjetissa ottamaan kymmeniä miljoonia uutta rahaa pahoin puuroutuneen tilanteen hoitamiseen. Toivottavasti tilanne on nyt normalisoitumassa.