tiistai 27. heinäkuuta 2010

HS: Nasu-vuohi sai maljan läikkymään

Helsingin Sanomat/Miska Rantanen: Nasu-vuohi sai maljan läikkymään 27.7.2010

Nettimeuhkaajat veivät Muutos 2011:n vetäjän mehut.

Hommaforum-keskustelupalsta jouduttiin sulkemaan.

Tamperelainen Nasu-vuohi on noussut odottamattomaan rooliin Suomen puoluekentän hämmentäjäksi.

Kaikki alkoi viime viikon tiistaina, kun poliisi tiedotti harvinaisen kääpiövuohen joutuneen kaapatuksi Särkänniemen lasten eläintarhasta. Outo rikos hämmensi viranomaiset ja suuren yleisön, mutta maahanmuuttokriitikoiden Hommaforumissa alettiin nopeasti spekuloida, että tapauksen takana ovat muslimit.

Arvuuttelu oli viimeinen pisara Muutos 2011 -yhdistyksen puheenjohtajalle Juha Mäki-Ketelälle.

Hän tunsi olevansa lopen kyllästynyt siihen, että hänen Hommaforumille tekemistään keskustelunavauksista – vaikkapa kansalaisuuslakiesityksestä – ei koskaan syntynyt asiallista keskustelua paria kommenttia enempää, vaan puhe kääntyi aina siihen, että somalit pitäisi saada pois Suomesta.

Eronpyynnön puheenjohtajan tehtävästä ja yhdistyksen hallituksesta hän jätti seuraavana päivänä. Hommaforumista hän kirjautui ulos sunnuntaina.

Ylläpitäjät sulkivat palstan sunnuntaina, kun keskustelu alkoi käydä ylikierroksilla. Syynä oli Mäki-Ketelän Aamulehdelle antama haastattelu. Siinä hän teki pesäeroa liikkeen niihin jäseniin, jotka katsovat ainoaksi tehtäväkseen maahanmuuttokritiikin.

Maljan sai läikkymään siviilielämäänkin tulvinut hörhöpalaute.

Ravintolassa syöminen ei enää tahtonut onnistua, kun pöytään änkeytyi pyytämättä kännisiä jurpoja, jotka tulivat möyhkäämään, että kaikki ulkomaalaiset pitäisi saada pois Suomesta.

Mäki-Ketelän saatua lyhyen puheenvuoron television keskusteluohjelmassa hänen kännykkänsä täyttyi kymmenistä vihaisista tekstiviesteistä, joissa tivattiin, miksi hän ei puhunut puskaraiskaajista ja Pariisin palavista lähiöistä.

Tällaista tamperelainen opettaja, kasvatustieteiden maisteri Mäki-Ketelä ei ollut suunnitellut, kun hän oli alkanut hahmotella viime vuonna uutta puoluetta, Muutos 2011:ä. Sen johtoajatus piti olla suora demokratia – yhtenä esikuvana Sveitsin kaltainen maa, jossa monet kiistakysymykset ratkaistaan kansanäänestyksin.

Mäki-Ketelä on moneen otteeseen sanonut, että hänelle maahanmuutto on vain asia muiden joukossa. Tätä eivät kaikki ole sulattaneet.

"Viimeisen puolentoista vuoden aikana olen vakuuttunut siitä, että Suomessa on paljon ihmisiä, jotka oikeastaan pelkäävät sitä, että maahanmuutto-ongelmat saataisiin ratkaistua. Jos keskeisistä ongelmista päästäisiin eroon, heidän elämässään ei olisi enää mitään", Mäki-Ketelä sanoo.

Hänen mukaansa Muutos 2011:een on pyrkinyt paljon avoimen rasistista väkeä. On käynyt myös ilmi, että allekirjoituksia puolueen kannattajakortteihin on kerätty ronskeilla ulkomaalaisvastaisilla myyntipuheilla. Tämä suututti Mäki-Ketelän.

Mäki-Ketelä ei ole jättämässä Muutos 2011 -puoluetta, mutta pelkää puolueen agendan kovenevan ja painopisteen siirtyvän entistä selvemmin maahanmuuttovastaiseksi.

Yhdistys on jättänyt oikeusministeriöön tarvittavat asiakirjat, jotta se voitaisiin rekisteröidä puolueeksi. Päätöstä odotellaan elo-syyskuun vaihteessa.

Uuden puheenjohtajan yhdistys valitsee elokuussa.