maanantai 18. lokakuuta 2010

Sivistys.net: Helsinki paikkaa valtion kotouttamiskoulutusta

Sivistys.net: Helsinki paikkaa valtion kotouttamiskoulutusta 18.10.2010

Rinnasteinen maahanmuuttajakoulutus kuormittaa Helsingin kaupungin taloutta. Työvoimapoliittisen maahanmuuttajakoulutuksen tarjonta ei riitä, joten työttömät maahanmuuttajat hakeutuvat vapaan sivistystyön koulutukseen.

Kahdella miljoonalla vuodessa

Helsingin kaupunki järjestää suomi toisena kielenä -koulutusta aikuislukiossa, suomenkielisessä työväenopistossa ja ostopalveluna lähes kahdella miljoonalla eurolla vuodessa. Tilanteeseen on ajauduttu, kun työvoimapoliittinen maahanmuuttajakoulutus ei kata kysyntää.

— Ei ole mielestämme oikein, että kaupunki epäsuorasti subventoi työtä, joka kuuluisi valtiolle, Helsingin maahanmuuttoasioiden johtaja Annika Forsander sanoo.

Maahanmuuttaja voi hakea TE-toimistosta rinnastuspäätöksen omaehtoiselle koulutukselleen. Näin hän saa Kelalta työmarkkinatuen suuruista kotouttamistukea.

Kotiäidit jäävät kurssien ulkopuolelle

Työvoimahallinnon kotouttamiskoulutukseen kuuluu työelämään suuntaavia elementtejä, kuten harjoittelu. Aikuislukion ja työväenopiston koulutuksesta ne puuttuvat, joten koulutus ei parhaalla mahdollisella tavalla tue työllistymistä.

— Olisi järkevää, että esimerkiksi työväenopisto pystyisi keskittymään niihin, jotka eivät kuulu työvoimapoliittisen koulutuksen piiriin: työssä käyviin, kotiäiteihin ja ikäihmisiin. Heitä on yhä enemmän, mutta nyt he jäävät ilman vapaan sivistystyön tarjoamia mahdollisuuksia, Forsander sanoo.

Helsingin suomenkielisen työväenopiston johtava rehtori Taina Törmä on keskustellut tilanteesta Annika Forsanderin kanssa. Hän vahvistaa, että opisto käyttäisi voimavaransa mieluiten vapaan sivistystyön koulutukseen, mukaan lukien suomen kieli toisena kielenä -opetus.

— Aikanaan rinnasteinen koulutus luotiin paikkaamaan valtion liian vähäistä panostusta maahanmuuttajien koulutukseen, nyt haluamme keskittyä perustyöhön, jota on paljon. Rinnasteinen koulutus myös sitoo henkilökunnan voimavaroja paljon, Törmä perustelee.

Maahanmuuttajakoulutusta on linjattu johtokunnassa ensi vuoden budjettiraamia tehtäessä.

Uusi laki selkiyttää rooleja

Kotouttamislakia uudistetaan paraikaa. Annika Forsander toivoo, että uusi laki selkiyttää kuntien ja valtion vastuita — ja samalla vapaan sivistystyön roolia kotouttamiskoulutuksessa. Se on hänen mielestään keskeinen monikulttuurisuuden ja maahanmuuttajien hyvinvoinnin edistäjä.

— Suomessa ajatellaan, että ihminen voi kouluttautua koko ikänsä, taustaan katsomatta. Monille maahanmuuttajille se on uusi asia, jota he kovasti arvostavat, hän sanoo.

Uudistetun kotouttamislain on määrä astua voimaan vuoden kuluttua.