keskiviikko 21. joulukuuta 2011

Sisäasiainministeriö: Maahanmuuton tulevaisuus 2020 -strategian valmistelu käynnistyy

Sisäasiainministeriö: Maahanmuuton tulevaisuus 2020 -strategian valmistelu käynnistyy 21.12.2011
Sisäasiainministeriö: Ministeri Räsänen: Maahanmuuttostrategian valmistelussa käytävä avointa keskustelua 22.12.2011

Valtioneuvosto on tänään asettanut hankkeen Maahanmuuton tulevaisuus 2020 -strategian laatimiseksi. Hallitusohjelmaan kirjatun strategian tavoitteena on arvioida Suomeen kohdistuvan maahanmuuton määrää sekä laatua tulevina vuosina sekä maahanmuuton vaikutuksia suomalaiseen yhteiskuntaan. Hanke päättyy tammikuussa 2013.

Hallitusohjelman mukaisesti tavoitteena on, että Suomeen luodaan maahanmuuttopolitiikan linja, joka tukee suvaitsevan, turvallisen ja moniarvoisen yhteiskunnan rakentamista sekä lisää Suomen kansainvälistä kilpailukykyä. Keskeistä on hallittujen työmarkkinoiden ja työntekijöiden yhtäläisten oikeuksien turvaaminen työntekijöille sekä maahanmuuttajataustaisten kansalaisten työllisyyden tehostaminen, vaikuttavampi kotouttamispolitiikka, turvapaikkahakemusten nopeampi käsittely ja syrjinnän torjuminen.

Hankkeessa laaditaan maahanmuuton strategia hallituksen hyväksyttäväksi. Strategian laatimista varten on nimitetty erillinen hankeryhmä ja valmistelussa hyödynnetään olemassa olevaa tutkimus- ja tilastotietoa.

Strategiassa tarkasteltavat aihealueet ovat:

* Maahanmuuton nykytila, tulevan kehityksen ja toimintaympäristön muutosten arviointi vuoteen 2020
* Maahanmuuttopolitiikan arvot ja visio vuoteen 2020
* Työvoiman maahanmuutto, maahanmuuttajien työllisyys ja yrittäjyys
* Opiskelijat
* Kansainvälinen suojelu
* Perheenjäsenet ja muut omaiset
* Laittoman maahanmuuton ja ihmiskaupan torjunta
* Kotoutuminen ja kotouttaminen
* Vaikuttaminen EU-politiikassa
* Kansainvälinen vaikuttaminen, yhteistyö lähtö- ja kauttakulkumaiden kanssa
* Vaikutukset maahanmuuttohallinnon organisointiin, taloudelliset vaikutukset

Strategian läpileikkaavana teemana ovat hyvät etniset suhteet ja rasismin torjunta. Hankkeen puheenjohtaja on ylijohtaja Pentti Visanen sisäasiainministeriöstä. Tiedot hankeryhmän jäsenistä ja sihteeristöstä löytyvät sisäasiainministeriön sivuilta www.intermin.fi > Valmisteilla.

Taustaa
Hallituksen maahanmuuttopolitiikkaa linjattiin Suomessa ensimmäisen kerran vuonna 1992. Sen jälkeen on laadittu kaksi hallituksen maahanmuuttopoliittista linjausta vuosina 1997 ja 2006. Vielä vuoden 1997 ohjelmassa painottuivat pakolais- ja turvapaikkakysymykset, mutta vuonna 2006 otettiin ensimmäistä kertaa selkeästi kantaa myös lisääntyvään työperusteiseen maahanmuuttoon. Tänä päivänä yleisimpiä Suomeen kohdistuvan maahan muuton syitä ovat perhe, työ tai opiskelu.

____________________________________

Sisäasiainministeriö: Ministeri Räsänen: Maahanmuuttostrategian valmistelussa käytävä avointa keskustelua

Sisäasiainministeri Päivi Räsänen korostaa maahanmuuttostrategian valmistelussa avointa keskustelua. – Maahanmuuton tulevaisuus 2020 -strategian valmistelu on tärkeä keskustelun paikka. Strategiassa on tarkoitus linjata, mitkä ovat tulevaisuuden näkemyksemme maahanmuuton osalta, ministeri Räsänen korostaa.

Valtioneuvosto asetti eilen hankkeen maahanmuuttostrategian laatimiseksi. – Vastakkainasettelua maahanmuuttokeskustelussa tulee välttää ja keskustelussa on huomioitava erilaisia näkökulmia. Yksittäisten maahanmuuttajaryhmien tai maahantulon syiden tuomitseminen ei edistä keskustelua. Maahanmuuton syyt ovat moninaiset. Yleisimpiä syitä muuttaa Suomeen ovat perhe, opiskelu tai työpaikka, ministeri Räsänen toteaa.

– Suvaitsevainen ja yhdenvertainen yhteiskunta edistää myös kilpailukykyä. Kilpailemme tulevaisuudessa yhä enemmän globaaleilla työvoimamarkkinoilla. Turvallinen ja toimiva yhteiskunta voi olla tässä kilpailuetumme, ministeri sanoo.

Ministeri Räsänen tuo esiin myös perheiden merkityksen maahanmuutossa. – Perheen merkitys esimerkiksi kotoutumisen osalta on merkittävä. Samalla on kuitenkin huomioitava, että perheiden tulee pystyä elämään tasavertaisesti Suomessa. Strategian valmistelussa on huomioitava myös tämä seikka.

– Strategian laadinnassa selvitetään maahanmuuton nykytilaa ja arvioidaan tulevaa kehitystä. Tämä ei ole helppo tehtävä, mutta on tarpeellista pohtia, mitkä ovat maahanmuuton keskeiset kysymykset tulevaisuudessa. Tarvitsemme hallittua maahanmuuttopolitiikkaa, jossa huomioidaan sekä maahanmuuttajien että yhteiskunnan mahdollisuus hyvään kotoutumiseen, ministeri Räsänen painottaa.