keskiviikko 14. joulukuuta 2011

YLE: Firenzessä ampuneen Suomi-kytkökset kiinnostavat Supoa

YLE Uutiset: Firenzessä ampuneen Suomi-kytkökset kiinnostavat Supoa 14.12.2011

Firenzessä ulkomaalaisia tappanut italialainen kiinnostaa myös Suojelupoliisia. Mies kuului järjestöön, jolla on kytköksiä äärioikeistolaisiin suomalaisiin. Ampuja tappoi kaksi afrikkalaista kauppiasta ja haavoitti kolmea.

Supo odottaa Italiasta tietoa, oliko ampuja suoraan tekemisissä Suomen Vastarintaliike -järjestön kanssa. Supon tiedossa on vain Vastarintaliikkeen ja italialaisen Casa Pound -järjestön välinen yhteys.

- Tämä on sen verran tuore tapahtuma että jäämme odottamaan Italialta tarkempia tietoja, mikäli on kytkentöjä Suomeen, sanoo turvallisuus- ja alueyksikön päällikkö Kari Harju.

Rotuoppia kannattava Suomen Vastarintaliike kutsui lokakuussa italialaisten johtajan seminaariinsa Helsinkiin. Kari Harju ei halunnut kertoa, tiesikö Supo johtajan matkasta etukäteen tai kuinka tarkkaan järjestöä seurataan.

- Siltä osin kuin järjestöt kuuluvat toimialaan ja niissä saattaa olla laitonta toimintaa, ne ovat kiinnostuksen kohteita, Harju toteaa.

Italian poliisi pitää selvänä, että Firenzen ampujalla oli rasistinen motiivi. Casa Pound on sanoutunut irti veriteoista.

Casa Poundin jäsen tappoi pistoolillaan kaksi katukauppiasta, haavoitti kolmea ja teki itsemurhan.

______________________

Helsingin Sanomat: Yle: Firenzen ampujalla voi olla Suomi-kytkös

Firenzessä ulkomaalaisia tappanut mies kiinnostaa Ylen uutisten mukaan myös suojelupoliisia. Mies kuului järjestöön, jolla on kytköksiä myös äärioikeistolaisiin suomalaisiin.

Supo odottaa Ylen mukaan tietoa, oliko ampuja suoraan tekemisissä Suomen Vastarintaliikkeen (SVL) kanssa. Supolla on Ylen mukaan tiedossa, että SVL:llä ja italialaisella Casa Pound -järjestöllä on yhteyksiä.

"Tämä on sen verran tuore tapahtuma, että jäämme odottamaan Italialta tarkempia tietoja, mikäli on kytkentöjä Suomeen", sanoo Supon turvallisuus- ja alueyksikön päällikkö Kari Harju.

Ruotsista Suomeen vuonna 2008 rantautunut SVL on ollut julkisuudessa runsaasti viime aikoina. Syksyllä järjestö isännöi Helsingissä tilaisuutta, johon oli kutsuttu sekä italialaisen Casa Poundin että saksalaisen Freie Nationale Strukturen -järjestön jäseniä.

Firenzen ampuja tappoi tiistaina kaksi afrikkalaista kauppiasta ja haavoitti kolmea sekä teki tämän jälkeen itsemurhan. Italian poliisi pitää selvänä, että Firenzen ampujalla oli rasistinen motiivi.

Casa Pound on sanoutunut irti veriteoista.

__________________________________________

MTV3: Supo kiinnostunut Firenzen ampujasta

Firenzessä kaksi afrikkalaistaustaista katukauppiasta eilen kuoliaaksi ampunut mies kiinnostaa myös suojelupoliisia. Mies kuului Casa Pound -järjestöön, jolla on kytköksiä äärioikeistolaisiin suomalaisiin.

– Tämän ryhmän johtaja on käynyt Suomessa. Itsessään tekijällä ei meidän tietojen mukaan ole yhteyksiä Suomeen, kertoo Suojelupoliisin turvallisuus- ja alueyksikön päällikkö Kari Harju.

Supon mukaan Casa Pound -järjestöllä on yhteyksiä Suomen Vastarintaliike -järjestöön.

– Lokakuussa Helsingissä järjestettiin seminaari. Sen järjesti Suomen Vastarintaliike, joka oli kutsunut Casa Pound -järjestön johtajan Suomeen. Meidän tietojemme mukaan hän kävi tuossa seminaarissa, Harju kertoo MTV3:lle.

Hänen mukaansa joillakin äärioikeistolaisilla ryhmittymillä on Euroopassa tiiviit välit keskenään. Casa Pound ei kuitenkaan ole tullut Suomessa esiin näin konkreettisesti aiemmin.

Supo odottaa tietoja Italiasta

Supon tietojen mukaan kyseinen järjestö ei ole tullut aiemmin tunnetuksi radikaalina ryhmittymänä.

– Täytyy huomata, että järjestön edustajat ovat julkisuudessa sanoutuneet irti hyökkäyksestä. Nämä ovat asioita, joita Italiassa parasta aikaa selvitellään.

– Jos sieltä löytyy jonkinlainen yhteys Suomeen tähän tekoon liittyen, niin me saamme siitä varmasti tiedon, Harju jatkaa.

Harjun mukaan äärioikeistolainen ajattelu on nostanut viime vuosina päätään myös Suomessa. Supo on seurannut ryhmien toimintaa Suomessa useiden vuosien ajan.

– Suomessa puhutaan joistakin sadoista henkilöistä, jotka kuuluvat ryhmittymiin, ydinryhmät ovat mukaan vieläkin pienempiä. Useimmiten ne ovat Suomessa internetissä toimivia ryhmiä.

_____________________________________________

Uusi Suomi: Italian tappajan järjestöllä yhteys suomalaisiin uusnatseihin

Italialainen mies ampui kaksi senegalilaista kauppiasta Italian Firenzessä tiistaina. Hän kuului järjestöön, jolla on yhteyksiä suomalaisiin uusnatseihin.

Koko Italiaa järkyttäneen iskun takana oli 50-vuotias Gianluca Casseri, joka muun muassa BBC:n mukaan kuului äärioikeistolaiseen Casa Pound -järjestöön. Murhien motiivina pidetään rasismia.

Casa Pound sanoutui välittömästi irti iskusta ja totesi, ettei järjestö tue väkivallan käyttöä. Ryhmän edustaja kuvasi Casseria, joka tappoi itsensä iskun jälkeen, muusta maailmasta vieraantuneeksi yksinäiseksi sudeksi.

Uuden Suomen lukija vinkkasi toimitukselle tänään, että Casa Poundilla on yhteyksiä suomalaiseen äärioikeistoon. Kansallissosialistiseksi tunnustautuva uusnatsiryhmä Suomen Vastarintaliike kertoo verkkosivuillaan, että Casa Poundin presidentti Gianluca Iannone vieraili Suomessa lokakuussa.

Iannone kertoi Suomen Vastarintaliikkeen järjestämässä äärioikeiston kokoontumisessa suomalaiselle yleisölle järjestöstään. Casa Poundin keskeinen piirre on Italian fasistijohtaja Benito Mussolinin ihailu.

Kansanedustaja Juho Eerolan (peruss.) eduskunta-avustaja Ulla Pyysalo ilmoitti marraskuussa aikovansa erota, koska hänen yhteytensä Suomen Vastarintaliikkeeseen paljastui. Hakkereiden tekemä tietomurto osoitti, että Pyysalo oli lähettänyt noin vuosi sitten jäsenhakemuksen uusnatsijärjestöön. Pyysalo itse kiisti tienneensä järjestön kansallissosialistisesta luonteesta. Hän ei ole vielä virallisesti eronnut tehtävästään.