torstai 15. joulukuuta 2011

MTV3: Suomen Vastarintaliike: Ei yhteyksiä Firenzen ampujaan

MTV3: Suomen Vastarintaliike: Ei yhteyksiä Firenzen ampujaan 15.12.2011
Helsingin Sanomat: Firenzen tappajan äärijärjestöllä yhteys Suomeen
Helsingin Sanomat: Casa Pound kiistää siteet Suomen uusnatseihin 16.12.2011

Äärioikeistolainen Suomen Vastarintaliike kiistää yhteydet Firenzen ampujaan, kertoo liike nettisivuillaan.

Suomen Vastarintaliike kertoo olevansa poliittinen vastarintaliike, joka ei pidä väkivaltaa poliittisena toimintana, eikä yllytä ketään väkivaltaan.

Suomen Vastarintaliike järjesti lokakuussa Suomessa seminaarin ja siihen osallistui puhujavieraana oikeistolaisen Casa Pound Italia -järjestön johtaja. Kyseiseen italialaisjärjestöön tiettävästi kuulunut mies ampui tiistaina kaksi senegalilaista miestä ja haavoitti vakavasti kolmea ennen kuin teki itsemurhan. Myös italialaisjärjestö on irtisanoutunut Firenzen ampumisista.

Supo selvittää kuitenkin vielä ampujan mahdollisen taustajärjestön yhteyksiä Suomeen.

___________________________________________

Helsingin Sanomat: Firenzen tappajan äärijärjestöllä yhteys Suomeen

Casa Poundin johtaja vieraili uusnatsien vieraana Helsingissä lokakuussa.

Senegalilaisia katukauppiaita tiistaina Italian Firenzessä ampuneen Gianluca Casserin äärijärjestöltä löytyy yhteys Suomeen.

Casseri kuului uusfasistiseen Casa Pound Italia -järjestöön (CPI), jonka johtaja Gianluca Iannone vieraili lokakuun lopussa Helsingissä. Iannone esitteli järjestönsä toimintaa kansallissosialistisen Suomen vastarintaliikkeen järjestämässä seminaarissa.

Yle kertoi keskiviikkona, että Suomen suojelupoliisi odottaa Italiasta tietoa, oliko ampuja suoraan tekemisissä vastarintaliikkeen kanssa.

"Rikoksella ja tekijällä ei ole yhtymäkohtia Suomeen tämänhetkisten tietojen mukaan. Ainoa kytkentä on italialaisen järjestön johtajan vierailu Suomessa", kertoo Supon turvallisuus- ja alueyksikön päällikkö Kari Harju HS:lle.

Supon käsityksen mukaan Suomen vastarintaliike ja italialainen CPI eivät varsinaisesti tee yhteistyötä, vaan CPI:n johtajan vierailussa oli kyse enemmänkin järjestöjen esittäytymisestä toisilleen.

50-vuotias kirjanpitäjä ja pienlehtikustantaja Gianluca Casseri ampui tiistaina kaksi senegalilaista katukauppiasta ja itsensä.

Italian mediassa ampujaa on kuvattu muukalaisvihamieliseksi ja yksinäiseksi kirjanpitäjäksi, joka oli kiinnostunut kelttiläisestä mytologiasta ja fasismista. Casseri julkaisi perustamaansa La Soglia -lehteä, jossa julkaistiin fantasiakirjallisuuteen, -sarjakuviin ja elokuviin liittyviä artikkeleita.

CPI:n tiedotteen mukaan Casseri ei ollut järjestön "militantti", mutta hän osallistui silloin tällöin paikallisjärjestön kokouksiin.

Kotisivujensa mukaan järjestö haluaa palata Italian yhdistymisen ja Mussolinin ajan ajatuksiin. Esimerkiksi pankit pitää ottaa heidän mielestään julkiseen kontrolliin ja maahanmuutto lopettaa.

Tiistaisen veriteon ryhmittymä tuomitsi hulluutena.

"Muukalaisviha ei kuulu CPI:n dna:han", järjestö sanoi tiedotteessaan.

Ryhmittymän kotisivulla johtaja Iannonelta kysytään kuitenkin mielipidettä siitä, että ghanalaistaustainen jalkapalloilija Mario Balotelli pääsi Italian nuorten maajoukkueeseen. "Ei se minua häiritse. Se on mielestäni vain yksinkertaisesti naurettavaa", Iannone vastaa.

CPI ja Suomen Vastarintaliike eivät vastanneet HS:n haastattelupyyntöihin.

____________________________________________

Helsingin Sanomat: Casa Pound kiistää siteet Suomen uusnatseihin 16.12.2011

Myös Suomen vastarintaliike pitää yhteyttä Firenzen tappajaan median keksintönä.

Italialainen uusfasistiryhmittymä Casa Pound Italia (CPI) kiistää, että sillä olisi tiiviit yhteydet Suomen uusnatseihin.

CPI:n paikallisjärjetön kokouksissa käynyt kirjanpitäjä Gianluca Casseri ampui tiistaina ennen itsemurhaansa viittä senegalilaista katukauppiasta Firenzessä. Kaksi kuoli ja kolme loukkaantui vakavasti.

Suojelupoliisi kiinnostui Casserin mahdollisesta Suomi-kytköksestä, koska CPI:n johtaja Gianluca Iannone kävi esittelemässä ryhmittymänsä toimintaa kansallissosialistisen Suomen vastarintaliikkeen seminaarissa lokakuussa Helsingissä.

"Meillä ei ole siteitä suomalaisiin organisaatioihin, mutta Suomessa on paljon ihmisiä, jotka ovat kiinnostuneita Casa Poundista", Iannone kertoi HS:lle torstaina.

Hänen mukaansa Firenzen verilöylyllä ei ollut mitään tekemistä CPI:n tai politiikan kanssa, vaan se oli "Casserin sisäisen draaman traaginen epilogi".

"Casseri lähetti nettisivuillemme tarjolle neljä tai viisi historiaan ja sarjakuviin liittyvää artikkelia. Niistä ei voinut päätellä kirjoittajan tuskaista sielunelämää", Iannone kuvailee.

Myös suomalaiset uusnatsit kiistävät yhteyden Casseriin. He pitävät Firenzen ampujan mahdollista Suomi-kytköstä median keksintönä.

"Casserin tekoa voidaan yksiselitteisesti pitää yksittäisen henkilön silmittömänä veritekona", Suomen vastarintaliikkeen johtaja Henrik Holappa sanoo tiedotteessaan.