perjantai 9. joulukuuta 2011

Turkulainen: Muslimilapset voivat osallistua koulun joulujuhlaan

Turkulainen: Muslimilapset voivat osallistua koulun joulujuhlaan 9.12.2011

Muslimit eivät juhli joulua, mutta myös he rauhoittuvat silloin viettämään aikaa yhdessä perheen kanssa. Ennen jouluaattoa ja -pyhiä koittavat peruskoulujen joulujuhlat, ja muslimiperheet joutuvat miettimään lastensa osallistumista kristillissävytteiseen tilaisuuteen.

Suomen Somaliliiton puheenjohtaja Abdirashid Dirie kommentoi koulujen joulujuhlia diplomaattiseen sävyyn.

– Jokainen muslimiperhe päättää itsenäisesti, osallistuuko lapsi koulun joulujuhlaan, hän sanoo.

Dirie ei halua arvioida, pitäisikö joulujuhlat kieltää tai karsia juhlien sisältöä siksi, että kouluissa on muslimioppilaita. Se on jokaisen koulun oma päätös.

– Kunnioitan muiden ihmisten uskontoja ja perinteitä, vaikka en itse niihin osallistuisikaan.

Joulun aikana muslimeillakin on yleensä lomaa töistä tai koulusta.

Kaupat, kahvilat ja muut palvelut ovat jouluna kiinni, mutta se ei haittaa. Muslimeilla ei ole omia tilaisuuksia tai kokoontumisia joulun aikana.

–  Yleensä muslimit ovat kotona joulun ajan. Vietetään aikaa perheen parissa ja syödään normaaleja ruokia. Lisäksi vieraillaan sukulaisten ja ystävien luona, Abdirashid Dirie kertoo.

Dirie on asunut Suomessa 20 vuotta, joten hän on tottunut siihen, että joulu on suomalaisille kristityille perinteinen juhla.

–  Kun naapurit hiljentyvät joulun viettoon ja on aika tulla yhteen, niin kyllä me muslimitkin sen huomaamme. Silloin on kaikkialla rauhallisempaa.

– Muslimitkin rauhoittuvat yhdessäoloon, vaikka emme joulua vietäkään. Saatan myös naapureiden kanssa keskustella, että miten heidän joulunsa on mennyt, Abdirashid Dirie jatkaa.

Katukuva on täynnä jouluhulinaa. Joulukaduilla ja kauppojen näyteikkunoissa vilisee tonttuja, joulupukkeja ja joulukoristeita. Jouluhössötys ei kuitenkaan häiritse muslimia.

– Mielestäni joulukatujen ja näyteikkunoiden koristelut ovat ihan kauniita, varsinkin kun ei ole vielä lunta maassa.

Omaa kotiaan muslimit eivät koristele jouluksi, eikä joululauluja lauleta.

–  Joululahjoja emme saa antaa. Islamilaisessa uskonnossa on vuodessa kaksi juhlaa, jolloin voidaan antaa lahjoja lapsille, sukulaisille ja ystäville. Ne ovat paaston päättymisen juhla Id al-Fitr sekä Id al-Adha, jota vietetään 70 päivää ramadanin päättymisen jälkeen.

Joulurumbaa voisikin verrata muslimien omiin juhliin, joiden viettoon muslimit valmistautuvat huolellisesti etukäteen.

–  Silloin muslimit kiertävät kaupoissa ostamassa uusia juhlavaatteita, lahjoja ja ruokaa. Muslimimaissa se on erittäin vilkasta kauppa-aikaa.