torstai 8. joulukuuta 2011

Ilta-Sanomat: "Fasisti!" - Raju hyökkäys Ruotsista Halla-ahoa vastaan

Ilta-Sanomat: "Fasisti!" - Raju hyökkäys Ruotsista Halla-ahoa vastaan 8.12.2011
Radio Vega: Mona Sahlinin haastattelu (12:30-28:00)
Radio Vega: Daniel Poohlin haastattelu (7 min) 9.12.2011
Helsingin Sanomat: Rasismia vastustava Expo-lehti ehkä Suomeen

Perussuomalaisten Jussi Halla-aho saa rajua kommenttia Ruotsista.

Kansanedustaja Jussi Halla-aho (ps.) ei olisi tervetullut Ruotsissa maahanmuuttopolitiikkaa arvostelevaan ruotsidemokraattien puolueeseen, arvioi rasisminvastaisen ruotsalaisen aikakausilehti Expon päätoimittaja Daniel Poohl.

Poohlin mukaan Halla-aho joutuisi Ruotsissa tyytymään pienten marginaaliryhmien seuraan.

–Hän on niin radikaali. Hän on fasisti. Aivan kuin hän olisi matkannut aikakoneella suoraan 1930-luvulta ja joutunut nykyaikaan, Poohl sanoo.

Hänen mukaansa Halla-aho on vaarallinen tyyppi, jota ei pidä aliarvioida.
Halla-aho ei halunnut ottaa kantaa Poohlin arvioihin.

–Jos lähtisin kommentoimaan jokaisen vasemmistotoimittajan oksennuksia, en muuta ehtisi tehdäkään, Halla-aho kommentoi STT:lle tekstiviestitse.

Poohl ja Mona Sahlin esittelivät aikakausilehti Expoa ja Expo-säätiötä Espoossa torstaina Hanasaaren ruotsalais-suomalaisen kulttuurikeskuksen kutsumana. Expo seuraa ja analysoi järjestäytynyttä suvaitsemattomuutta Ruotsissa ja maailmalla.

__________________________________

Expos chefredaktör: Halla-aho är fascist

Riksdagsledamoten Jussi Halla-aho (Sannf) skulle inte välkomnas av populistpartiet Sverigedemokraterna, tror den svenska antirasistiska tidskriften Expos chefredaktör Daniel Poohl. I Sverige skulle han tvingas hänga i små marginaliserade grupper, är Poohls analys.

– Han är så radikal. Han är fascist. Han är som hämtad från 1930-talet. Han har liksom rest tidsmaskin och landat nu, säger Daniel Poohl.

Expo bevakar och analyserar den organiserade intoleransen i Sverige och i världen.

Poohl betraktar Halla-aho som en farlig figur som inte ska underskattas.

Halla-aho anser att Poohls kritik är "ganska tam".

– Yle har ju också kallat mig "rasdoktor". Om jag kommenterade varje vänsterjournalists uppkastningar skulle jag inte hinna göra något annat, skriver Halla-aho i ett sms till FNB.

Poohl och Mona Sahlin presenterade tidskriften Expo och Stiftelsen Expo i Esbo på torsdagen. De var inbjudna av Gunvor Kronman, vd för Hanaholmen – kulturcentrum för Sverige och Finland. Hon tycker det finns behov av en liknande aktör i Finland.

__________________________________________

Svenska YLE: Anna Bäck: Farliga ord!

Ibland flyger det ur en. Ibland väljer man fel ord. Ibland försöker man provocera. Jag hoppas att det handlade om något av de ovanstående när Daniel Poohl kallade Jussi Halla-aho för fascist.

För det är så dumt att gå med i leken. Daniel Poohl leder tidskriften Expo som bevakar hur ytterhögern, populismen och intoleransen sprider sig i världen. Om man vill säga att det är dumt att förenkla och dela in folk i grupper så ska man inte göra det själv. Inte bara för att det kan tolkas som förtal utan för att det inte för debatten vidare.

Under en presskonferens igår sa Poohl att Halla-aho är radikal och fascist. Att Halla-aho är som hämtad från 1930-talet. Det är som om han rest med tidsmaskin och landat nu.

Men vad ville Daniel Poohl säga med det? Och vad ville han att det skulle tillföra debatten? Att dra fascist- och nazistkortet är oftast överdrivet och leder bara till att ordet tappar sin betydelse. De som sympatiserar med Halla-aho drar också slutsatsen att det är slut på argumenten eftersom man tar till retoriken.

Och vad blev effekten? Jo, att Poohl i sin tur på webben själv blev stämplad som vänsterjournalist och chefredaktör på en yttervänsterpublikation. Och för att det dessutom gäller Finland och Sverige så fick han etiketten ”ruotsalaispäätoimittaja” och de som kommenterar tycker att de svenska storebröderna inte ska ha så mycket åsikter.

Det är det här som min kollega kallar för en självförstärkande ekokammare. Där sitter man och skriker och delar ut etiketter till folk, utan att lyssna på någon annan än den man redan delar åsikt med. Det blir en debatt som handlar om etiketterna och inte om innehållet.

Det är också lite tråkigt att vi i media så ofta citerar det när någon säger rafflande saker. Kolla på nätet, det är Daniel Poohls fascistuttalande som har genomslag. Inte allt det andra intressanta som han hade att säga.

______________________________

Helsingin Sanomat: Rasismia vastustava Expo-lehti ehkä Suomeen

Suomeen suunnitellaan äärioikeiston ja rasismin vastaista Expo-lehteä. Ruotsissa vastaava lehti on toiminut vuodesta 1995. Yksi sen perustajista oli myöhemmin maailmanmaineeseen noussut kirjailija Stieg Larsson. Ruotsissa lehti ja sitä julkaiseva Expo-säätiö on noussut merkittävään asemaa.

Hanasaaren ruotsalais-suomalainen kulttuurikeskus oli kutsunut tiistai-illaksi kokoon keskustelun lehden perustamisesta. Paikalla olivat mm. kansanedustaja Kimmo Sasi (kok), Hufvudstadsbladetin päätoimittaja Jens Berg, toimittaja Alexis Kouros ja toimittaja Johanna Korhonen. Ruotsista paikalla olivat entinen sosialidemokraattien puheenjohtaja Mona Sahlin ja Expo-lehden päätoimittaja Daniel Poohl. Keskiviikkona Hanasaaressa järjestettiin lehdistötilaisuus, jossa hankkeesta kerrottiin laajemmin.

Johanna Korhosen mukaan tällä hetkellä lehti on vasta selvitysvaiheessa. Konkreettisia suunnitelmia ei ole, vaan nyt kartoitetaan mahdollisia yhteistyökumppaneita.