torstai 15. joulukuuta 2011

YLE: Korkeakoulututkinto ei takaa työtä maahanmuuttajalle

YLE Turku: Korkeakoulututkinto ei takaa työtä maahanmuuttajalle 15.12.2011

Korkeakoulutetut maahanmuuttajat työllistyvät Suomessa heikosti. Henna Kyhän väitöskirjatutkimuksen mukaan ulkomailla suoritettu korkeakoulututkinto on usein liian vaikeasti rinnastettavissa täkäläiseen tutkintoon.

Kyhän väitöstutkimuksessa selvitettiin kyselyllä liki sadan korkeakoulutetun maahanmuuttajan tilannetta; heistä tarkemmin haastateltiin parikymmentä. Ryhmään kuului pääasiallisesti lääkäreitä, opettajia ja insinöörejä. Suurin osa heistä oli Euroopan ulkopuolelta tulleita. Vain noin kolmasosa oli saanut koulutustaan vastaavaa työtä.

– Valtaosalla ei ole takanaan yhtään työsuhdetta tai he olivat työllistyneet koulutustasoaan alempiin ammatteihin, Kyhä kertoo.

Koulutusta vaikea rinnastaa

Ulkomaisen tutkinnon rinnastaminen täkäläiseen tutkintoon voi olla haasteellista ja se on yksi syy heikkoon työllistymiseen. Mitä kauempaa ulkomaalainen tulee, sitä monimutkaisempaa on tutkinto rinnastaa. Kyhän mukaan moni haastateltu suhtautuu tilanteeseen realistisesti ja järkevästi, mutta tuloksista oli selvästi nähtävissä myös turhautumista.

– Lähtömaassa suoritetun lääkärintutkinnon lisäksi pitää Suomessa osallistua aika laajasti lisäkoulutukseen. Tämä aiheuttaa turhautumista.

Toinen tärkeä kysymys on kielitaito. Parannettavaa on Kyhän mielestä myös asenteissa. Haastatteluaineiston perusteella selvisi, että työnantaja voi olla olla haluton palkkaamaan ulkomailla korkeakoulututkinnon suorittanutta alemman koulutustason työhön.

– Ajatellaan, että henkilö ei välttämättä sitoudu riittävästi tai hän hakee koulutustaan vastaavaa työtä.

Helpotusta työmarkkinoille

Yhtenä keinona eri alojen työvoimavajeen täyttämiseen on ehdotettu ulkomaista työvoimaa. Jos Suomeen muutto kuitenkin merkitsee useimmille työttömyyttä kumoutuu ajatus ainakin osittain ulkomaisesta työvoimasta tarpeen täyttäjänä, todetaan Kyhän väitöskirjassa.

Kyhän mukaan tutkintojen rinnastamiset, ammatinharjoittamisluvan saaminen ja näihin liittyvät täydennyskoulutukset ovat ensiarvoisen tärkeitä, jotta maahanmuuttajat saataisiin samalle viivalle suomalaisten kanssa edes tutkintojen osalta.

Toisaalta kielen ja oman alan ammattisanaston parantamiseen pitäisi panostaa. Kolmanneksi asenteet tarvisivat säätöä.

– Tässä menee osaamista hukkaan, kun korkeastikoulutetut ihmiset ovat työttöminä tai työmarkkinoiden marginaalissa, Kyhä pohtii.

Henna Kyhän väitöskirja tarkastetaan perjantaina Turun yliopistossa.