tiistai 27. joulukuuta 2011

Karjalainen: Linnatuomio uhkaa ainakin kahta Facebook-kirjoittelijaa Lieksassa

Karjalainen: Linnatuomio uhkaa ainakin kahta Facebook-kirjoittelijaa Lieksassa 27.12.2011

Poliisi on saanut valmiiksi niin sanotun Lieksan Facebook -jutun esitutkinnan, jossa ihmiset kirjoittivat rasistisesti nettiin.

Kymmenien kuulustelujen jälkeen kahta ihmistä epäillään törkeästä kiihottamisesta kansanryhmää vastaan, josta minimituomiona on ehdotonta vankeutta.

Perusmuotoisesta kiihottamisesta kansanryhmää vastaan epäillään kahdeksaa henkilöä.

Yksi ihminen on edelleen matkustuskiellossa.

____________________________________

Poliisitiedote: Facebook jutun esitutkinta on valmistunut

Lieksassa tutkittavana olevat epäilyt törkeä kiihottaminen kansanryhmää vastaan sekä kiihottaminen kansanryhmää vastaan, esitutkinta on valmistunut.

Poliisi on suorittanut asiassa useita kuulusteluja, epäiltynä on kymmenen henkilöä, joista kahta epäillään törkeästä tekomuodosta. Yksi epäillyistä henkilöistä on edelleen matkustuskiellossa.

Tapahtumaa liittyen poliisi on aiemmin lähettänyt useita tiedotteita.

Esitutkintapöytäkirjat siirtyvät nyt valtakunnansyyttäjälle syyteharkintaa varten, jatkossa asian tiedottaminen kuuluu valtakunnansyyttäjävirastolle.

____________________________________

MTV3: Lieksan Facebook-jutun esitutkinta valmis

Pohjois-Karjalan poliisi kertoo saaneensa valmiiksi Lieksan Facebook-jutun tutkinnan.

Poliisi epäilee kaikkiaan kymmentä henkilöä maahanmuuttajia koskevien vihapuheiden levittämisestä Facebookissa viime syksynä. Aiemmin epäiltyjä oli yhdeksän.

Nuorin epäilty on 15-vuotias tyttö. Muut epäillyt ovat 20-50-vuotiaita miehiä.

Rikosnimikkeenä on kiihottaminen kansanryhmää vastaan. Kahden miesepäillyn kohdalla tekomuodon epäillään olevan törkeä.

- Laki lähtee siitä, että puhutaan törkeästä tekomuodosta, jos teko on aiheuttanut kohteelle jonkinlaista konkreettista vaaraa, täsmentää rikoskomisario Antti Arponen Pohjois-Karjalan poliisista.

Arposen mukaan sivustolle liitettiin myös videoklippejä, jotka ovat vaikuttaneen poliisin arvioon teon törkeydestä.

Yksi epäillyistä on edelleen matkustuskiellossa. Jutun syyteharkinta toimitetaan valtakunnansyyttäjänvirastossa.

_________________________________________

Uusi Suomi: Lieksan epäillyt rasistit: ”8 kiihotti, 2 törkeästi”

Pohjois-Karjalan poliisi on jättänyt valtakunnansyyttäjälle harkittavaksi esitutkinnan suomalaisia puhuttaneessa Lieksan maahanmuuttajia solvanneen Facebook-ryhmän tapauksesta.

Poliisi epäilee kymmentä henkilöä kiihottamisesta kansaryhmää vastaan. Kahden henkilön kohdalla epäily on törkeästä kiihottamisesta kansanryhmää vastaan.

Lieksan maahanmuuttajien toimintaa ruotineella Facebook-ryhmän seinällä julkaistiin useita avoimen rasistisia tekstejä joulukuussa.

Uusi Suomi haastatteli tuolloin tapausta tutkinutta poliisia, joka kertoi osassa viestejä käytetyn jopa väkivaltaan yllättävää sanastoa.

Valtakunnansyyttäjä harkitsee nyt, viekö se tapauksen käräjäoikeuteen.

__________________________________________

YLE Pohjois-Karjala: Valtakunnansyyttäjänvirasto tutkii Lieksan facebook-kirjoitukset

Lieksassa syntyneen rasistisen nettiryhmän näkemyksiä puidaan jatkossa valtakunnansyyttäjänvirastossa. Virasto päättää, johtavatko epäilyt muun muassa törkeästä kiihottamisesta kansanryhmää vastaan syyteharkintaan. Mahdollisena syyttäjänä asiassa toimii apulaisvaltakunnansyyttäjä Jorma Kalske.

Pohjois-Karjalan poliisi on saanut valmiiksi asian esitutkinnan. Epäiltyinä on ollut kymmenen henkilöä, joista kahta epäillään törkeästä teosta.

Asia siirtyi valtakunnansyyttäjävirastolle etenkin siksi, että epäilty rikos tapahtui joukkotiedotusvälineen kautta. Virastosta arvioidaan, että päätös syyteharkinnasta tehdään noin kuukauden sisällä.

Käsittelyä nopeuttaa se, että yksi epäillyistä on matkustuskiellossa.

Lieksalaisten perustamassa Facebook-sivustossa uhattiin, paneteltiin ja solvattiin maahanmuuttajia.

______________________________________________________


Aamulehti: Facebook-ryhmässä puhuttiin jopa kaulan katkaisusta

Pohjois-Karjan poliisilaitos on saanut esitutkinnan Lieksan Facebook-jupakasta. Epäiltyjä henkilöjä on kymmenen ja he ovat kaikki lieksalaisia. Poliisi on pitänyt useita kuulusteluja.

Tutkittavana olivat epäilyt törkeästä kiihottamisesta kansanryhmää vastaan ja kiihottamisesta kansanryhmää vastaan. Yksi epäillyistä on matkustuskiellossa. Kahta epäillään törkeästä tekomuodosta. Törkeästä rikoksesta maksimirangaistus on neljä vuotta vankeutta.

Nyt esitutkintapöytäkirjat siirtyvät valtakunnansyyttäjälle syyteharkintaa varten. Asian tiedottaminen siirtyy samalla poliisilta valtakunnansyyttäjävirastolle.

Tapaus koskee Facebookissa toiminutta sivustoa, jolla solvattiin, uhkailtiin ja paneteltiin maahanmuuttajia. Jotkut viestit viittasivat jopa kaulan katkaisuun, kyydityksiin ja natsihenkisyyteen.

Nuorin epäilty on 15-vuotias tyttö ja vanhin 50-vuotias mies. Loput kahdeksan miestä ovat iältään 20-35 -vuotiaita.