maanantai 19. joulukuuta 2011

Turun Sanomat: Teleoperaattorit halutaan vastuuseen vihapuheista

Turun Sanomat: Teleoperaattorit halutaan vastuuseen vihapuheista 19.12.2011

Teleoperaattoreiden vastuuta netissä julkaistuista vihapuheista saatetaan lisätä. Poliisi ja valtakunnansyyttäjänvirasto aikovat esittää, että operaattorit asetetaan samalle viivalle kirjoittajan ja tekstin julkaisijan kanssa, kun pohditaan, kuka on syyllistynyt rikokseen rasistisen aineiston esilläpitämisessä.

Asia käy ilmi Turun Sanomien haltuunsa saamasta muistiosta, jonka ovat laatineet poliisi ja syyttäjä. Sen avulla haetaan selvyyttä lakiin kiihottamisesta kansanryhmää vastaan.

Tähän mennessä rikosvastuuseen on saatu loukkaavan viestin kirjoittaja tai tekstin julkaisija eli esimerkiksi nettisivuston ylläpitäjä. Sen sijaan operaattoreihin liittyvät tuomioistuinratkaisut puuttuvat.

Teleoperaattoreita suojaa sähkökauppalaki, joka vapauttaa ne vastuusta tietyin ehdoin. Valtakunnansyyttäjä Mika Illmanin mukaan tämä nostaa rimaa operaattorien saattamisessa vastuuseen.

– Muiden ylläpitäjien osalta ei vastaavaa ole, ja niille vastuu syntyy helpommalla. On ongelmallista, jos jotkut toimijat ovat epäedullisemmassa asemassa kuin toiset, Illman toteaa.

Hän pitää hyvin epäselvinä myös nettisivuston ylläpitäjien vastuukysymyksiä.

– Toivottavaa olisikin, että eri ylläpitäjien vastuuseen liittyviä tapauksia tulisi pikimmiten oikeuskäsittelyyn.

Teleoperaattorit Telia-Sonera, Elisa ja Dna tyrmäävät ajatuksen rikosvastuun lisääntymisestä.

– Miten olisi käytännössä mahdollista, että sellainen taho, joka tarjoaa pelkän tietoliikennepalvelun, voisi olla vastuussa sisällöstä? Vastuu on aina julkaisijalla, muuten valvonta menee helposti sensuurin puolelle, Telia-Soneran lakimies Karol Mattila toteaa.

LUE LISÄÄ MAANANTAIN TURUN SANOMISTA

___________________________________________


Nelonen: TS: Teleoperaattorit ehkä vastuuseen vihapuheista


Teleoperaattorit saattavat joutua vastuuseen vihapuheista netissä. Asia käy ilmi Turun Sanomien haltuunsa saamasta muistiosta, jonka ovat laatineet poliisi ja syyttäjä.

Lehden mukaan operaattorit voisivat joutua samanlaiseen vastuuseen rasistisen rikoksen tunnusmerkit täyttävästä tekstistä kuin kirjoittaja ja julkaisijakin.

Valtionsyyttäjä Mika Illman toivoo, että ylläpitäjän vastuuseen liittyviä tapauksia tulisi oikeuskäsittelyyn, jotta niistä saataisiin tuomioistuinratkaisuja.

- Sanomalehden verkkokeskusteluista vastuu voi olla lehden toimituksella, mutta kysymys kuuluukin, miten iso vastuu on operaattorilla, joka vain pitää yllä tekniikkaa, mutta myötävaikuttaa kuitenkin aineiston saatavilla pitämiseen, Illman sanoo.

Teleoperaattorit tyrmäävät ajatukset rikosvastuun lisääntymisestä.

- Miten olisi käytännössä mahdollista, että sellainen taho, joka tarjoaa pelkän tietoliikennepalvelun, voisi olla vastuussa sisällöstä? Vastuu on aina julkaisijalla, muuten valvonta menee helposti sensuurin puolelle, sanoo Telia-Soneran lakimies Karol Mattila lehdessä.

______________________________________________

Turun Sanomat, oikaisu: Valtionsyyttäjä täsmentää

Turun Sanomissa uutisoitiin 19. joulukuuta valtakunnansyyttäjän asettaman ns. vihapuhetyöryhmän työstä. Lehden sivulla 3 kerrottiin, että työryhmä olisi ehdottamassa operaattorien vastuun lisäämistä vihapuheen levittämisestä. Työryhmän puheenjohtajana totean, että tämä tieto on väärä.

Kuten lehden sivulla 11 kerrottiin, työryhmä pohtii, voisiko lakia tulkita muiden ylläpitäjien vastuuedellytysten suhteen niin, että he saisivat samanlaisen aseman, kuin mitä operaattorit sähkökauppalain erityissäännöksen nojalla saavat.

Mika Illman, valtionsyyttäjä, valtakunnansyyttäjänvirasto