tiistai 27. joulukuuta 2011

HS: Islamista kääntyneen turvapaikka uuteen käsittelyyn

Helsingin Sanomat/STT: Islamista kääntyneen turvapaikka uuteen käsittelyyn 27.12.2011

Helsingin hallinto-oikeus joutuu pohtimaan uudestaan iranilaisen turvapaikanhakijan tapausta. Mies oli kääntynyt muslimista Jehovan todistajaksi, muttei saanut Suomesta turvapaikkaa.

Korkein hallinto-oikeus katsoo vuosikirjapäätöksessään, ettei hallinto-oikeus voinut ratkaista asiaa ilman suullista käsittelyä. KHO:n mukaan suullisessa käsittelyssä saadaan lisää selvyyttä esimerkiksi kääntymisen olosuhteista ja aitoudesta.

Iranissa voi saada jopa kuolemanrangaistuksen, jos kääntyy islamista toiseen uskontoon.


______________

Uusi Suomi: Islamista Jehovan todistajiksi: Käännytys Suomesta kumottiin

Korkein hallinto-oikeus on antanut Suomesta turvapaikkaa hakeneelle perheelle luvan jäädä Suomeen ainakin uuden oikeuskäsittelyn ajaksi. KHO kumosi asiassa Helsingin hallinto-oikeuden päätöksen.

Hallinto-oikeus hylkäsi viime kesäkuussa muutoksenhakijoiden pyynnön suullisen käsittelyn järjestämisestä sekä heidän valituksensa maahanmuuttoviraston päätöksestä. Maahanmuuttovirasto puolestaan oli hylännyt elokuussa 2010 turvapaikkaa ja oleskelulupaa koskevat hakemukset pariskunnalta ja heidän alaikäiseltä lapseltaan. Lisäksi virasto päätti käännyttää islaminuskoa aiemmin tunnustaneen perheen Iraniin.

Suomeen tullut turvapaikanhakija oli kertonut, että perhe joutui lähtemään kotimaastaan, koska hän oli joutunut siellä pidätetyksi kiinnostuttuaan kristinuskosta. Kirjallisen selvityksen mukaan puolisot ovat Suomessa oleskelunsa aikana liittyneet Jehovan todistajiin ja osallistuneet lapsensa kanssa aktiivisesti seurakunnan toimintaan.

Islaminuskosta kääntymisestä voi seurata turvapaikanhakijoiden kotimaassa Iranissa jopa kuolemanrangaistus.

KHO:n mukaan asia on palautettava hallinto-oikeudelle suullisen käsittelyn järjestämistä ja asian uudelleen käsittelyä varten. Suullisessa käsittelyssä on sen mukaan mahdollista saada tarkempia tietoja "kääntymisen olosuhteista ja aitoudesta".

Kielto panna käännyttäminen täytäntöön on voimassa kunnes Helsingin hallinto-oikeus on ratkaissut asian tai sitä ennen toisin määrätään.