tiistai 13. joulukuuta 2011

Aamulehti: Opiskelija syyttää Tampereen yliopistoa rasismista

Aamulehti: Opiskelija syyttää Tampereen yliopistoa rasismista 13.12.2011

Nigeriasta Tampereelle vuonna 1989 muuttanut Emmanuel Eneh, 50, uskoi nuorena, että viisikymppisenä hän on tehnyt jo pitkän uran lääkärinä Suomessa.

Toisin kävi, mies on opiskellut Tampereen yliopistossa 22 vuotta. Viimeistä tenttiään lääketieteellisessä tiedekunnassa hän on yrittänyt läpäistä turhaan 17 kertaa.

Nyt hänen kaikki opintosuorituksensa on mitätöity vanhentuneina lääketieteen laitoksen johtajan Matti Lehdon tämän syksyisellä päätöksellä.

Emmanuel Eneh syyttää myös Tampereen yliopiston muutamia opettajia ja virkamiehiä rasistisesta asennoitumisesta hänen opiskelu-uraansa. Hän on valittanut asianajajansa Jouni Hirsimäen kanssa yliopiston päätöksestä Hämeenlinnan hallinto-oikeuteen.

Todisteena yliopiston muutamien virkamiesten asenteista hänellä on omia nauhoituksia tallessa keskusteluistaan yliopiston virkailijoiden kanssa.

– Harkitsen myös tutkintapyyntöä poliisille rasismista, Eneh kertoo.

– Nauhalla kuullaan myös erään yliopiston opettajan sanovan, että Eneh tulisi ammatissaan ”tappamaan naisia ja lapsia”, asianajaja Hirsimäki lisää.

”Opinnot vanhenevat kymmenessä vuodessa”

Lääketieteen laitoksen johtaja Matti Lehto on tietoinen salaa nauhoitetuista nauhoista. Opintojen vanhentumisessa hän vetoaa yliopiston sääntöön.

– Tunnen tapauksen hyvin ja tiedän äänityksistä. Opinnot vanhenevat kymmenessä vuodessa. Hän ei ole suorittanut neljännen vuosikurssin lopuksi tentattavaa laajaa sisätautiopin ja kirurgian tenttiä, sanoo Lehto.

Myös Tampereen yliopiston rehtori Kaija Holli tuntee Enehin tapauksen.

– On hyvä, että saamme nyt puolueettoman arvion tenttivastauksista. Yliopiston lakiosasto hoitaa asiaa, rehtori Kaija Holli sanoo.

Lue Enehin tapauksesta lisää tiistain Aamulehdestä.