tiistai 27. joulukuuta 2011

YLE: Kongolainen halusi Suomeen turvaan - jäi kiinni rajalla

YLE Etelä-Karjala: Kongolainen halusi Suomeen turvaan - jäi kiinni rajalla 27.12.2011

Nuijamaan rajatarkastusasemalla otettiin jouluaattona kiinni väärennetyllä Belgian passilla matkustanut Kongon kansalainen. Mies hakee Suomesta turvapaikkaa, koska oli nähnyt Kongossa Suomesta kertovan tv-ohjelman.

Nuijamaan rajatarkastusasemalla otettiin jouluaattona kiinni väärennetyllä Belgian passilla matkustanut Kongon kansalainen. Mies saapui Suomeen venäläisen miehen kuljettaman henkilöauton kyydissä. Venäläisen tarkoituksena oli kuljettaa kongolainen Lappeenrannan rautatieasemalle 70 euron korvausta vastaan.

Halusi Suomeen turvaan

Kongolainen on hakenut Suomesta turvapaikkaa. Hän kertoo pyrkineensä Suomeen, koska oli nähnyt Kongossa televisiosta ohjelman, jossa oli kerrottu Suomen kyvystä auttaa ihmisiä.

- Hän oli kuullut, että täältä voisi saada apua. Ei hirveän yleistä, että kuulusteluissa sanotaan asia näin suoraan, kommentoi kapteeni Tommi Tiittanen Kaakkois-Suomen rajavartiostosta.

Sekä kongolainen, että häntä kuskannut venäläinen päästettiin kuulustelujen jälkeen vapaaksi joulupäivänä. Kongolainen on nyt majoitettu Joutsenon vastaanottokeskukseen.

Kaakkois-Suomen rajavartiosto on tutkinut asiaa väärennysrikoksena ja laittoman maahantulon järjestämisenä.

Kongon demokraattisessa tasavallassa on viime aikoina puhjennut levottomuuksia hallituksen ja opposition kannattajien kesken presidentin- ja parlamenttivaalien yhteydessä.