maanantai 19. joulukuuta 2011

HS: Lakia poikien ympärileikkauksista joudutaan yhä odottamaan

Helsingin Sanomat: Lakia poikien ympärileikkauksista joudutaan yhä odottamaan 20.12.2011

Lakia poikien uskonnollisista ympärileikkauksista joudutaan yhä odottamaan. Keskustelua lainsäädännön tarpeesta on käyty noin kymmenen vuotta, mutta asia ei ole valmistelussa tälläkään hallituskaudella.

Oikeusoppineiden mielestä laki olisi syytä tehdä, koska nykytilanne on oikeudellisesti epäselvä. Lasten vanhemmat, joiden uskontoon tai kulttuuriin poikien ympärileikkaus kuuluu, pelkäävät saavansa syytteen pahoinpitelystä.

Helsingin käräjäoikeus käsittelee tänään maanantaina jälleen kahta tapausta, joissa vanhempia ja leikkaajaa syytetään törkeästä pahoinpitelystä. Tekijällä ei ollut terveydenhuoltoalan koulutusta Suomesta.

Syytteet nostanut kihlakunnansyyttäjä Eija Velitski pitää ongelmana, ettei Suomessa ole lakia, joka määrittelisi, millä ehdoilla ei-lääketieteellistä ympärileikkausta voidaan pitää hyväksyttävänä. Nyt syyttäjä ja poliisi ovat rikoslain varassa, jossa ruumiillisen väkivallan aiheuttaminen teräaseella katsotaan törkeäksi pahoinpitelyksi.

Suomessa poikien ympärileikkauksia teettävistä uskonnollisista ryhmistä kaksi suurinta ovat juutalaiset ja muslimit.

Yhdysvalloissa ja monissa englanninkielisissä maissa yli puolet pojista leikataan heti syntymän jälkeen. Siellä on syntynyt eniten myös tapaa vastustavia liikkeitä.

Poikien ympärileikkaus on kirurgisesti ja kulttuurisesti täysin eri asia kuin tyttöjen, jolle ei löydy mainintaa mistään uskonnollisista teksteistä. Poikien ympärileikkausta kieltävää lakia ei ole missään.

Ruotsi on ainoa maa, jossa ympärileikkauksista on säädetty lailla. Laillisia ovat leikkaukset, jotka on tehnyt lääkäri tai erityisluvan saanut ympärileikkaaja.

Aiheesta lisää maanantain Helsingin Sanomissa.