perjantai 30. joulukuuta 2011

Svenska YLE: Hallitukset argumentoivat suvaitsevaisuuden puolesta

Svenska YLE: Regeringar argumenterar för tolerans 30.12.2011

Suomen ja Ruotsin hallitukset ovat avanneet nettisivut vastatakseen äärioikeistolaiskäsityksiin. Ruotsin hallitus, joka avasi sivunsa aiemmin viikolla, on kohdannut kritiikkiä, että sivusto voi itse asiassa vaikuttaa vastoin tarkoitustaan.

Maahanmuuttokeskustelu on saanut suomalaiset viranomaiset miettimään, millaista olisi asiallinen keskustelu maahanmuutosta.

Kansliapäällikkö Ritva Viljanen, sisäministeriön etnisten suhteiden neuvottelukunnan puheenjohtaja, on sitä mieltä, että asiallisen keskustelun maahanmuutosta täytyy perustua oikeaan tietoon ja yrittää tehdä maahanmuuttajista aktiivinen osa yhteiskuntaa. Viljanen korostaa, että ketään ei saa hiljentää tai sulkea pois keskustelusta, mutta maahanmuuttokeskustelu ei saa perustua rasistiseen retoriikkaan ja tuulesta temmatuille argumenteille.

Etnon Husein Muhammedin mukaan saa olla sitä mieltä, että maahanmuuttoa pitäisi rajoittaa, mutta ei saa sanoa, ettei joku saisi elää tai työskennellä Suomessa etnisen tai uskonnollisen taustansa vuoksi. Muhammedin mukaan maahanmuuttokeskustelu on muuttunut idealistisesta hysteeriseksi, mutta hän uskoo sen hiljalleen lähestyvän realismia.

Ritva Viljasen ja Husein Muhammedin mielestä on hyvä, että sekä Suomen että Ruotsin hallitukset ovat avanneet nettisivut vastatakseen viharetoriikkaan. He torjuvat joidenkin tutkijoiden Ruotsin hallitukseen suuntaaman kritiikin.

Risto Uimonen, Julkisen sanan neuvoston puheenjohtaja, on sitä mieltä, että netissä kaikki kommentit pitäisi kirjoittaa omalla nimellä. Vain jos aihe on niin arka, ettei kirjoittaja voi esiintyä nimellään, voisi saada kommentoida anonyymisti, katsoo Uimonen.

(käännös)