torstai 31. tammikuuta 2013

Helsingin Uutiset: Ääriryhmät kahakoivat Helsingissä – ”Jyväskylä-yhteyttä ei voida vahvistaa”

Helsingin Uutiset: Ääriryhmät kahakoivat Helsingissä – ”Jyväskylä-yhteyttä ei voida vahvistaa” 31.1.2013

Äärioikeistolaiseksi luonnehditun Suomen vastarintaliikkeen (SVL) kannattajat ja vasemmistolaiset anarkistit ottivat yhteen Helsingin keskustassa taidemuseo Kiasman edessä viime sunnuntaina. Verkkokeskustelujen perusteella yhteenotto oli osa ääriryhmien keskinäistä taistelua. Poliisi vahvistaa tutkivansa yhteenottoa, mutta sanoo, että sen yhteydestä muihin vastaaviin tapauksiin ei ole minkäänlaista selvyyttä.

Ääriryhmien entistä aktiivisemmat ja rajummat otteet nousivat esiin keskiviikkona, kun joukko nuoria miehiä yritti päästä sisään vasemmistonuorten Äärioikeisto Suomessa -kirjan tiimoilta järjestämään tilaisuuteen Jyväskylän kirjastossa. Yksi tapahtuman järjestyksenvalvojista loukkaantui saatuaan puukoniskusta selkään.

Suojelupoliisin ylitarkastaja Tuomas Portaankorva sanoo, että Jyväskylän tapahtumien mahdollista yhteyttä Helsingin nujakkaan tai muihin aiempiin ääriryhmien yhteenottoihin on vielä ennenaikaista arvioida.

– Tapaus on Keski-Suomen poliisin tutkinnassa eikä sen motiivista ole vielä selvyyttä, Portaankorva sanoi torstaina.

Keski-Suomen poliisi kertoi aiemmin torstaina ottaneensa kiinni useita ihmisiä tapauksen takia. Juttua tutkitaan törkeänä pahoinpitelynä ja pahoinpitelyinä.

Helsingissä poliisi vahvistaa, että sillä on tutkinnassa Kiasman edessä sattunut kahakka. Se alkoi, kun SVL:n kannattajat olivat tulleet vastustamaan rasisminvastaista mielenosoitusta vainojen uhrien muistopäivänä. Verkkokeskustelujen mukaan yhteenotossa olisi käytetty sekä nyrkkejä että kaasusumutetta.

Jutun tutkintaa johtava komisario Jari Illukka sanoo, että poliisin tiedossa ei ole sumutteen käyttöä. Jonkinlainen nujakka paikalla on kuitenkin Illukan mukaan sattunut. Tapahtumien tutkinta on vasta alkamassa eikä ketään ole kuultu. Poliisi tutkii tapausta pahoinpitelynä.

Tuomas Portaankorvan mukaan Supo on jo hyvän aikaa seurannut ääriryhmien toiminnan lisääntymistä. Hänen mukaansa ilmiöstä on syytä olla huolissaan, vaikka vielä se ei Supon arvion mukaan uhkaa yleistä yhteiskuntarauhaa.

Samansisältöinen varoitus nostettiin esiin sisäministeriön aiemmin tammikuussa julkaisemassa raportissa, jossa yhtenä ääriryhmänä mainittiin SVL.

Torstaina sisäministeri Päivi Räsänen tuomitsi Jyväskylän tapahtumat ja sanoi, että niiden taustat ja kytkennät selvitetään poliisitutkimuksissa.

Internet-palstoilla ääriryhmien kannattajat käyvät kovaa propagandataistelua valtapoliitikkoja ja mediaa vastaan ja ennen muuta keskenään. Anarkistien verkkosivusto on Takku.net, kun taas SVL käyttää propagandassaan Patriootti.com-sivuja.

Verkkokeskusteluissa osapuolet härnäävät ja haukkuvat toisiaan, ja sivustojen perusteella he ovat olleet usein nokikkain myös tosielämässä. Viime vuonna kohtaamisia oli muun muassa Jyväskylässä.

Portaankorvan mukaan osa ääritoiminnasta on jo varsin organisoitua, mutta ainakin osa kahnauksista on yksittäisten yksilöiden kohtaamista. Organisoidusta toiminnasta hän mainitsee SVL:n.

– Eri ryhmien aktiviteetti on ollut viime aikoina kasvussa ja on ollut yksittäisiä sekä paikallisia yhteenottoja. (Tosielämän) iskut eivät tule yllätyksenä, koska taustalla on aktiviteetin ja jännitteiden kasvu. Olemme varautuneet tähän, Portaankorva sanoo.

Verkkosivujen perusteella ryhmien toimintaa on eniten isoissa kaupungeissa Etelä-Suomessa, mutta myös muun muassa Oulussa.

– Kenttä on jossain määrin pirstoutunut. Ryhmät ovat pieniä ja niitä on varsin vähän, Portaankorva luonnehtii.

Helsingissä paikallinen poliisi on aiemmin luonnehtinut ääriryhmiin kuuluvia nuoria syrjäytyneiksi ja päihdeongelmaisiksi.

Määritelmä ei välttämättä pidä paikkansa kaikkien kohdalla, ja Tuomas Portaankorvan mukaan joukkoon mahtuu erilaisia ihmisiä.

Ilmiön taustalla on nähty myös yhteiskunnan eriarvoistumista sekä nuorten syrjäytymistä.

Silmiinpistävää verkkokeskustelujen uhoavissa viesteissä on, että yhteenottoja luonnehditaan ”larppaukseksi” eli live-roolipelaamiseksi. Kertooko se todellisuuden tajun sekoittumisesta?

– Jaa-a, vaikea sanoa. Mielenkiintoinen seikka, Portaankorva toteaa.