sunnuntai 20. tammikuuta 2013

Ilta-Sanomat: Ulkomailta rekrytointiin tulossa apua työtoimistoista

Ilta-Sanomat/STT: Ulkomailta rekrytointiin tulossa apua työtoimistoista 20.1.2013
Iltalehti/STT: Kokkeja palkataan Suomeen Filippiineiltä asti

Työ- ja elinkeinotoimistoja aiotaan valjastaa ulkomailta työntekijöitä palkkaavien yritysten avuksi.
Tähän asti yksityiset henkilöstöpalveluyritykset ovat olleet aktiivisia rekrytoinneissa, mutta jatkossa myös viranomaisten on tarkoitus aktivoitua.

- Jos työvoiman saatavuus alkaa jollain alalla vilkuttaa punaista, työvoimahallinnon on mahdollista mennä mukaan hankkeisiin koordinoijan roolissa, kertoo hallitusneuvos Olli Sorainen työ- ja elinkeinoministeriöstä.

Työntekijäpula on jo arkipäivää muun muassa hoito- ja ravintola-aloilla. Jos sopivaa työvoimaa ei löydy kotimaasta, ja toimintaa halutaan jatkaa nykyiseen malliin, työntekijöitä on pakko saada ulkomailta.

- Monta kertaa on vain niin, että muuta järkevää vaihtoehtoa ei ole, Sorainen sanoo.

Hän uskoo, että ulkomaalaisten työntekijöiden määrä kasvaa ensin pääkaupunkiseudulla, ja sen jälkeen maakuntakeskuksissa.

- Muutoksen pitää tapahtua pikkuhiljaa, jotta ihmisten asenteet ja ilmiön ymmärtäminen pysyvät tahdissa – ja ettei tule kärjistyneitä ristiriitoja.

________________________

Iltalehti/STT: Kokkeja palkataan Suomeen Filippiineiltä asti

Ravintoloiden työvoimapula voi pian johtaa siihen, että työntekijöitä on pakko tuoda entistä enemmän ulkomailta. Kokeista, keittäjistä ja kylmäköistä on jo nyt pulaa eri puolilla Suomea, ja paikoin tarve on huutava, selviää työ- ja elinkeinotoimistojen arvioista.

Esimerkiksi osuuskauppa HOK-Elannon ravintoloihin Helsingin seudulla on viime vuosina rekrytoitu 30 kokkia Filippiineiltä. Työehtojen luvataan olevan samat kuin suomalaisilla, ja kokeista suurin osa on jo saanut vakituisen työpaikan.

Ravintola Kappelin keittiössä Helsingissä työskentelevä Michael Fernandez on viettänyt Suomessa 3,5 vuotta, ja kollegat Mikhail Pasco ja Joel Fraga parisen vuotta. He kommunikoivat keittiössä suomeksi ja englanniksi.

- Aluksi työtoverit olivat hiljaisia ja varovaisia, eivätkä oikein tienneet, miten meihin suhtautua. Nykyään käymme yhdessä ulkona ja jääkiekkomatseissa, he kertovat.

Osan palkastaan miehet lähettävät läheisilleen Filippiineille. He uskovat jatkavansa työuraansa Suomessa myös lähivuosina.

- Jos tekee kovasti töitä ja noudattaa sääntöjä, on mahdollisuus edetä pitkälle, uskoo Fernandez.

"Fyysisesti raskasta työtä"

HOK-Elannosta arvioidaan, että ravintoloiden työvoimapula ei helpota lähivuosina.

- Tämä on kovaa vuorotyötä, eikä suinkaan tv-kokkien tapaan sitä, että laitetaan vähän heiniä ristiin. Työhön kuuluu paljon siivoamista, esivalmisteita ja tiskaamista. Se on fyysisesti raskasta, sanoo henkilöstöresurssipäällikkö Satu Koivusaari.

Muillekin ravintolapalveluja tarjoaville yhtiöille on ehdotettu työvoiman rekrytointia ulkomailta, mutta moni ei ole ainakaan vielä seurannut HOK-Elannon esimerkkiä.

- Kokkien tuominen ulkomailta ei ole ajankohtaista, mutta se on mahdollista tulevaisuudessa, sanoo Sodexon viestintä- ja markkinointipäällikkö Tia Härkönen.

Avoimiin työpaikkoihin on Härkösen mukaan riittänyt hakijoita.

- Tällä hetkellä meillä on 11 kokin paikkaa auki. Kuhunkin ilmoitukseen on saatu hakemuksia sillä tasolla, että emme ole nähneet syytä toimenpiteisiin.

Tilanne on samantyyppinen myös Fazerilla. Yhtiö seuraa, miten työvoiman saatavuus kehittyy.

- Toistaiseksi olemme pystyneet täyttämään avoimet työpaikat paikallisesti, kertoo johtaja Tuija Puuperä.