torstai 24. tammikuuta 2013

Savon Sanomat: Iranista Iisalmeen – ja elämä mullistui

Savon Sanomat: Iranista Iisalmeen – ja elämä mullistui 24.1.2013

Ahmadin perheen matka uuteen kotiin vei 36 tuntia

Ilta oli pimeä ja kylmä, kun afganistanilainen Ahmadin seitsenhenkinen perhe astui linja-autosta ulos Iisalmen keskustan liepeillä ja kantoi vähäiset matkatavaransa kerrostalokaksioon. Takana oli 36 tuntia matkustamista.

Taakse jäi pakolaisen elämä Iranissa. Edessä on sopeutuminen uuteen elämään ja kulttuuriin – Ahmadit ovat yksi Ylä-Savoon valituista yhdeksästä kiintiöpakolaisperheistä.

Äiti Rozimah Ahmadi poikansa Hamidullahin, 27, sekä viiden tyttärensä Masoumehin, 23, Raziehin, 21, Marziehin, 17, Shokriehin 15, ja Fereshtehin, 9, kanssa joutuivat Iisalmessa majoittumaan kahteen asuntoon – tarpeeksi isoa perhekotia ei kaupungista löytynyt.

Lapsista kenelläkään ei ole muistoja Afganistanista. Tytöt ovat kaikki syntyneet Iranissa. Hamidullah oli kuuden kuukauden ikäinen, kun hänen vanhempansa pakenivat neuvostosotaa, uskontovainoa ja talebanien hirmuhallintoa kotimaastaan Afganistanista Iraniin.

Ylä-Savoon valitut 42 kiintiöpakolaista ovat kaikki nyt saapuneet perille. Viimeiset afgaaniperheet tulivat torstai-iltana.

Perheistä neljä asuu Iisalmessa, kolme Lapinlahdella ja kaksi Sonkajärvellä.

Lue Ahmadien matkasta lisää torstain Savon Sanomista.